26 C
Vaslui
16-aug.-2022

Proprietara magazinului de pompe funebre în care se vindeau etnobotanice îşi testa singură produsele

- Advertisement -

Tribunalul Suceava a decis, ieri, prelungirea cu 30 de zile a mandatului de arestare preventivă emis pe numele Cristinei Boschi (42 de ani), din municipiul Fălticeni, proprietara magazinului de pompe funebre în care se vindeau, printre sicrie, cruci şi coroane, şi produse etnobotanice, o parte dintre acestea conţinând substanţe interzise, de pe lista drogurilor de risc şi de mare risc.

Încă 30 de zile în spatele gratiilor au primit şi ceilalţi doi distribuitori de etnobotanice, Ionuţ Marius Ciubotariu (23 de ani), din Fălticeni, şi Mariana Florentina Dumitrescu (51 de ani), din municipiul Rădăuţi, aceasta din urmă fiind asistentă medicală angajată la un cămin de bătrâni.

Shimba etichete şi făcea singură combinaţii între produse

Potrivit actelor depuse la dosar de procurorii anchetatori din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Suceava, inculpata Cristina Boschi se aproviziona cu etnobotanice din municipiul Bacău, de la persoane care aveau aceleaşi îndeletniciri.

Conform anchetatorilor, Cristina Boschi îşi testa singură mai toate produsele pe care le oferea la vânzare clienţilor.

Fie că erau pentru fumat sau prizat, etnobotanicele aduse de la Bacău erau mai întâi “trase” de fălticeneancă, care apoi îşi instruia vânzătorii despre efectele produselor, explicându-le care este mai slab sau mai tare, pentru a şti ce să le spună clienţilor.

Procurorii anchetatori susţin, de asemenea, că patroana magazinului de pompe funebre apela periodic şi la un tânăr din aceeaşi localitate, cunoscut consumator de droguri, pentru a testa produsele noi şi a-şi da cu părerea.

Scopul era acela ca tânărul cu pricina să promoveze în anturajul său, format tot din consumatori de etnobotanice, prafurile din “magazinul morţii”.

Cristina Boschi, se mai arată în documentele depuse la dosarul înregistrat la Tribunalul Suceava, obişnuia să facă combinaţii din mai multe produse, pentru a le pune în vânzare sub forma unui produs nou, speculând intenţia consumatorilor de a încerca noi şi noi senzaţii.

Pentru a-şi face oferta şi mai atrăgătoare –scrie negru pe alb în dosarul de pe masa judecătorilor – fălticeneanca schimba etichete sau punea denumiri din lista produselor interzise, tocmai pentru a-i ademeni pe consumatori.

“Făina de grâu” care dădea o stare de insomnie de cel puţin două zile

Cristina Boschi a testat de exemplu unul dintre produsele cumpărate în ultima perioadă de la o sursă din Bacău.

Erau, descriu anchetatorii, 10 grame dintr-un praf de consistenţa făinii de grâu, care nu avea nici o denumire, iar ca efect principal dădea o stare de insomnie de cel puţin două zile, după ce era prizat pe nas de către consumatori.

A făcut mai multe pliculeţe de 0,25 grame din acel praf asemănător făinii de grâu, pliculeţe care au ajuns la Rădăuţi, dar şi la Fălticeni, la mai mulţi clienţi consideraţi de-ai casei.

Procurorii DIICOT Suceava susţin că după ce i s-a spus că produsul era unul foarte puternic, Cristina Boschi l-a combinat cu un alt praf mai slab, tot fără denumire, pe care îl cumpărase vrac de la alt distribuitor din Bacău.

Produsul nou obţinut a fost comercializat, tot în pliculeţe de 0,25 de grame, în magazinul ei de pompe funebre din Fălticeni, dar şi la Rădăuţi, prin intermediul celeilalte inculpate, Mariana Florentina Dumitrescu.

Cristina Boschi declară că nu ştie că vindea substanţe interzise

Cristina Boschi a susţinut la audieri că habar nu a avut că pliculeţele cu etnobotanice conţineau substanţe interzise de lege, considerate droguri de risc sau de mare risc.

Fălticeneanca a declarat că, la început, plicurile cu aşa-zisele droguri legale erau comercializate prin intermediul celor două puncte de lucru din Fălticeni, respectiv Rădăuţi, cât şi la domiciliul Marianei Florentina Dumitrescu. Când aceasta din urmă lipsea de la domiciliu, aşa cum s-a întâmplat în perioada 8-10 octombrie 2010, la Rădăuţi a fost trimis Ionuţ Marius Ciubotariu, misiunea acestuia fiind aceea de a acosta tinerii care sunau la uşa apartamentului familiei Dumitrescu, de a le explica că aceasta lipseşte de la domiciliu şi că le poate oferi el aceleaşi produse pe care le cumpărau de la asistenta medicală.

