spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
4.2 C
Vaslui
13-mai-2025

Profesorul Dan Pracsiu, coordonatorul echipei nationale la Olimpiada de Informaticã a Europei Centrale, felicitat de ministrul Educatiei!

- Advertisement -

TEAM LEADER… Profesorul vasluian Dan Pracsiu a coordonat echipa României la Olimpiada de Informaticã a Europei Centrale, alãturi de fostul olimpic Ioan-Bogdan Iordache (student-masterand). Lotul national s-a întors acasã cu patru medalii, una de aur si trei de argint, dar si cu premiul pentru cel mai mare punctaj cumulat pe echipe. „A fost o luptã strânsã. Am pierdut a doua medalie de aur în ultimele sapte-opt minute, pentru cã un polonez l-a întrecut pe al doilea elev al nostru. De asemenea, în ultimul minut, un elev croat l-a egalat pe elevul nostru, care a luat medalia de aur, si, astfel, au fost doi elevi cu punctaj maxim”, a declarat profesorul Dan Pracsiu de la Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui. Echipa României a fost întâmpinatã si felicitatã la aeroport de ministrul Educatiei, Sorin Cîmpeanu. „Este un rezultat remarcabil obtinut la unul dintre concursurile de informaticã de anvergurã din Europa si din lume! Este, în acelasi timp, un rezultat care implicã enorm de multã muncã (individualã si în cantonamente) si continuitate în performantã: toti componentii lotului au în palmares concursuri si premii cîstigate la competitiile de juniori”, a transmis ministrul Educatiei.

Olimpiada de Informaticã a Europei Centrale s-a desfãsurat în Croatia, la Varazdin, si a reunit 13 echipe din 12 tãri: Austria, Cehia, Elvetia, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ucraina si Croatia (n.r. organizatorul participã cu douã echipe). Elevii români, participanti la aceastã competitie, sunt din Bucuresti si Orãstie. În urma cumulãrii punctajelor individuale, echipa României a ocupat locul I în clasamentul pe echipe. Medalia de aur a fost obtinutã de Alexandru Luchianov de la Liceul Teoretic International de Informaticã Bucuresti (locul 1), iar medaliile de argint, de cãtre Luca Perju-Verzotti de la Colegiul National de Informaticã „Tudor Vianu” Bucuresti (locul 5), Andrei-Robert Ion de la Liceul Teoretic International de Informaticã Bucuresti (locul 9) si Alexandru-Raul Todoran de la Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Orãstie (locul 11)

Prima editie a Olimpiadei de Informaticã a Europei Centrale s-a desfãsurat în România, în 1994, la Cluj-Napoca

Ministrul Educatiei a întâmpinat lotul national la aeroport. „Am avut astãzi, din nou, marea bucurie de a mã întâlni cu elevii olimpici ai României! În cursul acestei dupã-amieze, am întâmpinat si felicitat, la Aeroportul „Henri Coandã”, lotul olimpic de informaticã al tãrii noastre, care a obtinut patru medalii (o medalie de aur si trei medalii de argint) la a XXIX-a editie a Olimpiadei de Informaticã a Europei Centrale (24 – 30 iulie, Varazdin/Croatia). Este un rezultat remarcabil obtinut la unul dintre concursurile de informaticã de anvergurã din Europa si din lume! Este, în acelasi timp, un rezultat care implicã enorm de multã muncã (individualã si în cantonamente) si continuitate în performantã: toti componentii lotului au în palmares concursuri si premii cîstigate la competitiile de juniori. Un amãnunt cel putin interesant este cã prima editie a Olimpiadei de Informaticã a Europei Centrale s-a desfãsurat în România, în 1994, la Cluj-Napoca, la initiativa tãrii noastre. Este o dovadã cã a existat o preocupare specialã a scolii românesti pentru informaticã, dar si cã aceasta a fost dublatã de viziune. Concursul a ajuns, iatã, la aproape 30 de editii, de-a lungul cãrora România a reusit sã performeze. Excelentã si performantã, acestea sunt douã dintre coordonatele pe care am construit proiectele de legi ale educatiei si vã asigur cã în mandatul meu de ministru excelenta si performanta vor fi apreciate si recompensate!”, a transmis ministrul Educatiei.

