18.2 C
Vaslui
03-oct.-2022

PUSCULITA LUI BUZATU (facsimil)

- Advertisement -

Manual de afaceri personale cu bani publici

AFACERE Cã banul public este jefuit de sefii din fruntea Consiliului judetean Vaslui, dupã bunul lor plac, nu mai este de mult o surprizã. Ceea ce surprinde sunt modalitãtile gãsite de liderii PSD, cei care controleazã judetul si institutia CJ, în a jongla cu banii contribuabililor, la adãpostul unor asociatii si organisme cvasi-fantomã. Una dintre aceste organizatii se numeste “Asociatia pentru Dezvoltare Intercomunitarã a judetului Vaslui”, prescurtat ADIV, institutie de drept privat, controlatã cu mânã de fier de conducerea PSD din judet. Concret, Dumitru Buzatu, presedintele PSD si vicepresedinte al Consiliului Judetean, a pus la cale o asociatie-cãpusã, care suge din plin din fondurile publice ale municipiilor, oraselor si comunelor. ADIV este controlatã de oamenii lui Buzatu, plãtiti regeste pentru serviciile lor. Ne referim aici la consilierul judetean Ciprian Trifan, secretarul general al PSD, cel care are functia de sef al Compartimentului contabilitate din ADIV, Dragos Andrei Cazacu, liderul tinerilor social-democrati, care este director executiv al asociatiei, si, bineînteles, Dumitru Buzatu, care este presedintele ADIV. Conform informatiilor oficiale, Buzatu si ceilalti lideri PSD din conducerea asociatiei au cheltuit peste 1,72 miliarde lei vechi numai pe salarii, anul trecut. În acest an, este nevoie de peste 2,7 miliarde lei pentru plata indemnizatiilor salariale, astfel cã fiecare primãrie a fost pusã sã plãteascã sume importante pentru “fericirea” sefilor din PSD. Curios, dar numai cheltuielile cu protocol si reclamã vor exploda în acest an electoral, de opt ori fatã de 2011!

“Asociatia pentru Dezvoltare Intercomunitarã a judetului Vaslui” (ADIV) a fost realizatã cu scopul de a înfiinta, organiza, reglementa, finanta, opera, monitoriza si de a gestiona în comun serviciile de salubrizare din aria de competentã a unitãtilor administrativ-teritoriale si, de asemenea, de a realiza în comun proiecte de interes public local sau regional, furnizate pentru stabilirea, modernizarea si/sau dezvoltarea, dupã caz, a sistemelor relationate de utilitãti pentru Serviciul de salubrizare în conformitate cu Strategia de dezvoltare. Asociatia realizatã pentru a gestiona sistemul de management al deseurilor la nivel regional are câteva obiective importante: Îmbunãtãtirea calitãtii mediului pentru populatia din judetul Vaslui prin reînnoirea si dezvoltarea infrastructurii locale pentru managementul deseurilor; Definirea si implementarea aranjamentelor institutionale pentru sistemul regional de management al deseurilor în judetul Vaslui; Dezvoltarea si implementarea unei strategii comune cu privire la operarea sistemului de deseuri. Consiliul Judetean Vaslui si Consiliile Locale si-au exprimat intentia de a coopera si de a se asocia în conformitate cu prevederile legii nr. 215/2001 a administratiei publice, republicatã, si a legii nr. 51/2006 a serviciilor publice locale, a legii nr. 101/2006 a serviciilor de salubrizare, a OUG nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii. Ca urmare, au constituit Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã “ADIV”, definitã ca o organizatie non-profit (o entitate de drept privat) cu statut de utilitate publicã. ADIV a fost înfiintatã în 2009. Municipiile si comunitãtile locale vor avea beneficii din rezultatele proiectului si participarea lor în cadrul ADIV presupune urmãtoarele sarcini si responsabilitãti pentru acestea: Consiliile Locale vor colabora cu Consiliul Judetean pentru a finaliza cu succes proiectul; Consiliile Locale si Consiliul Judetean vor participa în cadrul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã cu scopul de a pregãti si agrea Strategia generalã de gestionare a deseurilor pentru judet. ADIV va monitoriza progresul general al proiectului si va actiona ca un vehicul pentru consultare si luare a deciziilor cu privire la aspectele legate de gestionarea integratã a deseurilor”. Asa se prezintã “cãpusa” ADIV pe pagina oficialã, http://www.adiv.ro. : o asociatie constituitã prin bunãvointa celor 86 de primari din judet, condusã de Dumitru Buzatu, presedintele PSD Vaslui, care detine si demnitatea de vicepresedinte al Consiliului. Aceastã asociatie functioneazã de mai bine de trei ani, timp în care s-au încasat salarii frumusele, fãrã ca rezultatele sã fie vizibile. Singurul lucru vizibil în aceastã poveste este numãrul mare de pesedisti din conducerea asociatiei, oamenii lui Buzatu fiind plãtiti regeste pentru serviciile (ne)prestate aici.

Ciprian Trifan, omul de bazã al lui Buzatu, este contabil-sef!

