3.3 C
Vaslui
28-nov.-2022

Rachete prăbușite în Polonia. Cât de mare este pericolul unei confruntări NATO-Rusia

- Advertisement -

Dacă a fost o rachetă lansată de Rusia cea care a lovit marţi un sat polonez, omorând două persoane, ar fi pentru prima dată când o armă rusească a căzut pe teritoriul NATO, scrie jurnalistul The Guardian Julian Borger. Uniunea Sovietică şi SUA au reuşit să treacă prin tot Războiul Rece fără să facă o astfel de greşeală, pentru că Washingtonul şi Moscova erau foarte conştiente de riscurile de a intra în război dintr-o eroare sau din cauza unor calcule greşite.

Rusia lui Vladimir Putin este o putere nucleară mult mai puţin previzibilă decât Uniunea Sovietică, ridicând pericolul la cel mai înalt nivel de la criza rachetelor din Cuba, după cum sublinia Joe Biden. Intervenţia lui Putin în Siria a dus, în noiembrie 2015, la doborârea unui avion de luptă rusesc de către un avion de vânătoare turc, deasupra graniţei turco-siriene, dar incidentul a fost bine administrat şi calmat în cele din urmă.

În mod similar, este puţin probabil ca incidentul de marţi din Polonia să ducă la o confruntare directă NATO – Rusia. Articolul 5 nu poate fi invocat de un singur stat membru, spune fostul ambasador al SUA la NATO, Ivo Daalder, reamintind că este nevoie de consensul aliaţilor. Singura dată când a fost invocat de membrii NATO a fost după atacurile de la 11 septembrie 2001, ceea ce a dus la asigurarea de către aliaţi a unor patrule radar aeriene deasupra SUA şi la intensificarea patrulelor navale în Mediterana…https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/rachete-prabusite-polonia-confruntare-rusia-nato-2220485.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.