18.2 C
Vaslui
03-oct.-2022

Pumnii mei minte nu are!

- Advertisement -

BÃTUTE SI ALUNGATE 25 noiembrie este Ziua Internationalã pentru Combaterea Violentei împotriva Femeilor. La Centrul de Urgentã pentru Victimele Violentei în Familie din cadrul Complexului de Servicii Comunitare 2 Bârlad, este o aglomeratie de nedescris, numãrul beneficiarilor fiind aproape dublu fatã de numãrul de locuri disponibile! „Sunt 19 beneficiari, femei cu copii, în conditiile în care noi avem zece locuri prevãzute pentru aceste cazuri. Este mare aglomeratie, am fost nevoiti sã aducem paturi suplimentare”, a precizat Esmeralda Bâgu, sefa Complexului de Servicii Comunitare 2 din Bârlad. Astãzi femeile care stau aici, cu copii dupã ele din cauza bãtãilor pe care le primeau „din dragoste” acasã, vor fi consiliate de specialistii DGASPC Vaslui si DSP Vaslui, primind sfaturi si pliante pentru combaterea acestui fenomen.

Violenta de gen este una dintre cele mai grave încãlcãri ale drepturilor omului. În întreaga lume, o femeie din trei este victima violentelor. Pentru eliminarea violentei împotriva femeilor e nevoie de actiuni în toate aspectele vietii sociale, în fiecare zi. În prezent existã 89 de state care au o formã de prevedere legalã privind violenta în familie, iar violul marital poate fi pedepsit în 104 tãri; 90 de state au o formã de prevedere legislativã împotriva hãrtuirii sexuale, iar 93 au legi împotriva traficului de fiinte umane. România se numãrã printre statele care condamnã violenta în familie, violul marital, hãrtuirea sexualã si traficul de fiinte umane si face progrese importante în fiecare an în aplicarea acestor legi. Violenta în familie rãmâne însã o problemã de amploare nationalã: conform Studiului Sãnãtãtii Reproducerii din 2004, o femeie din trei a fost victima violentei verbale sau fizice a partenerului de viatã, iar în 2006, 151 de persoane au decedat ca urmare a actelor de violentã în familie!!

Vasluiul nu iese din tiparul national!

„Statistica din acest an la nivelul Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui referitoare la infractiunile cu violentã comise între rude (infractionalitatea sesizatã, pentru cã aceea nesesizatã este una cruntã! – n.r.) relevã faptul cã, din totalul acestui gen de infractiuni, cele mai multe sunt infractiunile de „loviri sau alte violente” având o pondere de 92,31%. În primele zece luni ale anului curent au fost sesizate 78 de astfel de infractiuni dintre care, douã infractiuni de omor, o tentativa de omor, douã de vãtãmare corporalã, o infractiune de loviri sau vãtãmãri cauzatoare de moarte si 72 de infractiuni de loviri sau alte violente. Nu se poate vorbi de o zonã în care aceste infractiuni se concentreazã, acestea fiind distribuite pe tot teritoriul judetului, cu precãdere în mediul rural”, a precizat inspectorul de politie Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Violenta în familie naste viitorii infractori!

„Într-o familie bântuitã de violentã nici mama si nici tatãl nu mai pot sã se preocupe de stimularea copilului pe planul cunoasterii si al experientelor sociale. Pãrinti care sunt prinsi în violenta familiei îsi pierd autoritatea de care ar trebui sã se bucure în calitatea lor de pãrinti. În locul autoritãtii se instaleazã teroarea, care nu educã, nu formeazã, care frâneazã dezvoltarea afectivã si emotionalã. Un astfel de copil învatã cã cel mai tare din punct de vedere fizic învinge, iar cel mai slab trebuie sã se supunã. Copilul învatã cã relatiile sociale se bazeazã pe raporturi de fortã, de supunere a celui mai slab de cãtre cel mai tare. Copilul care este astãzi victimã a violentei în familie si care nu beneficiazã de servicii de consiliere psihologicã, îl vedem în perioada urmãtoare, ca adultul care necesitã asistentã medicalã psihiatricã, este în conflict cu legea penalã si va întretine în urmãtoarele generatii violenta. Violenta se transmite încet si sigur oriunde ar fi: scoalã, familie, societate”, a precizat psihologul Ionel Brãtianu, seful Centrului de Primire în Regim de Urgentã a Copilului Abuzat, Neglijat si Exploatat (CPRU-CANE) Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.