Seful contabil al asociatiei – în acte este trecut ca reprezentant al Compartimentului Contabilitate! – este Ciprian Ionut Trifan, numãrul trei în PSD, secretar general al partidului. Trifan este cunoscut de toatã lumea drept omul de bazã al lui Buzatu, asa cã numirea acestuia într-o functie plãtitã din bani publici nu mai surprinde pe nimeni. Contabilul ADIV este si consilier judetean, iar de aici si pânã la constatarea unei stãri de incompatibilitate nu mai este mult. Despre relatia acestuia cu cei din conducerea partidului se spun multe în ultima perioadã, unele zvonuri fiind legate de dorinta secretarului general din PSD de a fi trecut pe o pozitie eligibilã la viitoarele alegeri parlamentare. O altã sperantã a PSD-ului judetean, Dragos Andrei Cazacu, ocupã cea mai importantã functie din Asociatie, cea de director executiv, dupã functia de presedinte a lui Buzatu, evident. Tânãrul Cazacu nu are nicio treabã cu functia în cauzã, însã dacã partidul i-o cere si este si plãtit pentru aceastã activitate, nu sunt multe semne de întrebare. Din informatiile noastre, directorul executiv ia în mânã peste 15 milioane de lei pe lunã, numai pentru faptul cã merge pe la sediul de la Centrul de Afaceri din când în când, atunci când nu este trimis pe teren de conducerea PSD. Totusi, se pune întrebarea, cu ce se ocupã Buzatu si aceastã Asociatie? Dumitru Buzatu, care este plãtit de Consiliul Judetean cu 30-40 de milioane de lei vechi pe lunã, mai ia niste bãnuti si de la ADIV, pentru a face o activitate pe care ar fi trebuit s-o facã ca vicepresedinte la judet. Profitabil, nu? ADIV are ca patrimoniu 20 de hectare de teren la Rosiesti, un birou trecut în acte ca fiind în sediul Consiliului Judetean si… cam atât! Se ocupã, conform actelor oficiale, de implementarea unui proiect, “Sistem Integrat de Management al Deseurilor Solide în judetul Vaslui”, adicã viitoarea groapã ecologicã de la Rosiesti. Proiectul în sine este început de pe vremea în care Ioan Manole era presedinte al Consiliului Judetean si se va întinde încã multi ani de aici încolo, deci se poate spune cã sefii asociatiei vor pãpa salarii de aici pânã la pensie sau pânã ce se va produce o schimbare la conducerea Consiliului Judetean…

Salarii în 2011 – peste 1,33 miliarde lei vechi!

Conform bilantului contabil pe 2011, “cãpusa” la care au aderat toti primarii din judet, a avut venituri totale de peste 2,2 miliarde, în timp ce cheltuielile au totalizat 2,66 miliarde. Partea interesantã este cã numai salariile, anul trecut, au depãsit pragul de 1,7 miliarde, reprezentând 80% din totalul veniturilor! Din aceastã sumã, 1,33 miliarde au reprezentat indemnizatiile cãtre Cazacu, Trifan si ceilalti pesedisti din conducerea ADIV, în timp ce contributiile sociale au ajuns la nivelul de 375 milioane lei vechi. S-au plãtit 32 de milioane pe protocol si reclamã – unde or fi ajuns banii, oare? -, 138 de milioane pentru închirierea sediului la Centrul de Afaceri, unitate aflatã în subordinea directã a lui Buzatu, în timp ce taxele postale au însumat alte 32 de milioane. Practic, ADIV este o “cãpusã” din care banul public dispare la bunul plac al lui Buzatu, care decide cum si în ce fel se cheltuie banii care se adunã din teritoriu. Apropo de fonduri, fiecare dintre cele 86 de primãrii din judet este obligatã la plata unor cotizatii anuale, care pleacã de la 500 de milioane de lei vechi, în cazul municipiilor Vaslui si Bârlad, si ajung la 10 milioane, în cazul unor primãrii necãjite, cu maxim 2.000 de suflete. Municipiul Husi este obligat sã achite, anual, 250 de milioane la fericirea celor de la ADIV, în timp ce orasul Negresti trebuie sã scoatã 100 de milioane. La nivel de comune, Zorleni, Zãpodeni, Vinderei, Stãnilesti, Puiesti, Banca, Lipovãt sau alte câteva comune sunt obligate sã achite ADIV câte 30 de milioane de lei vechi, bani cu care s-ar putea pietrui câteva drumuri. Mai grav este cã, fiind vorba de bani publici si din dorinta de a asculta orbeste de liderii PSD de la Vaslui, niciun primar nu îndrãzneste sã-l întrebe pe Buzatu ce se face din banii plãtiti de fiecare locuitor al judetului ca taxe si impozite locale.

Pentru 2012, salariile vor depãsi trei miliarde lei vechi!

Fiind an electoral, sefii PSD din fruntea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã si-au spus cã trebuie sã tragã mai tare, sã scoatã ceva bani si de afise electorale. Astfel, conform proiectului de buget pe 2012, cheltuielile cu salariile vor ajunge la peste 2,7 miliarde lei vechi, ceea ce înseamnã cã sume mari de bani din asociatie vor fi “sifonati” în buzunarele lui Buzatu si Compania. Salariile nete vor ajunge la 2 miliarde lei vechi, cu peste 50% mai mult fatã de anul trecut, la acelasi volum de muncã. De la 30 de milioane de lei, în 2011, anul acesta cheltuielile cu protocol si reclamã – la ce trebuie reclamã la o asociatie în care sunt membri primari, la urma-urmei?? – explodeazã, ajungând la nivelul de 250 de milioane, adicã de opt ori mai mult. Rãmâne de vãzut dacã organele abilitate vor începe o verificare atentã a acestei “cãpuse” denumitã ADIV, prescurtarea de la “Asociatia de Devalizare Intercomunitarã a judetului Vaslui”!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

145 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.