spot_imgspot_img
spot_img
-1.2 C
Vaslui
08-dec.-2023

Războiul pământurilor cu miză eoliană

- Advertisement -

Circa 200 dintre proprietarii de pământ din satul Ciureşti, comuna Bălăşeşti, au dat în judecată vechea firmă care le lucra terenurile, Tonitza SRL, pe care o acuză că nu le-a îngrijit cum trebuie pământul arendat şi că nici nu îi lasă să îşi dea pământul la alt arendaş. Pe 30 septembrie s-ar putea da verdictul amânat deja de două ori. Alţi 200 de oameni, care spun că la sfârşitul lunii august utilajele arendaşului era să treacă peste ei, au dat şi ei în judecată aceeaşi firmă şi, în plus, au făcut şi o plângere la poliţie, plângere care ne-a fost adusă şi nouă. Plângerea este formulată de Vasile Zaharia, Iancu Constantin şi Oprea Gheorghe împotriva lui Marian Toniţă, primarul din Bălăşeşti, Marian Toniţă (fiul primarului, arendaşul iniţial al pământurilor), Cristinel Zaharia şi… un domn „Căciulă”. Toţi sunt acuzaţi că pe 26.08.2010 au comis faptele de ameninţare, tulburare de posesie şi abuz prin împiedicarea activităţii de pregătire a terenului de către SC Ice Blink Consulting SRL în calitate de arendaş. Pe scurt, oamenii nu mai voiau să îşi lase pământurile la firma fiului primarului, iar când noul arendaş a venit să le lucreze, s-a lăsat cu scandal.
„E pământul plătit cu sânge de ai mei, de ce nu mă lasă să îl dau la lucrat acolo unde va fi lucrat, nu aşa, ca până acum. În toţi anii ăştia nu am primit produse ca lumea deoarece ei au interes doar să ia subvenţia. Şi parcă sunt stat în stat. Am mers la poliţie, am mers şi ieri la procuror, avem proces deschis şi încă unul. Spun că avem contract încă cu el dar contractul se termină în 2009, dar ei l-au prelungit unilateral încă un an, modificând cu de al ei putere, şi oricum avem dreptul să îl reziliem. Mi-e teamă că, dacă nu se iau măsuri, o să iasă oamenii cu topoarele”, spunea Vasile Zaharia, unul dintre reprezentanţii sătenilor care nu vor să îşi mai dea în arendă pământul la firma fiului primarului. Avocatul reclamanţilor ,Tincuţa Tercu, a precizat că pe această cauză sunt două procese pe rol.

Scandal pe câmp – varianta reclamanţilor

În plângerea primită la redacţie ni se povesteşte, nouă şi poliţiştilor din Bălăşeşti, ultimul episod al războiului pământurilor din Bălăşeşti. ”Un număr mare dintre locuitorii comunei am semnat contracte de arendă pentru terenurile agricole din proprietarea noastră cu SC Ice Blink Consulting. La data de 26 august societatea a trimis utilajele în localitatea Ciureşti pentru a efectua lucrările agricole pe terenurile arendate de la noi în calitate de proprietarui de terenuri, semnatari ai acestei plângeri. În timp ce se efectuau lucrările agricole pe câmp a venit primarul comunei, Marian Toniţă, fiul său, viceprimarul, Cristinel Zaharia şi un domn «Căciulă», care ne-au ameninţat, ne-au insultat atât pe noi cât şi pe conducătorii utilajelor agricole, au sărit la bătaie, izgonindu-ne de pe terenurile arendate, spunând că ei sunt cei care vor lucra pământurile comunei şi că nu are voie nimeni altcineva să hotărască asupra acestor terenuri, proprietatea noastră. Aceştia au continuat să ne ameninţe şi să ne insulte, încercând să îi lovească pe conducătorii maşinilor agricole pentru a-i opri de la efectuarea lucrărilor. Am sunat şi la alţi proprietari de terenuri, care s-au prezentat la faţă locului împreună cu familiile lor, fiecare apărându-şi tarlaua pentru a fi lucrată. De atunci, în ziua în care se lucrează terenurile noastre ne adunăm mai mulţi proprietari de terenuri cu soţiile şi copiii şi păzim maşinile agricole care ne ară şi seamănă culturile”, se arată în plângerea făcută la poliţie.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi, scms. Cristina Tatulici, a precizat că acest caz este anchetat de poliţiştii de la Tg. Bujor.

Scandal pe câmp – varianta celor reclamaţi

Primarul Marian Toniţă spune că lucrurile stau cu totul altfel. ”Nu vreau să fac părtinire nimănui, în schimb ei, cei care au reclamat, au făcut numai abuzuri. Am trimis şi o comisie care să le identifice terenurile la faţa locului. Au incendiat culturi, au distrus masa verde şi au intrat cu utilajele pe terenurile arendate altei firme. Este drept că un contract de arendă se poate rezilia, dar nu la jumătatea anului, când arendaşul a investit bani în cultivarea pământului. Contractul de arendă e în vigoare. Firma asta noua vrea să intre în forţă, ameţind oamenii cu marea şi sarea, dar de fapt ei nu vor decât să monteze eoliene. Şi nu o face normal, venind să vorbească cu noi, la Primărie, ci aşa, pe ocolite. Le dă de băut oamenilor şi îi instigă la violenţă. Eu nu ţin cu nimeni, vreau doar să nu mai fie scandal şi să se respecte legea”, a precizat primarul Marian Toniţă. Rămâne ca legea să decidă cine are şi cine nu are dreptate în acest conflict ce durează de prea multă vreme.

monitoruldegalati.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.