Prof. Dan Prcasiu: „Concursul e palpitant, am urmãrit permanent clasamentul cu sufletul la gurã”

Profesorul vasluian Dan Pracsiu, team leader-ul echipei nationale, ne-a dezvãluit detalii importante despre competitie. „Dupã sosire, a fost un concurs de antrenament, care nu a contat în concurs, a fost doar pentru a-i ajuta pe elevi sã se acomodeze cu mediul. A doua zi a început concursul: timp de cinci ore, de la 09:00 la 14:00, elevii au avut de rezolvat trei probleme. Evaluarea se face automat, pentru cã este un program care face testarea, iar cei din exterior, profesorii, pot urmãri în timp real clasamentul. Dupã ce se încheie prima zi de concurs, adicã dupã-amiazã, se pot face contestatii, însã, din punctul meu de vedere, la aceastã competitie, contestatiile sunt mai mult de formã, pentru cã nu ai ce sã contesti, calculatorul verificã totul. Au fost, totusi, douã contestatii si, bineînteles, au fost respinse. Nu toate echipele sunt experimentate. Elvetia, Austria, Germania nu prea au experientã si fac niste contestatii ciudate, care se traduc, spre exemplu, prin „vreau timp mai mult” sau „vreau sã-mi stergeti ceva ce am scris în program”, contestatii ciudate care nici nu ar trebui sã fie fãcute de concurent. Aici nu sunt prelungiri, ca la fotbal… A doua zi de concurs a venit dupã o zi de pauzã în care s-au fãcut niste excursii. În aceastã etapã, lupta a fost strânsã. Am pierdut a doua medalie de aur în ultimele sapte-opt minute, pentru cã un polonez l-a întrecut pe al doilea elev al nostru. De asemenea, în ultimul minut, un elev croat l-a egalat pe elevul nostru, care a luat medalia de aur si, astfel, au fost doi elevi cu punctaj maxim. Concursul e palpitant, am urmãrit permanent clasamentul cu sufletul la gurã. Cel mai bun rezultat înregistrat de România la aceastã competitie a fost în 2017, la Ljubljana (Slovacia), când am obtinut trei medalii de aur si una de argint. Dar, oricum, rezultatul de anul acesta a fost bun”, a declarat profesorul Dan Pracsiu.

Profesorul vasluian, discutie cu ministrul Educatiei pe subiectul noilor planuri-cadru

DISCUTII… Profesorul vasluian a vorbit, de asemenea, si despre întâlnirea cu ministrul Educatiei: „noi suntem o comunitate foarte unitã, formatã din elevi-profesori-pãrinti-minister. Este pentru prima datã când am fost întâmpinati la aeroport de domnul ministru. Cel putin, de câte ori am fost eu nu ne-a asteptat niciun ministru sau secretar de stat. Am discutat putin cu dumnealui, pentru cã urmeazã sã fie adoptatã legea învãtãmântului. Pe lângã lege, asteptãm si noile planuri-cadru. Ne dorim ca nivelul general al informaticii românesti sã fie mai mare, adicã sã creascã nivelul la clasã. Acest lucru nu se va putea atât timp cât în trunchiul comun existã o orã de informaticã pe sãptãmânã. A zis cã stie, cunoaste situatia, doreste sã ne sprijine, dar existã o comisie care se ocupã de acest lucru. Noi ne asteptãm sã vedem un plan-cadru mai bine pus la punct decât cel de acum, în care sunt prevãzute, la specializarea Matematicã-Infomaticã, patru ore de matematicã si una de informaticã. Din punctul meu de vedere, ar trebui sã existe o paritate: cinci de matematicã si cinci de informaticã, adicã zece de specialitate si restul de culturã generalã. Sunt lucruri importante pentru noi, ne dorim sã continuãm sã facem informaticã la nivel înalt, pentru cã dacã nu mentiem acest ritm, riscãm sã se ducã totul la vale. România se aflã în topul primelor cinci-sase echipe la nivel mondial. Toatã lumea ne recunoaste, stie cât suntem de buni, ne-au întrebat profesori din alte tãri cum facem pregãtirile, pentru cã nu înteleg de ce nu reusesc si ei sã urce în clasament. Am vorbit, de exemplu, cu un profesor italian si îmi spunea cã îi este foarte greu sã comunice, sã lucreze cu elevii, nu au nici în programã mare lucru, iar atunci rezultatele sunt modeste. La noi elevii sunt atrasi de acest domeniu, ei vin si ne solicitã, ceea ce în alte tãri nu se întâmplã. Nu este emulatia, miscarea din partea elevilor si a pãrintilor, care existã la noi. Însã trebuie sã avem grijã de ea, sã continuãm sã investim în elevi”, a declarat profesorul Dan Pracsiu.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.