Aproximativ 100 de angajaţi ai Spitalului Judeţean din Brăila s-au adunat şi în această dimineaţă în faţa instituţiei pentru a protesta faţă de viitoarele disponibilizări şi reduceri salariale. Unii dintre ei au încercat să intre în unitate, la negocierile începute cu managerii, însă agenţii de pază i-au împins pe oameni pentru a-i împiedica să intre.
Peste o sută de angajaţi ai spitalului – asistente, infirmiere, personal TESA – au reluat protestele declanşate cu o zi în urmă, ei cerând să li se alăture şi medicii şi strigând „Nu plecăm”, relatează Mediafax.
Potrivit protestatarilor, până acum, un singur medic s-a alăturat acţiunii lor.
Angajaţii unităţii medicale sunt nemulţumuţi de reducerea salariilor cu 25 la sută, de eliminarea sporurilor, dar şi de faptul că o parte dintre ei vor fi disponibilizaţi. Oamenii reclamă că nu pot fi concediaţi întrucât au susţinut concurs pentru a fi încadraţi pe posturi.
Managerul spitalului i-a anunţat în această dimineaţă că va avea loc Colegiul Director, în care vor fi luate unele decizii. La această şedinţă au fost invitate şi zece persoane din rândul protestatarilor.
Ministerul Sănătăţii a trimis o comisie de control
Oamenii nemulţumiţi au manifestat şi ieri după-amiază, când unii protestatari au încercat să intre în clădire, moment în care a avut loc o busculadă între aceştia şi agenţii de pază. În timpul manifestaţiei au fost folosite gaze lacrimogene, iar poliţia a intervenit pentru a aplana conflictul, potrivit Mediafax.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, va trimite, astăzi, Corpul de control la Spitalul Judeţean Brăila pentru a stabili care este cauza situaţiei conflictuale din respectiva unitate sanitară.
Corpul de control va verifica situaţia financiară, organizarea administrativă a spitalului, precum şi alte elemente care ar fi putut duce la situaţia de conflict generată între angajaţi şi managementul unităţii sanitare.
Echipa va fi condusă de consilierul personal al ministrului Sănătăţii, Geza Molnar.
Protest spontan, cu susţinerea sindicatului
Liderul sindical de la Spitalul Judeţean Brăila, Ionel Mocuţă, a declarat că protestul a fost unul spontan, însă susţinut de liderii sindicali.
El a spus că protestul are loc în contextul în care salariile angajaţilor au fost reduse, în acelaşi timp cadrele medicale rămânând şi fără sporuri.
La rândul său, Adrian Bârea, prim-vicepreşedinte Sanitas, a spus că angajaţii spitalului sunt nemulţumiţi de reducerile salariale şi că nu există niciun fel de dialog între angajaţi, managerul spitalului şi conducerea Consiliului Judeţean, care a preluat unitatea. El a susţinut că trecerea unităţii în subordinea CJ a dus la reduceri de personal, acesta fiind un alt motiv de nemulţumire în rândul cadrelor medicale.
Bârea a spus că de când spitalul a fost preluat de Consiliul Judeţean, sindicatele nu au fost consultate cu privire la o nouă restructurare, noua conducere intenţionând să disponibilizeze aproximativ 300 de oameni, ceea ce reprezintă 40% dintre angajaţi, fără consultarea sindicatelor.
Situaţie disperată
Angajaţii Spitalului Judeţean Brăila afirmă că principala nemulţumire este legată de tăierea sporurilor, iar oamenii au ajuns „la disperare”. Ei spun că în 15 ar trebui să primească salariile şi că în mod normal primeau înainte fluturaşii, însă acest lucru nu s-a întâmplat până acum.
La ora transmiterii acestei ştiri, protestul cadrelor medicale continua în curtea spitalului.
Spitalul Judeţean Brăila se află în subordinea Consiliului Judeţean.
evz.ro