spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Profesorii ieseni isi cer salariile la Strasbourg

- Advertisement -

„Alta solutie nu mai avem, dat fiind ca in Romania am parcurs toate caile de atac”, arata Violeta Amariei, presedintele Aliantei Sindicale „Gh. Asachi” din Iasi. In medie, un cadru didactic din Iasi ar avea de primit o suma restanta de 1.700 de lei net. Astfel, in invatamintul preuniversitar iesean sint in jur de 10.000 de persoane care ar trebui sa primeasca, in total, 40 de milioane de euro.

Sindicalistii din invatamintul preuniversitar sint hotariti sa obtina cistig de cauza la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Alianta Sindicala „Gh. Asachi”, care reprezinta peste 2.000 de angajati din preuniversitar, sustine ca va depune in maximum doua saptamini un amplu dosar la CEDO impotriva Guvernului si a Parlamentului Romaniei.

Sindicatul reclama un abuz din partea acestora in ceea ce priveste emiterea de acte normative cu scopul de a amina plata drepturilor salariale cistigate de profesori in instanta in baza Legii 221/2008. Miercuri a fost votat in comisiile din cadrul Camerei Deputatilor un proiect de lege care prevede reesalonarea platii sumelor restante (34% din salariul de baza pentru o perioada de cel putin un an – n.r.), pina in 2016. Prin acesta se modifica Ordonanta de Urgenta (OUG) nr. 113 din decembrie 2010, potrivit careia sumele prevazute in titlurile executorii ar fi trebuit sa se achite in trei transe astfel: 34% in 2012, respectiv 33% in 2013 si 2014. Modificarea prevede reesalonarea platilor, in 5 transe, astfel: 5% din valoarea titlului executoriu in 2012, 10% in 2013, 25% in 2014 si 2015, respectiv 35% in 2016. „Alta solutie nu mai avem, dat fiind ca in Romania am parcurs toate caile de atac. Chiar daca la CEDO ar dura 2-3 ani sa primim un verdict, tot ar fi mai repede decit 2016. Daca da Dumnezeu si cistigam, statul roman nu numai ca va fi penalizat pentru nerespectarea conventiilor europene, care sint mai presus de legislatia noastra, ci va fi si obligat sa ne dea banii. Ar fi fost mai bine daca ni-i dadea esalonat asa cum s-a stabilit initial, dar vedeti cit efort a depus si depune Guvernul Boc ca sa nu se aplice Legea 221. Acum si-a mai «asigurat» inca un mandat fara sa ne dea banii”, a precizat Violeta Amariei, presedintele Aliantei Sindicale „Gh. Asachi” din Iasi si vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint.

Stat de „drepti!”

Conducerea sindicatului a precizat ca va trimite la CEDO intreg parcursul pe care l-a avut pina in prezent Legea 221, cu accent pe actele normative aprobate de Executiv cu scopul de a amina acordarea sumelor datorate profesorilor. Prin noul proiect de lege s-ar reglementa practic cea de a cincea aminare. „Acest lucru ne arata ca nu sintem un stat de drept, ci unul de «drepti!». Noi am cistigat reincadrarea angajatilor pe 2010 si pe 2011. Nu cerem nimic in plus, ci ceea ce instanta ne-a dat pe fond dreptate. De la sfirsitul anului 2008 ne tot judecam pe actele normative adoptate de Guvern, ceea ce inseamna nu numai un volum mare de munca si nervi, ci si cheltuieli mari de la bugetul de stat. Pe mine nu ma poate convinge nimeni in acest momet ca e criza in Romania, avind in vedere ca se dau bani pentru sali de sport, telegondole sau patinoare, investitii care nu sint prioritare intr-o perioada dificila din punct de vedere economic. Problema e ca banii sint prost gestionati si administrati, nu ca nu sint”, a punctat Violeta Amariei. Si Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar (USLIP) sustine ca va in judecata statul roman la CEDO.

