spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

PS Ignatie: „Viata noastrã este ca un drum strâmb, un drum al rãutãtii” (FOTO)

- Advertisement -

ADEVÃRURI…Botezul Domnului sau Boboteaza încheie ciclul Sãrbãtorilor de iarnã. În fiecare an, pe 6 ianuarie, Biserica crestin-ortodoxã sãrbãtoreste botezul Domnului sau Boboteaza, zi care marcheazã si sfârsitul Sãrbãtorilor de iarnã. Înainte de Boboteazã, Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Avrãmesti, Protopopiatul Bârlad. În cadrul slujbei, Ierarhul Husilor a hirotonit întru preot pe noul paroh al acestei localitãti. În omilia sa, tinutã cu prilejul acestei slujbe, a evidentiat cã „viata noastrã este ca un drum strâmb pe care rãtãcim, sau ca un drum colturos – un drum al rãutãtii. Rãutatea este întotdeauna colturoasã, ne împunge, ne rãneste si ne supãrã”, dupã cum a precizat Înaltul prelat al Husilor.

Din soborul slujitorilor a fãcut parte si pãrintele protopop al Bârladului, Vasile Lãiu. În omilia rostitã duminicã la Avrãmesti, Pãrintele Episcop Ignatie a vorbit despre modul în care Sfântul Ioan Botezãtorul i-a pregãtit pe contemporanii sãi pentru venirea lui Mesia, aducând Boboteaza si pe Sf. Ioan Botezãtorul în sufletele crestinilor aflati în micuta bisericã.

„Marile sãrbãtori ale Bisericii sunt întotdeauna încadrate de douã duminici ce au menirea de a ne determina sã reflectãm mai profund la semnificatiile pe care le presupune evenimentul legat de viata Mântuitorului Hristos sau de viata Maicii Domnului. La fel, duminica numitã din punct de vedere liturgic «dinaintea Botezului Domnului» ne introduce în atmosfera de har a acestui eveniment prin care Sfânta Treime se descoperã întregii lumi, iar Hristos este botezat de Ioan în Iordan. Botezãtorul, cel care a venit în lume ca sã pregãteascã calea Domnului, sã îi învete pe oameni si sã-i constientizeze asupra adevãrului cã Mesia este printre ei, cã Fiul lui Dumnezeu întrupat este prezent în lume. Sfântul Ioan Botezãtorul îi constientiza pe contemporanii sãi cã Iisus Hristos nu este un om obisnuit, ci este Dumnezeu-Fiul întrupat. El a venit în lume sã ne rãscumpere, sã se rãstigneascã din dragoste desãvârsitã pentru oameni si sã învieze, biruind moartea.”, a spus PS Ignatie.

„Suntem pe drumul rãutãtii! Pãcatul ne transformã în oameni colturosi.”

„Viata noastrã este ca un drum strâmb pe care rãtãcim, sau ca un drum colturos – un drum al rãutãtii. Rãutatea este întotdeauna colturoasã, ne împunge, ne rãneste si ne supãrã. Sfântul Ioan Botezãtorul a primit aceastã misiune de la Dumnezeu, ca sã îi ajute pe oameni sã intre pe calea cea bunã. Sã renunte la strâmbãtãti si la tot ceea ce îi poate deturna de la drumul spre Împãrãtia lui Dumnezeu. Sã niveleze si sã-si facã frumoase sufletele prin pocãintã, prin renuntarea la pãcat. Pãcatul ne transformã în oameni colturosi. Este foarte greu sã ne apropiem de un om care tot timpul ne împunge, este nemultumit si cautã pricini de ceartã, tulburare si neliniste.”, a mai spus Episcopul Ignatie al Husilor.

Preasfintia Sa a explicat de ce Sfântul Ioan Botezãtorul a ales ca loc al misiunii sale pustiul:

„Sfântul Ioan si-a ales ca loc de propovãduire desertul. De ce nu a ales sã predice în orasele tãrii Sfinte, care erau populate de mai multi oameni si ar fi fost mai simplu sã li se adreseze? Pustiul, în gândirea biblicã, este locul arãtãrii lui Dumnezeu. În pustiu i se aratã Domnul lui Moise atunci când i se descoperã sub forma rugului aprins care ardea si nu se mistuia. În pustiu a fost ispitit si Iisus Hristos – în pustiul Carantaniei. Acolo Îl biruie pe diavolul care încercase sã Îl ademeneascã de partea sa. Sã nu ne întristãm când, poate, si viata noastrã este ca un pustiu, ca un desert plin de încercãri în care cârtim împotriva lui Dumnezeu.”, spicuim din cuvântul de învãtãturã al PS Ignatie, adresat crestinilor la Avrãmesti.

De asemenea, Ierarhul Husilor a asemãnat glasul constiintei din om cu Sfântul Ioan Botezãtorul, cel care ne poate smulge din starea de letargie: „Constiinta noastrã este ca Ioan Botezãtorul, ne avertizeazã, ne trage un semnal de alarmã ferm, cã nu suntem pe calea cea bunã, cã am luat calea strâmbãtãtii, a rãutãtii colturoase si a întunericului. Dacã vom asculta glasul constiintei, prin care Dumnezeu ne vorbeste, oricâtã pustietate, uscãciune si nefericire ar fi în sufletul nostru, El ne poate îndrepta”, a arãtat PS Ignatie.

În cadrul Sfintei Liturghii, Pãrintele Episcop Ignatie l-a hirotonit întru preot pe diaconul Alexandru Borcea si l-a instalat ca paroh al localitãtii Avrãmesti, înmânându-i Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce si cheile bisericii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.