PLÂNGERI…În timp ce profesorii strâng semnãturi pentru declansarea grevei generale, nemultumiti de legea salarizãrii unitare, sustinând cã lefurile lor vor rãmâne la fel de mici si dupã punerea acesteia în aplicare, elevii se aratã îngrijorati cã o posibilã actiune a cadrelor didactice i-ar putea afecta în mod direct. De aceea, acestia au anuntat cã dezaprobã demersul initiat de cãtre Colegiul National al Liderilor Federatiei Sindicatelor Libere din Învãtãmânt de a organiza un protest de amploare în perioada Bacalaureatului.
Pentru a putea declansa greva, care are ca obiect nemultumirea sindicalistilor cu privire la proiectul legii-cadru privind salarizarea personalului plãtit din fonduri publice, la nivelul judetului Vaslui, ca în toatã tara de altfel, s-a organizat un referendum în acest sens. Greva ar urma sã fie declansatã pe 12 iunie, asta doar dacã la nivel national vor accepta forma de protest cel putin jumãtate plus unu dintre profesori. Dascãlii amenintã cã nu vor mai intra la ore, nu vor încheia mediile si vor boicota examenele nationale. Asa cum am mentionat, sindicalistii sunt nemultumiti de pozitionarea salariatilor din învãtãmânt în partea inferioarã a grilei de salarizare si de neacordarea transei de majorare cu 20 % a salariilor de la 1 iulie 2017, în conformitate cu programul de guvernare aprobat de Parlamentul României. Amintim cã, pe 31 mai, sute de sindicalisti au pichetat sediul Parlamentului si au înaintat o notã de protest cãtre presedintele Camerei Deputatilor, în care au atras atentia cã greva este inevitabilã dacã nu li se respectã solicitãrile.
Elevii nu vor ca profesorii sã intre în grevã
Aceste amenintãri ale profesorilor nu dau emotii doar parlamentarilor, ci si elevilor absolventi ai claselor a XII-a. „Desi sprijinim salarizarea corespunzãtoare a personalului didactic, având în vedere necesitatea formãrii lor continue, si asumarea educatiei drept o prioritate nationalã si din punct de vedere financiar, datã fiind necesitatea cresterii calitãtii actului educational în special în învãtãmântul preuniversitar, considerãm cã o întreagã generatie de absolventi nu poate fi sacrificatã în detrimentul acestei metode de presiune. În primul rând, nu elevii trebuie sã rãspundã pentru carentele cu care ne confruntãm la nivelul dialogului dintre partenerii educationali si reprezentantii administratiei publice centrale. De asemenea, este fundamental ca Bacalaureatul sã se desfãsoare în contextul prestabilit, astfel încât admiterea în învãtãmântul superior sã se realizeze în conditiile firesti, astfel încât niciun absolvent al ciclului liceal sã nu aibã de suferit din cauza miscãrilor de protest ale federatiilor sindicale. Pe aceastã cale, facem apel la întelegerea liderilor de sindicat si le readucem în atentie faptul cã un dialog transparent, sprijinit pe aspecte concrete, poate fi solutia optimã de adoptat în vederea ameliorãrii inconvenientelor, fãrã ca efectele negative sã se rãsfrângã asupra principalilor beneficiari ai sistemului de învãtãmânt si, în acest caz, asupra viitorului lor academic si profesional”, au arãtat reprezentantii elevilor într-un comunicat de presã. ,,Consiliul National al Elevilor vede în demersul Federatiei Sindicatelor Libere din Învãtãmânt o abordare injustã si lipsitã de profesionalism. Cu ce este vinovatã aceastã generatie de elevi pentru lipsa unei finantãri salariale corecte si pentru nerespectarea promisiunilor guvernamentale? De absolut fiecare datã elevii au sustinut majorãriile salariale si au considerat acest aspect o prioritate pentru sistemul educational, însã nu vom tolera folosirea elevilor pentru a sensibiliza societatea. Comunicarea si dialogul sunt solutia, nicidecum periclitarea Examenelor Nationale.” – Vlad Stefan, presedintele Consiliului National al Elevilor.