Programul gROwth, iniţiat de Dragnea şi Olguţa, a eşuat: Părinţii n-au vrut să împrumute statul în numele copiilor

Planul fostului lider PSD, Liviu Dragnea, şi al fostului ministru al Muncii, Olguţa Vasilescu, de a cere părinţilor să împrumute statul prin depunerea unor sume considerabile în contul copiilor, până la majoratul acestora, a fost sortit eşecului.

Potrivit informaţiilor obţinute de Hotnews, soldul depunerilor la data de 12 ianuarie 2021, pentru 68.399 conturi Junior, fără a include prima, este de peste 162,4 milioane lei.   Ţinând cont de faptul că pentru copiii din centrele de plasament conturile au fost alimentate de Ministerul Muncii, iar numărul acestor copii a fost în 2019 de 41.606 beneficiari (pentru care s-au depus aproape 50 de milioane de lei), rezultă că numărul copiilor pentru care s-au efectuat cu adevărat depuneri este 16.793, adică 0,38% din cei 4,426 milioane de copii înregistraţi în evidenţe în anul 2019, când a fost lansat programul „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”.

De ce nu au vrut părinţii să depună bani  

În 7 ianuarie 2019, statul a deschis un cont comun la Trezorerie, nu conturi individuale pentru cei peste 4 milioane de copii.   Legea spune că cine depune minimum 1.200 de lei pe an (o medie de 100 de lei pe lună), primeşte o dobânda de 3%/an, precum şi o primă în valoare de 600 de lei.    Odată depuşi, banii sunt blocaţi în cont până la majoratul copilului sau până când copilul se îmbolnăveşte grav, altfel nu pot fi scoşi. Statul nu va vira anual primele şi dobânda, ci doar atunci când copilul face 18 ani.

  Primă de stat de 600 lei pe an

Începâd cu anul 2019, titlularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la vârsta de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minim 1.200 lei.    În cazul în care la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 de lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă.

Citeste mai mult: adev.ro/qo90nm
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