Rãscoalã la Coroiesti din cauza vânãtorilor huligani (VIDEO)

S-AU SÃTURAT SÃ FIE TERORIZATI

MÃRTURII Ceea ce povesteste Ion Leonte, pãdurarul de la Cantonul Rotãria, din comuna Coroiesti, referitor la cei care administreazã fondul de vânãtoare din acea zonã care se întinde si în partea din zona judetului Bacãu, este sustinut cu tãrie de zeci de sãteni revoltati de atitudinea celor de la AVPS Soimul Dunãrean. Vã reamintim cã pãdurarul a fost bãtut groaznic duminicã dimineatã, pe 7 august, în jurul orelor 7.00, de cãtre mai multi cetãteni, pe care acesta i-a indicat ca fiind administratorul AVPS Soimul Dunãrean Bucuresti, Tonea Stoica, si paznicii fondului de vânãtoare Gheorghe Tufaru, si Gheorghe Bucur, precum si fratele lui Tufaru, Florin, care este din Bucuresti. Paznicii au gheretele la cantonul Motoseni, din partea judetului Bacãu, unde se întinde fondul de vânãtoare. Pentru cã sãtenii sunt revoltati cã nici unul dintre organele abilitate nu le face dreptate, ei s-au decis sã rupã tãcerea, desi au fost amenintati cã, dacã nu sunt atenti ce vorbesc cu presa, vor fi „pedepsiti”. Ca urmare, ei s-au decis sã dea în vileag, oricui îi ascultã, nelegiuirile pe care le fac administratorii fondului de vânãtoare din zonã. Mãrturiile lor sunt terifiante, însã mirarea cea mai mare a fost cã desi, s-au adunat duminicã, 14 august, în fata Primãriei Coroiesti, pentru a discuta cu seful de post din comunã si cu reprezentantii mass-media locale si centrale, singurii care i-au ascultat au fost jurnalistii, seful de post dând bir cu fugiti!

Duminicã, 14 august, peste 30 de sãteni din comunele Pogana Coroiesti (judetul Vaslui) si Motoseni (judetul Bacãu) s-au adunat în fata Primãriei din comuna Coroiesti, asteptând pe seful de post al politiei comunale si presa solicitatã de ei pentru a le asculta pãsurile. Toti au dorit sã ne aducã la cunostintã faptul cã sunt revoltati pentru cã unii dintre ai lor – pãdurarul Ion Leonte si familia sa – au fost bãtuti în propria ogradã de reprezentantii AVPS Soimul Dunãrean Bucuresti, cei care au în concesiune fondul de vânãtoare din zonã. Scandalul provocat de paznicii fondului de vânãtoare (Gheorghe Tufaru, Gheorghe Bucur), de fratele lui Tufaru – Florin (de la Bucuresti) si de administratorul fondului vânãtoresc, Tonea Stoica, i-a scos din minti pe sãtenii terorizati de acestia în mai multe rânduri. Oamenii au spus cã sunt amenintati cu armele de vânãtoare, cã s-a tras în ei de mai multe ori, le-au fost omorâti câinii cu care încercau sã îsi pãzeascã bucãtile de pãmânt pe care au pus porumb, orz sau grâu. Pentru cã porcii mistreti de pe fondul de vânãtoare, fiind flãmânzi (nu sunt hrãniti asa cum cere legea ci sunt lãsati la voia întâmplãrii, doar ca sã fie vânati), dau serios iama în recoltele sãtenilor, distrugându-le munca. Ca sã îsi pãzeascã lanurile, oamenii vin cu câini noaptea, pe bucata lor si bat într-o tablã cu un bãt, ca sã facã zgomot si sã fugã porcii. Vajnicii „apãrãtori” ai fondului de vânãtoare, se folosesc de jeep-uri, vin în lanurile oamenilor si le distrug, iar când dau peste sãteni, le împuscã câinii, indiferent dacã nu sunt pe fondul lor ci pe pãmântul oamenilor! Vã prezentãm câteva mãrturii cutremurãtoare, în care oamenii precizeazã ce pãtesc, cum sunt amenintati, cum se trage cu pusca asupra lor, cum se ascund prin lanuri de frica bucurestenilor mari si tari, care au „sustinere” cum zic sãtenii, la „bastanii” de la Bucuresti!