1.000 de euro ca despagubire morala

„Vom cere la CEDO trei lucruri. In primul rind vom cere recunoasterea noilor decizii de incadrare in conformitate cu hotaririle judecatoresti definitive si irevocabile ale Curtii de Apel intr-o prima faza pentru Colegiul Tehnic «I. Holban», Grupul Scolar «V. Pavelcu», Grupul Scolar din Tibanesti, Scoala din Grajduri si Gradinita cu Program Prelungit nr.12. Apoi, vom solicita sa oblige statul roman sa plateasca diferentele de bani din decembrie 2008, pina in mai 2011, cind a intrat in vigoare Legea 63, cea care plafoneaza salariile bugetarilor. Nu in ultimul rind, vom cere ca statul roman sa plateasca fiecarui angajat 1.000 de euro ca despagubire morala, pentru ca i-a fost lezat un drept recunoscut in instanta. Profesorilor li s-a bagat efectiv mina in buzunar, statul roman i-a furat pe fata si cred ca am acoperire cind fac aceasta afirmatie”, a spus Laviniu Lacusta, vicepresedinte USLIP Iasi. Din calculele acestuia, statul roman le-ar datora profesorilor ieseni aproximativ 40 de milioane de euro. „In sistemul de invatamint preuniversitar iesean sint aproximativ 10.000 de angajati, personal didactic si personal didactic auxiliar. Din ce am calculat eu, fiecare ar trebui sa primeasca aproximativ 17.000 de lei, ca medie neta. Suma pe care statul roman o are de dat Iasului este de aproape 40 de milioane de euro. Din punctul meu de vedere, motivul financiar nu mai poate fi invocat, fiindca sintem pe crestere economica. In plus, numai 3 judete din tara – Iasi, Botosani si Suceava – au obtinut in instanta decizii care arata efectiv faptul ca pe 2010 si implicit 2011 incadrarile sint gresite, adica mai mici cu 34%”, a precizat Laviniu Lacusta.

––

Sindicalistii din preuniversitar ii cer lui Boc solutii pentru decontarea navetei

Sindicalistii din preuniversitar solicita primului ministru, ministrului Educatiei si ministrului Finantelor sa caute solutii pentru a rezolva problema decontarii navetei cadrelor didactice. Acestia au trimis fiecaruia cite o adresa prin intermediul Prefecturii. „Pe legislatia actuala, plata navetei este o obligatie ce revine consiliilor locale. Din pacate, finantarea capitolului respectiv este facuta din veniturile proprii ale primariilor si lasa la dispozitia lor acordarea acestor bani. Exista un proiect depus in Parlament la initiativa noastra pentru a muta aceasta obligatie din sarcina comunitatilor locale, prin transferul acestora pe finantarea de baza”, a explicat Laviniu Lacusta, vicepresedinte USLIP Iasi. Potrivit acestuia, in judetul Iasi sint aproximativ 1.400 de cadre didactice care fac naveta zilnic, majoritatea tinere si titulare. Salariul mediu incasat in preuniversitar este de 900 de lei, iar cheltuielile cu naveta ajung la cel putin 200 de lei pe luna. De exemplu, dascalii care fac naveta pe ruta Iasi – Probota platesc lunar 360 de lei, iar pe ruta Iasi – Mironeasa, transportul ajunge sa coste 450 de lei pe luna. In conditiile in care decontarea navetei nu se va face din finantarea de baza, asa cum solicita USLIP, conducerea acesteia solicita pedepsirea primarilor care nu aloca fonduri in acest scop. „Propunem amendarea drastica a primarilor care nu respecta actuala lege si ma refer in special la edilii din Miroslava, Probota, Rediu, Schitu Duca si Dumesti, care au resurse financiare, insa nu inteleg rolul scolii in educarea copiilor si importanta prezentei unor cadre didactice calificate si motivate in fata copiilor din comuna respectiva”, a spus Lacusta.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.