Proprietar de porci din Huși, pârât la DSVSA, luat cu asalt de veterinari și polițiști!

PLÂNGERE… Un hușean a fost pârât de vecini pentru faptul că are porci mulți, pe care nu i-ar crește în cele mai bune condiții. Un telefon dat la DSVSA a făcut ca în scurt timp la gospodăria omului să ajungă nu doar inspectorii instituției, dar și polițiștii. La fața locului, sesizarea s-a dovedit a fi adevărată. Omul avea 36 de porci, mai mari și mai mici, dar despre care veterinarii spun că nu erau înregistrați oficial. Proprietarul a primit o amendă de 3000 de lei, dar i s-au trasat și o serie de măsuri urgente.

“Având în vedere sesizarea telefonică făcută la DSVSA Vaslui în data de 19 februarie 2021, prin care se aducea la cunoștință faptul că într-o exploatație de tip GP, din municipiul Huși, sunt crescute un număr de porcine, fără a fi respectate condițiile de biosecuritate și condițiile de bunăstare a animalelor, o echipă de medici veterinari din cadrul DSVSA Vaslui, coordonată de directorul executiv, dr. Achiricioae Cornel și însoțită de un echipaj de Poliție din cadrul Poliției municipiului Huși, s-a deplasat la fața locului unde au constatat următoarele: exploatația aparține domnului V. G. din municipiul Huși și are codul de exploatație înregistrat la DSVSA Huși. Din verificarea în Baza Națională de Date, a rezultat faptul că în exploatația respectivă, la data efectuării controlului, nu sunt înregistrate animale; la verificarea faptică în exploatație s-a constatat fapul că în locația respectivă sunt crescute un numar de 36 capete porcine, din care 13 capete cu o greutate corporală de cca. 100 kg. și 23 capete suine cu greutați corporale cuprinse între 10 – 25 kg.; întregul efectiv de 36 capete porcine nu este identificat și animalele nu sunt înregistrate în baza de date a exploatației respective, din declarația proprietarului rezultând faptul că porcinele sunt obținute în exploatație din prăsila proprie; în exploatație nu sunt respectate condițiile de biosecuritate și bunăstare a animalelor, adăposturile fiind necorespunzatoare sub aspectul pavimentului, al scurgerilor de dejecții și al pereților”, spun reprezentații DSVSA Vaslui.

Proprietarul, pus să își reducă numărul de porci

Față de cele constatate, inspectorii DSVSA au dispus mai multe măsuri: exploatația a fost pusă sub Decizie de supraveghere în suspiciune de pesta porcină Africană; după identificarea și înregistrarea porcinelor, proprietarului i se recomandă reducerea efectivului de animale până la un număr adaptat la condițiile din adăpost și totodată amenajarea condițiilor privind respectarea cerințelor de biosecuritate și bunăstare a animalelor. “În situația în care, pe timpul menținerii Deciziei de supraveghere în suspiciune de pesta porcină Africană, în statusul de sănătate al porcinelor apar modificări (îmbolnăvirea acestora, apatie, lipsa poftei de mâncare) sau mortalitate în rândul acestora, proprietarul de animale are obligația de a anunța de urgență medicul veterinar de libera practică de la Circumscripția Sanitară Veterinară Concesionară de Libera Practică din localitatea Huși și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor Vaslui”, spun reprezentații DSVSA Vaslui.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