„Ne împuscã câinii degeaba, sunt niste derbedei”

„Ce asociatie este asta de împuscã câinii oamenilor degeaba? Eu am avut probleme cu ei primul si apoi pãdurarul. Mi-au împuscat un cãtel din acela pechinez, mititel. Ce le fãcea cãtelul ãla? Cred cã tocmai el prindea porcii lor misteti! Era lângã cãruta mea, sãracul, deasupra casei mele, pe zare, iar ei veneau cu vreo zece masini de la vânãtoare. Au trecut pe acolo, au scos pusca pe geam si l-au împuscat pe sãracul cãtel. M-am certat eu cu ei, dar au zis cã de ce am venit cu câinele pe zare? Si mi-au luat câinele mort, ca sã nu am eu probe si m-au amenintat”, a spus Galan Constantin. Constantin Gâtin si nepotul sãu Danile Constantin, din satul Mireni, comuna Coroiesti, au trecut razant pe lângã moarte fiind amenintati cu pustile de vânãtoare si chiar s-a tras asupra lor! „Am avut probleme mari cu ei, acum un an au vrut sã mã împuste pe mine si nepotul meu. Veneam din altã parte, nici nu era zona lor de vânãtoare, eram cu cãruta cu nepotul meu. Tonea Stoica a vrut sã mã împuste. A venit asupra mea si a tras cu arma. Ne întorceam de la Fântânele si a tras cu arma asupra mea, noroc cã m-am pitit la firul ierbii. La 5 m deasupra mea au tras cu arma, l-am si filmat, dar filmarea este acasã în telefon. A spus cã dacã ne prinde cã dãm filmarea ne distruge! Când l-am întrebat de ce ai tras asupra mea a zis cã a crezut cã-i o vulpe! Pãi asa aratã vulpea, ca o cãrutã cu cai si cu oameni în ea? Sã fim seriosi, încearcã ne intimideze prin orice mijloace si trec cu masinile lor de teren prin toate lanurile oamenilor si le distrug. Pãi, noi investim în pãmântul ãsta si ei ne distrug? Paznicii lor de vânãtoare merg cu masinile neînmatriculate prin zonã, ca sã nu-i putem depista noi. De când s-a deschis fondul de vânãtoare nu-i vede nimeni cã n-au numere?”, a spus Daniel Gâtin. „Eu eram aproape de sat, la Bisericã, la nici 100 de metri. Ei veneau de la vânãtoare, cu masinile, si eu am un câine mai mare, de vânãtoare. În prima masinã era paznicul Tofan si a scos pusca pe geam ca sã-mi împuste câinele. A avut noroc cã nu l-a împuscat, dar m-a amenintat cã mi-l omoarã. Vin cu masinile prin sat si fac ce vor. Eu nu stiu, n-au si ei lege pentru vânatul asta? Vâneazã ziua, noaptea – fãrã nici o noimã. Eu stiu cã este o lege, nu se vâneazã asa cum îti tunã. Ei fac orice, împuscã câinii la ciobani, se duc la stâni – amenintã si omoarã orice câine din zona stânilor, se poate asa ceva?” a spus Vasile Ghibirdic, din Mireni.

