Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), cu care Republica Moldova spera să încheie un acord de împrumut, a anunţat că şi-a anulat vizita la Chişinău. Banca Mondială a anunţat că opreşte finanţările, la fel ca UE şi Suedia. Motivele acestei situaţii grave sunt anunţul liderilor coaliţiei că vor naţionaliza BEM, deşi finanţatorii internaţionali recomandaseră lichidarea acesteia, precum şi incapacitatea Guvernului de a adopta proiectul de lege privind modificarea Legii Consiliului Naţional de Integritate. Partenerii de dezvoltare consideră că naţionalizarea nu înseamnă altceva decât continuarea jafului din banii contribuabilului, de aceea resping cu hotărâre această variantă propusă de puterea de la Chişinău. Ruptura cu finanţatorii internaţionali ar putea însă rezerva Republicii Moldova soarta României lui Ceauşescu sau a Greciei lui Tsipras.
Naţionalizarea se face cu voia hoţilor
Naţionalizarea înseamnă transferarea dreptului de proprietate de la un deţinător privat către stat, după o dreaptă şi prealabilă despăgubire. Practic, în cazul BEM, statul Republica Moldova va prelua proprietatea acţiunilor BEM de la deţinătorii acestora, persoane fizice şi juridice, după ce în prealabil va plăti către aceştia o despăgubire. Dar, deoarece, BEM este o companie publică, adică listată la bursă, această preluare nu se poate face obligatoriu, ci se poate doar apela la mecanismul de „squize-out”, adică statul va trebui să facă o ofertă publică de preluare, la un preţ al acţiunii care să reprezinte o medie a preţului acţiunii din ultimele 12 luni.
Această ofertă poate fi însă făcută de către stat numai după ce devine acţionar majoritar BEM, de exemplu prin conversia datoriilor BEM la bugetul statului în acţiuni.
Dar mecanismul de conversie datorii-acţiuni trebuie constat de către o instanţă, în urma insolvenţei el nu este automat. Adică, pentru ca Republica Moldova să „naţionalizeze” BEM, ar trebui ca mai înainte o instanţă să constate insolvenţa sau Parlamentul să decidă acest lucru prin lege, cu acordul actualilor acţionari.
sursa: http://jurnal.md/ro/politic/2015/6/23/raport-fumn-republica-moldova-ar-putea-deveni-un-stat-esuat/