EVENIMENT… Festivalul de muzicã coralã laicã si religioasã „Gheorghe Cucu” a avut loc în seara zilei de duminicã, 21 august 2022, în Centrul civic al Vasluiului. Consiliul Judetean Vaslui, Primãria Municipiului Vaslui, Episcopia Husilor si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui au fost organizatorii acestui eveniment de exceptie, aflat la a II-a editie în municipiul Vaslui. Festivalul a avut loc în aer liber, pe scena amenajatã în Centrul civic. Toti iubitorii muzicii corale, religioase si laice au avut sansa de a se întâlni si de a asculta formatii corale de exceptie.
În deschiderea evenimentului, Pãrintele Episcop Ignatie a vorbit despre impactul muzicii de calitate asupra stãrii interioare a omului si despre capacitatea deosebitã a acesteia de a crea o atmosferã de liniste si interiorizare:
<<Suntem la un festival de o încãrcãturã spiritualã deosebitã. Profesorul de filosofie Ioan Alexandru Tofan a scris eseul „Muzicã si cer”, despre muzicã, ca rugãciune, la unul dintre marii compozitori crestin-ortodocsi din Estonia – Arvo Pärt. În acest eseu, autorul spunea urmãtorul lucru: „Sunetul se naste din tãcere, rãnind-o, si apoi încercând sã o tãmãduiascã”. Pentru a ne bucura cu adevãrat de muzicã, este nevoie de tãcere. Evident, autorul si-a conturat acest gând având în minte stilul de muzicã al lui Arvo Pärt, care este axat pe sunetul de clopot – are o denumire tehnicã: „tintinnabuli” (sunet de clopot). Când auzim clopotele, întâi este nevoie de tãcere, apoi vine sunetul, iar din acel sunet se naste o altã tãcere. Aceasta este întreaga muzicã a lui Arvo Pärt, care – asa cum mãrturisea chiar el – este singura care îl ajutã sã fie singur cu tãcerea. În aceastã searã ne propunem ca, prin muzicã laicã si religioasã, sã fim „singuri cu tãcerea”. Avem nevoie si de asemenea momente, deoarece este multã zarvã si rumoare, trãim o inflatie a cuvântului. De aceea, din când în când, avem nevoie sã „plonjãm” în ambianta de tãcere pe care ne-o conferã muzica. Muzica nu este numai sunet – mai ales melomanii trãiesc acest adevãr – ci este doar tãcere. Anul acesta este dedicat, de cãtre Bisericã, rugãciunii isihaste – cea care ne linisteste. Omul rugãtor ajunge la o asemenea profunzime duhovniceascã încât nu se mai roagã cu cuvinte, ci starea sufletului sãu tine loc de cuvânt. Este ceea ce trãiau cãlugãrii isihasti, care se îndeletniceau cu Rugãciunea lui Iisus. De altfel, întreaga muzicã a compozitorului estonian este o muzicã isihastã. Acest stil compozitional – sunetul de clopot – reprezintã acordarea dintre vocea care tace si vocea care vorbeste. Muzica nu este numai sunet. Este, în primul rând si în esentã, tãcere”, a spus PS Ignatie.
Muzicã si … tãcere
În continuare, Preasfintia Sa i-a invitat pe cei prezenti sã asculte o micã parte din muzica lui Arvo Pärt – lucrarea arhicunoscutã „Für Alina” („Pentru Alina”), compusã în 1976, cea de la care a pornit stilul pe care si l-a asumat compozitorul: <<Vã spun în ce a constat acest test. Dacã vi s-a pãrut prea mult, înseamnã cã nu puteti sta singuri, cu tãcerea. Dacã vi s-a pãrut prea putin, înseamnã cã puteti sta cu tãcerea. Acest pasaj muzical a durat numai 2 minute si 38 de secunde. Vã invit, în aceastã searã, sã ne bucurãm de sunetele care sunt „nãscute din tãcere, rãnind-o, si apoi încercând sã o tãmãduiascã”, redându-ne tãcerea. Vã doresc ca, în aceastã searã, sã fiti singuri cu tãcerea>>, a mai spus PS Ignatie.
Concursul a fost câstigat de Corala „Doxologia” din Baia Mare
Ierarhul Husilor a multumit tuturor celor implicati în organizarea acestui eveniment de suflet, ce a avut ca scop punerea în valoare a marelui compozitor, nãscut pe meleaguri vasluiene, Gheorghe Cucu. Noutatea editiei din acest an a constat în organizarea, pe data de 20 august, a unui concurs pentru corurile din tarã, cu un juriu format din specialisti ai muzicii. Cîstigãtoarea trofeului concursului din acest an a fost Corala „Doxologia” a Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, care a participat astfel si în cadrul Festivalului. Pe parcursul a mai bine de trei ceasuri, în fata unui public foarte numeros, ce a umplut Centrul civic al Vasluiului, au sustinut recitaluri Corala „Fantasia” din Vaslui, Corala „Doxologia” a Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Grupul psaltic „Sfânta Mare Mucenitã Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Husi, Corul „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iasi, si Grupul psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române. Din repertoriul formatiilor prezente nu au lipsit compozitii ale lui Gheorghe Cucu, alãturi de piese religioase, folclorice si patriotice. Grupul psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române, venit, pentru a doua oarã, la Vaslui, cu binecuvântarea Preafericitului Pãrinte Patriarh Daniel, a insuflat, cu multã usurintã, întregului public, bucuria trãirii frumusetilor spiritualitãtii crestine, ilustrate prin muzica bisericeascã si patrioticã. Astfel, si prin aceastã a II-a editie, Festivalul de muzicã coralã laicã si religioasã „Gheorghe Cucu” Vaslui se impune ca un eveniment de înaltã tinutã artisticã si culturalã, devenind un reper în privinta calitãtii unor astfel de manifestãri.
Ecumenismul este erezie.
De aci toate nenorocirile vin.
Stiti istoria Bizantului.
Dupa unirea cu papismul, a cazut.
Asa si noi.