spot_img
25.1 C
Vaslui
20-iul.-2024
spot_img

Programul Rabla Local își cunoaște primii beneficiari

- Advertisement -
CASARE… Pentru județul Vaslui au fost aprobate cererile depuse de opt primării, care au solicitat suma totală de 3.360.000 de lei, pentru casarea a 1400 de mașini.

LISTE… Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a transmis către primării lista persoanelor fizice înscrise în Programul privind casarea autovehiculelor uzate (Rabla Local) șim începând din 3 octombrie 2023, persoanele fizice care se regăsesc în acel document vor lua la cunoștință și vor pune în aplicare procedura internă a primăriei de domiciliu, publicată pe pagina de Internet a acesteia. În județul Vaslui, opt primării s-au înscris în Programul Rabla Local, două din mediul urban, șase din rural.

„Prin intermediul Programului privind casarea autovehiculelor uzate (Rabla Local) vom elimina din circulație peste 30.000 de mașini care poluează și, totodată, cetățenii beneficiază de 3.000 de lei oferiți în schimbul renunțării la aceste autovehicule mai vechi de 15 ani cu o normă de poluare Euro 3 și/sau inferioară”, a precizat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu. Potrivit sursei citate, după semnarea contractului de finanțare cu primăria, persoana fizică va casa și va radia din circulație și din evidența fiscală autovehiculul uzat, pentru a beneficia de stimulentul pentru casare în valoare de 3.000 de lei. Beneficiarul stimulentului de casare se angajează, conform Ghidului de finanțare, că nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 5 și/sau inferioară în termen de trei ani de la primirea sumei provenită în urma casării.

Vasluienii nu prea s-au înghesuit la Programul Rabla Local

Conform datelor disponibile pe site-ul AFM, pentru județul Vaslui au fost aprobate cererile depuse de opt primării, care au solicitat suma totală de 3.360.000 de lei, pentru casarea a 1400 de mașini. Suma maximă, de 2,4 milioane de lei, a fost obținută de Primăra Vaslui. Celelalte UAT-uri din județ care au primit finanțare pentru programul „Rabla Local” sunt: Bârlad (240.000 lei pentru 100 de mașini), Lunca Banului, Laza, Fălciu, Ivești, Lipovăț și Deleni, fiecărei dintre aceste primării din mediul rural fiindu-i alocată suma de 120.000 lei pentru casarea a 50 de mașini. În ceea ce privește municipiul reședință de județ, cofinanțarea AFM reprezintă 80% din valoarea sumei totale alocate acestui proiect, iar diferența, de 600.000 lei, va fi acoperită din bugetul local. Și primăriile din mediul rural vor trebui să facă un efort financiar de 30.000 lei fiecare pentru a reînnoi parcul auto din localitățile respective. Până la încheierea primei sesiuni de înscrieri, doar 256 de proprietari de mașini din municipiul Vaslui au depus cerere la primărie, deși bugetul de care dispune municipiul reședință de județ ar permite casarea a 1000 de autovehicule. Pentru a obține rezultatele dorite, autoritățile au decis prelungirea termenului de înscriere până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unități administrativ-teritoriale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.