COSTURI… Proiectul “Troleibuzul”, gândit și implementat de fostul primar al municipiului Vaslui pentru o populație fictivă de 145.000 de locuitori, începe să ne coste din ce în ce mai mult, deși nu a fost finalizat. Astfel, pentru ca acest proiect să fie dus la bun sfârșit, Primăria Vaslui trebuie să asigure o parte de cofinanțare de încă 7,3 milioane lei din bugetul orașului și asta pentru că, printre multe alte probleme, cei care au proiectat rețeaua nu au găsit, la timpul potrivit, soluțiile optime pentru podul de pe strada Ceramicii, unde în viitorul apropiat urmează să se monteze stâlpi înalți de 10 metri. Probleme sunt și cu stațiile pentru călători, pentru că echipamentele necesare pentru amenajarea lor au cam dispărut de pe piață, prin urmare trebuie achiziționate altele, mai performante și automat mai scumpe. Pe lângă cele 7,3 milioane lei, despre care se știe cum vor fi cheltuiți, Primăria Vaslui va asigura alți 9,5 milioane lei, sub formă de rezervă, ca proiectul să poată fi dus la bun sfârșit.
În luna ianuarie 2020, Municipiul Vaslui a semnat contractul de finanțare pentru “Proiect de extindere a rutelor, traseelor și stațiilor pentru transportul public de călători, cu o valoare totală de 108.878.193 lei, din care 102.178.034 lei valoare eligibilă. Acest proiect avea următoarele trei mari componente investiționale. Prima viza achiziția de mijloace de transport ecologic (10 troleibuze și 8 autobuze). A doua se referea la extinderea rețea de troleu pe trei noi trasee (traseul 1- până în zona Koket- strada Gheorghe Doja; traseul 2 – strada Traian, strada Castanilor cu liceele “Ștefan Procopiu”, “Ion Mincu” și locuințele din zona Delea și traseul 3 – pe zona cuprinsă între Nodul Intermodal și Zona Industrială (DN 2F, după CFS Vaslui). Tot în cadrul componentei 2 s-a urmărit reabilitarea sistemului de iluminat public pe cele 3 trasee, crearea de 25 de stații noi de călători, modernizarea a 69 de stații de călători existente, 6 substații de redresare noi care să asigure alimentarea cu energie electrică a rețelei de troleu, precum și amenajări punctuale de infrastructură carosabilă. A treia componentă a vizat implementarea sistemului de transport inteligent prin realizarea unui sistem integrat ce conține un sistem automatizat de vânzări bilete, sistem de monitorizare flotă, sistem informații pentru stații.
Creșterile de prețuri la materialele de construcții și la energie au dus la etapizarea proiectului
Pe hârtie, proiectul de extindere a rutelor, traseelor și stațiilor pentru transportul public în comun din municipiul Vaslui arată extraordinar, însă realitatea din teren e cu totul alta. Și asta pentru că pe parcursul implementării au fost înregistrare creșteri substanțiale de prețuri la materialele de construcții ca urmarea a contextului pandemic și a conflictului militar din regiunea Mării Negre, creșteri suprapuse cu majorări însemnate de prețuri în sectorul energetic și al materiilor prime. Toate acestea au dus la întârzieri în implementare, precum și la necesitatea majorării valorii totale a proiectului. În anul 2023, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care venea în sprijinul tuturor proiectelor de infrastructură, derulate la nivel național, astfel că Primăria Vaslui a întreprins toate demersurile pentru etapizarea acestui proiect, fapt concretizat prin semnarea, în data de 10 octombrie 2024, a contractului de finanțare pentru etapa a II-a cu o valoare totală de 60.875.591 lei, din care 57.975.457 lei reprezenta valoarea eligibilă. În etapa I a proiectului au fost realizate și decontate activități eligibile în valoare de 96.621.444 lei, care împreună cu sumele alocate pentru etapa a II-a vor conduce, într-un final, la atingerea unei valori totale de 154.596.901 lei a proiectului, suma neeligibilă la 31 decembrie fiind de 8,6 milioane lei.
Bugetul local, stors și mai mult de acest proiect
Anul acesta, în cursul continuării implementării proiectului, s-au ivit alte cheltuieli neprevăzute și aici ne referim la soluțiile tehnice pentru montarea stâlpilor în zona de traversare a podului de pe strada Ceramicii, alimentarea sistemelor de iluminat pentru trecerile de pietoni, precum și amplasarea și echiparea noilor stații de călători. Pur și simplu, anul acesta s-a descoperit că rețeaua de troleibuze traversează un pod pe care nu se pot monta stâlpi, de aceea proiectanții au venit cu soluția montării unora de 10 metri înălțime. Tot anul acesta, s-a descoperit că echipamentele necesare pentru acele stații de autobuz au dispărut de pe piață, prin urmare trebuie căutate alte soluții, care cu siguranță vor fi mai scumpe decât cele bugetate în cadrul documentației tehnice. Alte cheltuieli neprevăzute vizează corelarea lucrărilor în zonele podețelor transversale de pe strada Castanilor, precum și corelarea cu instalațiile aferente rețelei de troleu amplasate în incinta noului depou. Toate aceste modificări înseamnă o creștere a valorii neeligibile de 7,3 milioane lei, bani care vor fi asigurați din bugetul orașului. În plus, Primăria Vaslui se așteaptă și la alte cheltuieli până la finalizarea proiectului, prin urmare și-a majorat rezerva avută la dispoziție cu alte 9,5 milioane lei. Astfel, pentru etapa a II-a a proiectului, Primăria Vaslui va fi nevoită să majoreze cheltuielile neeligibile de la 6,8 milioane lei la 23,7 milioane lei, o creștere uriașă care va afecta alte investiții avute în plan.
Rețeta “tunurilor” date bugetelor, brevetată de Dumitru Buzatu
TĂTIC… În cadul oricărui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, fie că este vorba de fonduri europene sau naționale, antreprenorul nu va putea recupera integral valoarea cheltuielilor efectuate, nici măcar în situația în care ajutorul financiar nerambursabil este de 100%. Și asta pentru că orice proiect conține costuri eligibile, pe care finanțatorul acceptă să le deconteze total sau parțial, dar și costuri neeligibile pe care finanțatorul nu le va deconta, astfel că ele cad întotdeauna în sarcina beneficiarului investiției. În ultimii ani, în județul Vaslui au fost atrase sute de milioane de euro pentru proiecte locale, bani pe care Uniunea Europeană ni i-a pus la dispoziție cu două condiții: să nu-i furăm și să finalizăm aceste proiecte în termenul prevăzut în contract. Dacă în privința hoților, pedeapsa e închisoarea, în ceea ce privește întârzierile, pedeapsa e suportată de bugetele locale, iar cel mai elocvent exemplu în acest sens este Drumul Strategic Bârlad – Laza Codăești, proiect amânat ani de zile, până când Dumitru Buzatu și-a încasat șpaga. Aceste întârzieri s-au reflectat în cheltuielile neeligibile, care au crescut de la 8 la peste 60 de milioane lei. Acești bani vor fi luați din bugetul Consiliului Județean Vaslui pentru ca proiectul să fie finalizat, altfel vom fi nevoiți să dăm banii înapoi Uniunii Europene. În aceeași situație ne aflăm și în cazul proiectului “Troleibuzul”, implementat, în prezent, în proporție de 90%. Aici nu avem șpăgi luate cu portbagajul, însă avem probleme pe care responsabilii cu ducerea lui la bun sfârșit nu le-au identificat la timp, prin urmare bugetul municipiului Vaslui va fi bun de pus la plată, fiind astfel afectate alte investiții.