spot_img
spot_img
21.7 C
Vaslui
26-iul.-2025

PS IGNATIE: „Suferim de o boalã despre care se vorbeste foarte putin – narcisismul”

- Advertisement -

SLUJBÃ SI INSTALARE…Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, a oficiat Duminicã, 31 iulie 2022, Sfânta Liturghie în Parohia Epureni, Protopopiatul Bârlad. Cu acest prilej, Ierarhul Husilor a hirotonit si a instalat pe noul preot al acestei comunitãti. Din soborul slujitorilor a fãcut parte si pãrintele protopop Vasile Lãiu. În cadrul Sfintei Liturghii, Pãrintele Episcop Ignatie l-a hirotonit întru preot pe diaconul Bogdan Marian Trif, pe seama Parohiei Epureni, Protopopiatul Bârlad. La finalul slujbei, Ierarhul Husilor l-a instalat ca paroh al acestei comunitãti, oferindu-i Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce si cheile bisericii.

În cuvântul adresat celor prezenti, Pãrintele Episcop Ignatie a explicat de ce Domnul Hristos le porunceste celor vindecati sã nu vorbeascã nimãnui despre minunea la care au fost pãrtasi. De asemenea, Preasfinta Sa a descris un pãcat foarte prezent în lumea actualã, narcisismul: „Hristos a tinut cont de rugãmintea fierbinte a celor doi orbi, pornitã din întreaga lor fiintã. Ei s-au tinut de Domnul Hristos, rugându-L în felul urmãtor: „Iisuse, Fiule al lui David, ai milã de noi! Izbãveste-ne din aceastã neputintã (infirmitate) a trupului!”. Probabil cã cei doi orbi din nastere au auzit de Domnul Hristos, de minunile pe care le-a sãvârsit. Asa se explicã cum de au stiut sã I se adreseze într-o manierã atât de frumoasã si autenticã, chiar teologicã – ei au vãzut în Hristos cã este Fiul lui David, cã S-a nãscut din spita neamului lui David. Au fãcut o mãrturisire foarte frumoasã. Hristos îi întreabã dacã au credinta cã El poate sã îi tãmãduiascã de aceastã infirmitate, iar ei rãspund cu maximã promptitudine si cu o dorintã extraordinarã: „Da, Doamne! Credem cã Tu poti sã ne vindeci de aceastã infirmitate”. Hristos a vãzut credinta si i-a vindecat pe acesti doi orbi, însã le-a cerut un lucru care, în aparentã, nouã poate ni se pare curios, inexplicabil – le-a poruncit celor doi orbi, cu asprime (adicã cu multã fermitate si cu dorinta expresã de a se tine cont de aceastã poruncã): „Nimeni sã nu stie cã v-am fãcut lucrul acesta!”. Din aceastã rugãminte reiese cã Domnul Hristos nu avea nevoie de popularitate, nu era însetat de a fi celebru, nu avea morbul celebritãtii, pe care îl avem noi, cei de astãzi. Noi, când facem ceva bun, când ne comportãm frumos sau ne punem în lucrare anumite calitãti, asteptãm sã fim lãudati, sã ne bucurãm de cât mai multã apreciere din partea oamenilor”, a spus PS Ignatie.

Din pãcate, ne place sã trãim sub lumina reflectoarelor vietii publice.

„Existã o manierã compulsivã de a posta pe retelele de socializare, de a exhiba viata privatã în sfera publicã, încât nu mai existã niciun fel de granitã (limitã) între ceea ce ar trebui sã tinã de intimitate – ceea ce ar trebui sã se consume în taina sufletului unui om, în taina relatiilor dintre oameni, sau în taina trãirii vietii de familie – si ceea ce tine de sfera vietii publice. De ce existã o asemenea atitudine, un asemenea comportament? Pentru cã suferim de o boalã despre care se vorbeste foarte putin – narcisismul. Un intelectual al tãrii noastre are o carte, intitulatã foarte sugestiv: «Facebook – fabrica de narcisism». Narcisismul are mult mai multe fatete, din perspectivã psihologicã. Una dintre aceste fatete este cea în care vrem sã ne livrãm – ca un fel de marfã cât se poate de bine ambalatã – celor care ne urmãresc, celor care credem cã, într-un anume fel, ne-ar aprecia. Cu cât omul este mai constient cã are anumite calitãti – mai ales dacã ajunge la convingerea cã este un om inteligent si cã el trebuie sã devinã un «influencer» – posteazã, compulsiv, de toate si pentru oricine, încât pagina respectivã devine un fel de bazar, din care fiecare alege ceea ce crede, ce poate si ce simte, în functie de dispozitia pe care o are. El crede cã are capacitatea de a deveni un exemplu în ceea ce priveste o anumitã opinie, vis-a-vis de un aspect al vietii publice, culturale, politice, sau de orice altã naturã (chiar de naturã intimã). Dorinta aceasta este deja expresia unui orgoliu, a unei mândrii nemãsurate. Din pãcate, în lumea de astãzi suntem dominati aproape toti de acest pãcat al populismului”, a mai spus Episcopul Ignatie.

Cum putem sã cunoastem cine este narcisist

Preasfintia Sa a vorbit despre cum putem face diferenta între o persoanã sincerã si una care cautã, cu orice pret, afirmarea si aprecierea din partea celorlalti: „Care este lampa de control, când cineva este populist si cautã cu orice pret sã fie apreciat? Când nu este apreciat, se comportã într-o manierã de nerecunoscut – se tulburã, reproseazã, jigneste, si are mare grijã sã ne spunã cã ne-a fãcut un bine, iar noi nu am avut capacitatea de a recunoaste acest lucru. Aproape cã este în stare nici sã nu mai vorbeascã cu noi, dacã nu i-am fost recunoscãtori. Dacã vedem niste statistici – rating-urile la posturile de televiziune -emisiunile la care se uitã cea mai multã lume nu sunt cele culturale sau spirituale – cele culturale sunt împinse întotdeauna înspre ora 11-12 noaptea, când lumea doarme, iar celelalte – viata intimã a unui om (cã a divortat, cã are nu stiu ce relatii cu altcineva) – sunt la orele de vârf si devin subiecte nationale. Pentru o faptã bunã pe care o face cineva nu existã interes – nu o va prelua nimeni, dar dacã este ceva negativ, care stârneste o anumitã curiozitate, cu totii ne nãpustim si comentãm continutul respectiv. Trebuie sã trãim în cât mai multã smerenie, dar si cu fermitatea de a mãrturisi despre faptele credintei noastre. Sã Îi cerem Domnului, asa cum Îi cerea un avvã din Pateric: „Doamne, nu vreau sã fiu slãvit de oameni!”, pentru cã ceea ce este apreciat în fata oamenilor, s-ar putea ca, în fata lui Dumnezeu, sã nu fie”, a încheiat PS Ignatie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.