CONTROVERSE…Cei trei senatori din judetul Vaslui, Doina Silistru (PSD), Dan Marian si Nelu Tãtaru (PNL), vor lua decizia în privinta controversatului subiect al alegerilor din douã tururi, alãturi de ceilalti colegi senatori. Biroul Permanent al Senatului a primit ieri o solicitare din partea PNL de a introduce pe ordinea de zi a plenului proiectul de lege liberal referitor la alegerea primarilor în douã tururi de scrutin. Asta, dupã ce, toatã ziua de luni, premierul Dacian Ciolos a discutat cu liderii partidelor parlamentare pe tema modificãrii legii pentru revenirea la alegerea primarilor în douã tururi de scrutin, dupã ce liberalii îi ceruserã adoptarea unei ordonante de urgentã în acest sens. La final, Ciolos a spus cã decizia de modificarea a legii este una politicã, ce revine Parlamentului, precizând cã, în acest moment, nu existã o majoritate care sã sustinã amendarea legislatiei electorale. PSD, ALDE, UNPR si UDMR s-au opus revenirii la alegerea edililor în douã tururi. UNPR nu s-a decis încã în ce tabãrã se aflã, iar partidul lui Oprea ar putea joca rolul decisiv. “Eu mã gândesc cã nici 15 tururi nu te pot face câstigãtor dacã în loc sã te ocupi de problemele reale ale oamenilor tu esti mai preocupat de modificarea legilor electorale”, sustine Dumitru Buzatu, presedintele PSD si presedinte al Consiliului Judetean Vaslui.
Premierul Dacian Ciolos a terminat în mod indecis consultãrile cu partidele parlamentare pe tema modificãrii Legii alegerilor locale. Primii cu care premierul a discutat au fost liderii PNL, cei care au cerut ca primarii sã fie alesi în douã tururi de scrutin. Ulterior, la discutii au intrat liderii social-democrati, cei care s-au opus ferm schimbãrii legii electorale si au amenintat cu boicotarea alegerilor dacã legea va fi modificatã. Urmãtorii pe listã au fost liderii ALDE, UNPR, MP si PSRO. Desi, initial, UNPR a anuntat, printr-un comunicat de presã, cã este împotriva modificãrii legii pentru revenirea la alegerea primarilor în douã tururi de scrutin, ulterior a revenit si a spus cã UNPR va sustine alegerea primarilor în douã tururi de scrutin, dacã premierul va trimite în Parlament un proiect de lege în acest sens. Practic, reprezentantii partidului lui Oprea înclinã balanta de partea liberalilor, sustinuti si de Miscarea Popularã si partidul lui Geoanã, PSRO, care sunt, de asemenea, pentru alegerea primarilor în douã tururi de scrutin. Liderii PSD, ALDE si UDMR rãmân, însã, pe pozitii: nu vor ca legea sã se modifice cu doar câteva luni înaintea alegerilor.
Liberalii forteazã: vor ca alegerile din douã tururi sã se discute în plen
Ieri, presedintele Senatului, Cãlin Popescu Tãriceanu, a anuntat, dupã sedinta Biroului Permanent, cã a fost înregistratã solicitarea PNL si cã “probabil” se va face dezbaterea pe acest proiect de lege. “Am înregistrat solicitarea PNL de introducere pe ordinea de zi si probabil vom face aceastã dezbatere asupra legii cu toate cã aici intervine si o problemã suplimentarã, schimbarea de atitudine de 180 de grade a PNL, care în Comisia de cod electoral si-a dat acordul pentru votul înt-un singur tur de scrutin. La momentul respectiv, PNL se considera favorizat de acest sistem de vot, astãzi când calculele indicã cã vor pierde, vor sã schimbe legea, lucru care este la fel de rãu ca si discutarea ei pe final de mandat”, a spus Tãriceanu. Liberalii spun cã intentia PNL este ca proiectul sã fie introdus în circuitul legislativ, iar dacã PSD nu doreste alegerea primarilor în douã tururi de scrutin la alegerile locale din primãvarã, ulterior adoptãrii se poate adresa Curtii Constitutionale.
Ciurariu cere douã tururi de alegeri, pentru “o mai bunã reprezentativitate”. Buzatu: “Nici 15 tururi nu te fac câstigãtor”
“Noi, cei de la PNL, pãstrãm aceeasi opinie, cum cã alegerile locale în douã tururi sunt mult mai democratice si conferã celui care câstigã o mai mare reprezentativitate. Alegerile în douã tururi vor aduce în fruntea comunitãtilor oameni care au o imagine bunã, cu un numãr important de voturi în spate. Asta le-am spus colegilor mei din PNL, dar si oamenilor din judetul Vaslui, cu care am discutat pânã acum. Nu stiu la ce final vor ajunge toate discutiile pe acest subiect”, explicã deputatul Florin Ciurariu. “Ideea este cã cei de la PNL îsi imagineazã cã, în mod automat, cele douã tururi le vor conferi pozitia de câstigãtori la alegerile locale. Eu mã gândesc cã nici 15 tururi nu te pot face câstigãtor dacã în loc sã te ocupi de problemele reale ale oamenilor tu esti mai preocupat de modificarea legilor electorale. Din punctul meu de vedere, douã tururi sunt la fel de bune ca si un singur tur. Eu am convingerea cã trebuie sã tii legãtura cu oamenii, sã vezi nevoile lor, nu existã alte solutii miraculoase. Cine îsi închipuie altceva, este într-o mare eroare”, afirmã Dumitru Buzatu, presedintele PSD Vaslui.
De ce crede PNL cã poate câstiga mai multe mandate de primari, în judetul Vaslui?
Liberalii, e clar, sunt pentru alegerile în douã tururi. Calculele lui Ciurariu si Marian pentru aceastã variantã aratã cã, în majoritatea comunelor cu primari PSD, alegerile dintr-un singur tur vor însemna ca majoritatea celor 66 de primari social-democrati (din totalul de 86) sã-si recâstige mandatele. Ori, douã tururi, cred liberalii, ar da sansa partidelor mai mici sau mai mari sã se uneascã alãturi de candidatul PNL si, astfel, sã-l dãrâme pe primarul de la PSD. Calcule infirmate de cei de la PSD Vaslui, care sustin cã multi primari vor trage pentru ei si vor încerca sã iasã din primul tur, plus un Consiliu Local care sã-i ajute. Sunt comune în care primarii actuali, cu multe mandate în spate, gen Gârceni sau Arsura, nu mai candideazã, sunt si comune cu primari PSD care asteaptã deciziile Agentiei Nationale de Integritate sau a instantelor de judecatã. Harta politicã a judetului s-ar putea modifica în mod semnificativ, peste câteva luni, dacã alegerile vor fi din douã tururi. Decizia apartine parlamentarilor, inclusiv cei 13 deputati si senatori de Vaslui.