spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Proiect de lege: Alimentație Sănătoasă și Educație financiară și antreprenorială, alte două materii care ar putea deveni obligatorii pentru elevii claselor 0-VIII

- Advertisement -
Elevii claselor primare și gimaziale ar putea avea încă două materii obligatorii incluse în programa școlară.

MATERII… Alte două noi propuneri de materii obligatorii gândite pentru elevii de clasele 0-IV, dar și pentru cei de clasele V-VIII au fost înaintate spre aprobare. Este vorba despre materiile „Alimentație Sănătoasă” și „Educație financiară și antreprenorială”. Parlamentarii motivează că acestea sunt necesare pentru elevi, deoarece au nevoie să stăpânească măcar cunoștințele esențiale din aceste domenii. „Preferințele alimentare și obiceiurile care definesc stilul de viață ale unui adult sunt de cele mai multe ori setate în copilaria acestuia, astfel este de o importanță majoră educația corectă privind nutriția și un stil de viață responsabil”, este menționat în expunerea de motive a proiectului legislativ. De asemenea, este stipulat că „elevii ar trebui să cunoască importanța economisirii, alături de câteva elemente de bază cu privire la modul în care se poate investi pe bursă”.

Schimbările nu contenesc să apară în sistemul educațional, astfel încât, la programa școlară actuală, mai pot fi adăugate alte două noi materii obligatorii. Cei care sunt vizați de această modificare sunt atât elevii din ciclul primar, cât și elevii din ciclul gimnazial.

„Alimentație Sănătoasă” pentru un stil de viață responsabil

Disciplina „Alimentație sănătoasă” are scopul de a responsabiliza elevii încă de la vârste fragede în ceea ce privește obiceiurile alimentare. „Preferințele alimentare și obiceiurile care definesc stilul de viață ale unui adult sunt de cele mai multe ori setate în copilaria acestuia, astfel este de o importanță majoră educația corectă privind nutriția și un stil de viață responsabil”, este menționat în proiectul legislativ. De asemenea, statisticile argumentează nevoia îndreptării atenției asupra alimentației copiilor: „Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în România procentul de Boli Non Comunicabile reprezintă 82% din totalul bolilor existente. Aceste boli Non Comunicabile sunt boli care au la bază lor stilul de viaţă şi nutriţia, sunt acele boli non-infecţioase şi non-genetice. Din totalul acestor boli, aproape 60% sunt acoperite de afecţiuni de natură cardiovasculară, 20% de cancere, iar restul de boli cronice respiratorii, diabet şi boli provocate de obezitate”

Românii sunt lipsiți de educație financiară. Este momentul să schimbăm acest lucru”

Și „Educația financiară și antreprenorială” este propusă ca materie obligatorie în programa școlară, conform proiectului de lege. Potrivit acestuia, „Orice elev trebuie să cunoscă la finalul celor 12 clase care este diferența dintre un activ și un pasiv, cum funcționează creditele (creditul ipotecar, creditul de nevoi personale, leasingul), care este diferența dintre un card de credit și un card de debit, ce înseamnă un IFN și cum functionează creditele acordate pe termen scurt. De asemenea, elevii ar trebui să cunoască care este importanța economisirii, alături de câteva elemente de bază cu privire la modul în care se poate investi pe bursă. De foarte multe ori am auzit în spațiul public sintagme precum „românii sunt lipsiți de educație financiară”., Este momentul să schimbăm acest lucru”.

 

Cele două materii vor fi introduse în orarul elevilor doar dacă proiectele legislative vor trece de Parlament, vor fi promulgate de președintele țării și publicate în Monitorul Oficial.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.