Îi băteau noaptea la uşă fel de fel de tineri necunoscuţi, iar asistenta susţine că le dădea prafuri în scop terapeutic

Cealaltă inculpată din acest dosar, Mariana Florentina Dumitrescu, a declarat, la fel ca şi Cristina Boschi, că este nevinovată şi că nu a ştiut ce “otrăvuri” periculoase vinde.

Asistenta medicală a povestit că fiul ei a lucrat în perioada iunie-august 2010 ca vânzător la magazinul de etnobotanice din Rădăuţi al Cristinei Boschi, obţinând postul după un anunţ la un post local de televiziune.

După ce fiul ei a plecat la facultate în Cluj, iar magazinul a fost închis, Mariana Florentina Dumitrescu a rămas, susţine ea, cu zece pliculeţe pe care trebuia să le vândă, cu preţuri cuprinse între 20 şi 40 de lei, în funcţie de eticheta acestora.

Ulterior, a fost aprovizionată cu marfă chiar de către Cristina Boschi.

Asistenta a declarat că nu a ştiut deloc ce conţin acele produse, crezând că “sarea de baie” (n.r. –Special Gold), de exemplu, e folosită în baie sau ca leac, în scopuri curative.

Asta, deşi la uşa apartamentului ei din Rădăuţi au bătut, după lăsarea întunericului, zeci de tineri, uneori chiar şi după miezul nopţii, pentru a cumpăra un plic de sare de baie cu un gramaj de 0,25 grame sau 0,50 grame, pentru care plăteau preţuri cuprinse între 40 şi 90 lei.

Un calcul elementar arată că un gram de “sare de baie” ajungea la 280 de lei, iar un kilogram 280.000 de lei (2,8 miliarde de lei vechi).

Mariana Florentina Dumitrescu a declarat în faţa oamenilor legii că cealaltă inculpată, Cristina Boschi, i-a explicat că o parte dintre produse (Teke, Ninja, OH!G 0,1 şi OH!G 0,2 şi Lol) se ard într-un recipient şi degajă un fum plăcut mirositor care relaxează, în timp ce produse precum White Sensation şi Special Gold, care conţineau prafuri de culoare albă cu cristale fine, reprezintă „sare de baie” şi se folosesc în scop terapeutic.

Procurorii DIICOT Suceava susţin de asemenea că din sumele încasate din vânzarea fiecărui pliculeţ, asistenta medicală oprea 5 lei pentru plicurile vândute cu 20 de lei, 10 lei pentru plicurile vândute cu 40 de lei şi 20 de lei pentru plicurile vândute cu 70 de lei, diferenţa ajungând la Fălticeni, la Cristina Boschi.

Majoritatea clienţilor, elevi de liceu

În magazinul de pompe funebre din Fălticeni al Cristinei Boschi nu numai că se vindeau produse etnobotanice, ci se şi consumau.

A recunoscut-o chiar Ionuţ Marius Ciubotariu, tânărul care a lucrat ca vânzător de prafuri în “magazinul morţii”.

Pentru consumatorii de joint-uri din produsele vegetale, susţin anchetatorii, Cristina Boschi punea la dispoziţie şi foiţe de ţigară care erau comercializate doritorilor.

Majoritatea clienţilor erau elevi de liceu, însă, potrivit martorilor audiaţi de procurorii anchetatori, au trecut pragul magazinului de pompe funebre şi elevi de gimnaziu, precum şi majori.

Din audierile martorilor, a reieşit că pliculeţele care conţineau produse etnobotanice nu erau la vedere în magazinul de pompe funebre, fiind ţinute într-o borsetă în spatele unui birou. Erau două categorii: prafuri pentru prizat pe nas şi amestecuri de fragmente vegetale, pentru fumat.

Clienţii fideli primeau marfă şi pe datorie, iar etnobotanicele erau “degustate”, de multe ori, în toaleta magazinului.

Cristina Boschi le-a spus de mai multe ori tinerilor care vindeau aşa-zisele droguri legale la ea în magazin că nu au ce să păţească deoarece avea nişte certificate de conformitate pentru produsele puse la vânzare, în care, însă, printre altele, se specifica clar că erau interzise consumului uman.

În urma analizelor de laborator s-a constatat că multe produse conţineau substanţe din lista drogurilor de risc şi de mare risc, iar pe 22 octombrie a.c., fălticeneanca şi distribuitorii ei au ajuns după gratii.

monitorilsv.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.