EDUCATIE TIMPURIE… Programul „Fiecare Copil Meritã o Poveste” a ajuns si în judetul Vaslui. 106 grãdinite, dintre care 83 din mediul rural, au acceptat invitatia Asociatiei OvidiuRo si UiPath Foundation de a face parte din acest proiect dedicat educatiei timpurii. Mii de cãrti ilustrate, atent selectionate pentru copii cu vârste între 3-5 ani, au ajuns în grãdinitele din mediul rural, iar educatoarele au fost cooptate lunar în sesiuni de formare centrate pe literatie. Acestea au învãtat cum sã capteze atentia copiilor, cum sã creeze o insulã de lecturã sau un eveniment de lecturã, dar si cum sã-i angreneze pe pãrinti, pe bunici sau, de ce nu, pe primari, în activitãti de lecturã. „Am participat la cursul <Magia lecturii> si m-a ajutat foarte mult. Este foarte bine structurat, mi-a plãcut cã mi-a permis sã-l accesez atunci când am avut eu timp, mi-a plãcut sensul în care a fost gândit si anume acela de a trezi în copii bucuria de a interactiona cu cartea, fie cã se uitã la ilustratii, fie cã dã pagina mai departe sau ascultã povestea… Am învãtat sã alegem cãrtile, pentru cã, fiind la catedrã, nu dãm orice carte copiilor. Am învãtat cum sã tin o carte, pe ce sã pun accent, când sã impun sau nu limite copiilor. Am mai învãtat cã pot aduce pãrintii alãturi de mine în aceastã activitate de lecturã sau pot aduce un grup de copii. Cu cât copilul interactioneazã de la o vârstã fragedã cu cartea, cu atât va rãmâne amprentatã interactiunea”, a spus Corina, una dintre educatoarele din Vaslui, care a participat la sesiunile de formare din cadrul programului „Fiecare Copil Meritã o Poveste”.
Programul „Fiecare Copil Meritã o Poveste” se deruleazã în parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui. „Este un program foarte important pentru educatoare, pentru cã oferã ocazia dezvoltãrii profesionale, a dezvoltãrii competentelor de literatie pentru cadrele didactice, dar si constientizarea nevoilor copiilor care provin din medii defavorizate. Cresterea abilitãtilor de comunicare la prescolari reprezintã un deziderat al tuturor, atât al pãrintilor, cât si al nostru, al cadrelor didactice. Ajutându-i pe ei sã obtinã competente cheie, de bazã, privind comunicarea, privind modul de lecturare a unei povesti, chiar dacã la ciclul prescolar aceastã lecturã se face pe baza imaginilor, îi ajutãm, de fapt, sã-si însuseascã cunostinte pentru întreaga viatã. Am fost foarte multi ani educatoare, stiu cât de important este acest aspect al dezvoltãrii limbajului la prescolari”, a declarat inspectorul scolar general adjunct, prof. Mariana Elisabeta Cãtãnescu.
„Pentru a reduce rata analfabetismului functional, este nevoie de interventii integrate, pe mai multe paliere”
Programul „Fiecare Copil Meritã o Poveste” se desfãsoarã, totodatã, si în judetele Botosani, Galati si Olt. „Avem experienta a 20 de ani de lucru alãturi de comunitãtile locale, 20 de ani de proiecte destinate promovãrii importantei educatiei timpurii, mai ales în acele comunitãti în care nevoile de bazã sunt adesea neacoperite si în care eforturile de a înscrie si de a mentine copiii în sistemul de învãtãmânt sunt mai mari. Stim cã pentru a reduce rata analfabetismului functional este nevoie de interventii integrate, pe mai multe paliere, de aceea lucrãm cu educatoarele, directorii de unitãti de învãtãmânt, pãrintii si copiii. Ne bucurã faptul cã putem oferi comunitãtii proiecte complexe, de calitate si multianuale, cu sprijinul partenerului nostru strategic UiPath Foundation, continuitatea si calitatea fiind douã componente esentiale atunci când vorbim despre educatie”, a declarat Maria Gheorghiu, presedinte Asociatia OvidiuRO. „Continuarea programului initiat de partenerul nostru strategic OvidiuRO – Fiecare Copil Meritã o Poveste – este încã o dovadã a faptului cã, în ciuda situatiei generale, am reusit, alãturi de toti partenerii nostri, sã ne adaptãm si sã reconfigurãm cu sens interventia noastrã educationalã, pentru a rãspunde contextului generat de pandemie. Early Education Forward este unul dintre pilonii centrali ai interventiei noastre dedicatã copiilor din comunitãti defavorizate, prin care ne-am propus, încã din 2019, sã oferim prescolarilor din comunitãtile vulnerabile acces la educatie timpurie de calitate, pentru a reduce decalajul educational cu care ei riscã sã se confrunte la intrarea în scoalã. De asemenea, oferim cadrelor didactice din învãtãmântul prescolar acces la oportunitãti de formare si sprijin, adaptate cerintelor educationale actuale”, afirmã Raluca Negulescu-Balaci, Director Executiv UiPath Foundation.
Felicitări, AsociațieiOvidiuRo și întreg grupuli de colaborare care au venit în ajutor educatiei timpurii, cu idei inovatoare și exemple de bune practici , dar totodată și materiale de sprijin pentru copiii defavorizati și cu alfabetism funcțional !