Zeci de mãrturii despre nelegiuitii care administreazã fondul de vânãtoare

Oamenii s-au sãturat sã mai fie bãtaia de joc a smecherilor de Bucuresti de la AVPS Soimul Dunãrean, asta e clar. Nu putem cuprinde aici zecile de mãrturii cutremurãtoare ale celor pe care huliganii din capitalã îi batjocoresc. Punctul culminant a fost bãtaia pe care au dat-o pãdurarului Ion Leonte, pe care l-au bãgat în spital si i-au amenintat familia cu pustile, oamenii luând atitudine. Mai mult, de când oamenii s-au decis sã vorbeascã, au început sã primeascã amenintãri pe telefoanele mobile, de la numere necunoscute (cu ID ascuns) de genul „ai grijã ce vorbesti cã esti mort dacã spui ceva”. „Eu am avut patru câini la stânã, care erau în lant, erau priponiti. Si stâna mea nu este pe fondul lor de vânãtoare! În octombrie, astã toamnã, au venit noaptea si mi-au împuscat toti câinii! M-au amenintat cã mã împuscã si pe mine”, a spus Costicã Perianu, din satul Bogesti, comuna Pogana. Un alt sãtean, Petricã Morosanu, a spus cã era cu tractorul la arat la porumb si eu venit paznicii Tufaru si cu Tonea Stoica si l-au amenintat cu pustile, sã nu mai are cã le sperie vânatul, desi nu ara pe fondul de vânãtoare ci pe bucata lui de pãmânt! Au vrut sã tragã în cauciucuri! Un alt sãtean, Moraru Gheorghe, ne-a precizat cã se ducea cu o cãrutã în pãdure, la canton, la pãdurar cã trebuia sã ia o masinã cu lemne si i-au iesit în fatã cei de la AVPS Soimul Dunãrean, l-au amenintat cu pustile si l-au întors din drum, omul fugind mâncând pãmântul ca sã nu fie împuscat. N-a mai ajuns la pãdurar de frica mortii. Noaptea nu-i lasã pe oameni sã-si pãzeascã culturile cã sunt „bãnuiti” de braconaj. „Ce braconaj sã facem noi cu o secure si cu un câine pechinez, domnule? Nu mai avem voie pe bucata noastrã de teren, nu avem voie sã o pãzim de porci mistreti, sã batem în tablã cu un bãt, ca sã sperim porcii, suntem mai rãu ca la boierii din trecut, ce-i asta? Chiar suntem slugile lor?”, a spus si Aurel Doboseru. Un alt sãtean, Viorel, care n-a vrut sã-si dezvãluie numele, ne-a arãtat rana din spate, unde a fost tãiat cu sabia de cei de la AVPV Soimul Dunãrean.

„Politia nu ne ascultã, au pile mai sus decât politistii amãrâti de aici”

Doi cetãteni din comuna Motoseni, judetul Bacãu, care au venit la Coroiesti special sã-si spunã of-ul, ne-au adus la cunostintã cã ei au depus plângere la politia din comuna Motoseni, la seful de post, un domn Anton, dar nu s-a luat nici o mãsurã. Plângerea continea acuzatii aduse celor de la Soimul Dunãrean, care i-au ameninat cu moartea si le-au împuscat câinele. „Mi-a împuscat cãteaua care era priponitã în lanul meu de porumb, doi de la Rãtãrire (alde Tufaru) si unul de la Bucuresti, Tonea Stoica. Ne amenintã, ne sperie, dacã spunem cã ne omoarã. Am depus plângere scrisã la seful de post de la Motoseni, la domnul Anton, dar a rãmas ca-n tren. Nimic! O zis cã ne cheamã, nu ne-a mai chemat, nu s-a luat nici o mãsurã”, a spus Dumitru Mocanu, de 78 de ani, din Motoseni. Toti cei care au discutat duminicã, 14 august, cu reprezentantii presei, au spus cã s-au adesat politistilor, dar de frica netrebnicilor cu pusti de vânãtoare, pe care le fluturã pe sub ochii oamenilor si trag asupra lor, nu au depus plângeri. „Nu se face nimic, au pile… O sã ajungem sã ne facem noi dreptate. Cã nu mai putem rãbda. Ne-au sunat la telefon, cu numãr ascuns, sã avem grijã ce vorbim cu presa… Am apelat la 112 politia si a zis cã nu poate sã vinã cã nu are mijloc de transport”, a mai spus unul dintre oamenii din Coroiesti.

Pãdurarul bãtut, amenintat dacã vorbeste sau depune plângere

„Pe mine mã sunã de pe numerele ascunse sã stau linistit, sã nu merg la presã, sã nu depun plângere, cã mã împuscã, mã omoarã, mã sunã la miezul noptii, sã plec de acolo, sã nu mai stau la canton. Sefii mei de la Ocolul Silvic Bârlad au spus cã au depus plângere la postul de politie din Coroiesti împotriva lor si asteaptã sã vinã sã facã cercetãrile…”, a spus Ion Leonte, care a precizat cã astãzi va depune plângere la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad, împotriva celor de la AVPS Soimul Dunãrean, pentru comiterea infractiunii de loviri si alte violente, asupra lui si a familiei sale. Oamenii din sat spun cã nu vor mai tolera sã fie terorizati si, dacã organele abilitate nu-si vor face datoria sã-i apere, se vor apãra singuri!
8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