spot_imgspot_img
25.6 C
Vaslui
16-apr.-2024

Razboiul doamnelor doctor

- Advertisement -

Ana Birchall contra Gabriela Cretu

DIVERGENTE Modificãrile din Statutul deputatilor si senatorilor, votate în aceastã sãptãmânã de parlamentari, a divizat opiniile alesilor vasluieni, trimisi în legislativul tãrii, în urma alegerilor din 9 decembrie 2012. În timp ce Tudor Ciuhodaru sau senatoarea Gabriela Cretu si-au declarat dezacordul, respectiv… retinerea, fatã de asa numita „superimunitate” a parlamentarilor, deputata Ana Birchall, supãratã pe „populismul ieftin, practicat de unii politicieni”, a tinut sã evidentieze si partea bunã a noului Statut al deputatilor si senatorilor. Interesant este cã deputata pesedistã si-a exprimat aceastã pozitie dupã ce senatoarea Gabriela Gretu a fost singurul parlamentar al puterii care a precizat clar cã nu participã la vot. „Nu am participat la vot, pentru cã prefer sã fiu indisciplinatã decât iresponsabilã. Obligatia parlamentarilor este sã legifereze bine. Textul legii nu corespunde unor cerinte minimale si nu vreau prin votul meu sã contribui la legitimarea lui”, a precizat senatoarea Gabriela Cretu. Ambele protagoniste au în CV, titlul de doctor, Ana Birchall, doctor în drept, Gabriela Cretu, doctor în filosofie!

„Lãsând la o parte populismul ieftin si nefondat, practicat zilele acestea de unii politicieni, dacã este sã discutãm pe fond, asupra modificãrilor adoptate, la Statul Parlamentarilor, se pot observa cu usurintã câteva decizii”, a declarat Ana Birchall, puctând sapte aspecte, care, din punctul sãu de vedere, meritã cunoscute de electorat. „Pentru prima datã este specificatã valorea sanctiunilor financiare, pentru parlamentarii care absenteazã. Astfel, neparticiparea la cel putin o activitate desfãsuratã în sediul Parlamentului, în cadrul programului ordinii de zi, aprobate de Biroul Permanent, se considerã absentã nemotivatã si se sanctioneazã cu 1% din indemnizatia brutã a parlamentarului. Apoi, tot pentru prima datã, conflictul de interese este recunoscut în Statului deputatilor si senatorilor, prevãzându-se sanctiuni. De exemplu, „Parlamentarul în stare de incompatibilitate va fi suspendat cel mult sase luni, de la lucrãrile Camerei din care face parte. Pentru cei care sustin cã ar fi trebuit sã se piardã mandatul, rog sã se citeascã art. 70 din Constitutie în care se spune „calitatea de deputat sau de senator înceteaza la data întrunirii legale a Camerelor nou-alese sau în caz de demisei, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces” (art. 70 alin (2) din Constitutia Romaniei). As mai preciza ca în Legea ANI sanctiunea pentru conflictul de interese este doar una disciplinarã. Este mult, este putin 6 luni?! Sigur cã vor fi argumente si pro si contra, dar practica internationalã tinde sã fie asa cum a fost adoptatã si la noi. De exemplu, la britanici sanctiunea este tot de 6 luni. Apoi, în ceea ce priveste arestarea preventivã si retinerea, precizez cã modificãrile adoptate astãzi sunt exact ca si în cazul arrestãrii unui procuror, judecãtor, membru CCR. Deci unde este super imunitatea?!”, întreabã Ana Birchall.

Fãrã rude, în subordine!

„Mai trebuie subliniat cã se interzice angajarea rudelor la cabinetele parlamentare. Apoi, confiscarea averii nejustificate urmeazã procedurile, conform reglementarilor penale, asa cum este firesc si normal. În privinta arestãrii sau retinerii parlamentarilor, lucrurile stau astfel: Parlamentul va fi informat asupra motivelor temeinice propuse în caz de arestare sau retinere astfel încât parlamentarii sã stie ce si pentru ce sã voteze, un lucru firesc, dacã vrem sã nu mai avem parlamentari care sã voteze dupã ureche, fãrã sã stie ce voteaza”, a spus deputata Ana Birchall.

„Nu faci opozitie, vorbind prostii în spatiul public”!

„Pentru toti acei parlamentari care vorbesc doar ca sã se afle în treabã, fãrã minim respect fatã de adevãr, ar trebui sã stie sau mãcar sã citeascã (cã de aceea iau un salariu de parlamentar!) cã toate modificãrile adoptate au fost discutate si agreate, într-un proces normal de dialog institutional, cu reprezentantii ANI si Parchetul General, de exemplu. Sigur cã orice Statut este perfectibil, iar noua Constitutie trebuie sã clarifice toate aceste aspecte. Cred ca este de datoria fiecãrui parlamentar sã abandoneze limbajul duplicitar si populist si sã punã umarul la recredibilizarea si intarirea functionãrii institutiilor în România, inclusiv a Parlamentului Romaniei. Sigur cã nu putem avea pretentia ca toti parlamentarii sã aibã cunostinte juridice, astfel încât sã poatã întelege o lege, dar sã citeascã o lege, sã se documenteze, cred cã ar trebui sã stie fiecare parlamentar, iar atunci când nu întelege ceva, sã intrebe, cã nu e nicio rusine! Nu faci opozitie, vorbind prostii în spatiul public”, a precizat Ana Birchall.

EXPLICATII

Primul act decizional – neparticiparea la act. Oficialã!

„Astãzi s-au votat modificãrile la Statutul deputatilor si senatorilor. Nu am participat la votul pe aceastã lege. Nu am chiulit, cum ar întelege neinitiatii. Am luat cuvântul si am solicitat înscrierea în stenogramã a faptului cã rãmân în salã dar nu particip la vot.Explicatia este simplã. Decât sã votez iresponsabil, mai bine îmi asum riscul de a le pãrea unora indisciplinatã, cu consecintele de rigoare. Vi le voi anunta. :)Acesta era primul vot al noului parlament pe o lege. Era simbolic! Simbolic pentru cum trebuie sã arate un text de lege votat de cei care si-au propus printre obiectivele programatice sã refacã nivelul de încredere al cetãtenilor în institutia care-i reprezintã. Parlamentarii nu au doar obligatia de a legifera, ci de a legifera bine! Acest text nu e un model de bunã legiferare. Dacã legea era importantã, merita sã-i acordãm atentie. Dacã nu era importantã, nu se justificã procedura de urgentã în care a fost supusã dezbaterii.Aceastã zi era simbolicã si pentru felul în care se iau în serios membrii noului parlament. Un mare numãr chiar se luau în serios dar nu au avut curajul de a spune cã nu participã la o dezbatere pe un text care nu se ridica la înaltimea exigentelor unui text de lege. Nu-mi solicitati sã dau exemple. Dacã as fi vrut sã o fac, vorbeam în sedinta plenarã” Gabriela Cretu într-o postare pe blogul personal

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.