spot_img
spot_img
27.9 C
Vaslui
09-iul.-2025

Racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva va fi scoasă marţi din Catedrala Mitropolitană de la Iaşi

- Advertisement -

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi scoasă marţi din Catedrala Mitropolitană din Iaşi, cu trei zile înainte de prăznuirea hramului acesteia, pentru ca pelerinii sosiţi în oraş să se poată închina.

Preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a afirmat că racla cu moaştele sfintei va fi purtată într-o procesiune pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi, după care va fi depusă pe platoul din faţa Catedralei pentru închinare.

Miercuri seară, în baldachinul special amenajat în apropiere de Catedrala Mitropolitană, alături de racla Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi aşezate şi moaştele Sfântului Policarp, episcopul Smirnei, care vor fi aduse de la Mănăstirea Ambelakiotissa din Grecia de către Hierotheos Vlachos, mitropolit de Nafpaktos şi Aghios Vlasios.

În această săptămână, mai multe manifestări sunt organizate la Iaşi cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva – 14 octombrie.

În cursul zilei de joi, va avea loc vernisajul expoziţiei de carte dedicate Cuvioasei şi lansarea, la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi”, a albumului „Sfânta Cuvioasă Parascheva – multfolositoare”, precum şi lucrarea „Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva. Mărturii ale închinătorilor”. Lucrările sunt editate şi publicate de Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Seara, în capela mitropolitană va avea loc un concert susţinut de grupul vocal Acapella din Bucureşti.

Pe 14 octombrie, în ziua în care se prăznuieşte hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, pe podiumul din faţa Catedralei Mitropolitane va fi oficiată Sfânta Liturghie. În cursul serii, mitropolitul Hierotheos Vlachos de Nafpaktos va susţine conferinţa „Teologia ca trăire din perspectiva învăţăturii Părintelui Ioannis Romanidis”, eveniment care va avea loc în Aula Magna a Universităţii „Al. I. Cuza”.

De asemenea, pelerinii sosiţi la Iaşi vor putea asista la un concert de muzică psaltică – „Byzantion cântă pelerinilor” – ce se va desfăşura în Catedrala Mitropolitană.

Sâmbăta viitoare va fi sfinţit Centrul social pentru vârstnici „Vovidenia”, iar duminica viitoare, la Centrul Providenţa, va fi organizat un concert de muzică religioasă, populară şi patriotică susţinut de Corul „Sanctus” al Catedralei Mitropolitane din Iaşi şi de corul bărbătesc „Neam de voievozi”, dirijat de dr. Costel Mirel Nechita.

Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Pe 14 octombrie, peste 240 de lăcaşuri de cult din ţară prăznuiesc hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, cele mai multe fiind în Arhiepiscopia Sibiului. În Arhiepiscopia Bucureştilor peste 30 de biserici o au ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, 35 în Arhiepiscopia Iaşilor, 18 în cea a Târgoviştei, 29 în Episcopia Buzăului şi Vrancei, 24 în Episcopia Dunării de Jos, patru în Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, cinci în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, 22 în Episcopia Romanului, 47 în Arhiepiscopia Sibiului, şase în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, 18 în Arhiepiscopia Timişoarei, cinci în Episcopia Caransebeşului şi şase în Mitropolia Basarabiei.

Aproximativ 60.000 de români îşi sărbătoresc onomastica pe 14 octombrie. Cele mai frecvente prenume sărbătorite în această zi sunt, pentru femei, Paraschiva (50.894), Parascheva (517), Parasca (1.587), Paraska (2), iar pentru bărbaţi – Paraschiv (4.008), Chivu (933), Chivel (11).

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.