
BEȚIVANI ÎN TRAFIC… Polițiștii vasluieni efectuează cercetări față de mai multe persoane care au fost depistate zilele trecute, pe drumurile publice ale județului Vaslui, în timp ce încălcau prevederile legale în vigoare. Doi șoferi au fost identificați, controlați și duși la spitalul Bârlad pentru recoltarea de probe biologice, întrucât erau sub influența alcoolului la volan. Unul mirosea a alcool și nu avea nici permis de conducere, iar al doilea a refuzat să sufle în etilotest și să meargă la recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În noaptea de 30/31 octombrie a.c., ora 01.50, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, aflați pe drumul județean DJ 245, în extravilanul localității/comunei Băcani, au depistat un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un tânăr de 23 de ani. Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat că aceasta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Totodată, întrucât tânărul emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a fost condus la Spitatul Municipal de Urgență Bârlad pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. «Cercetările sunt continuate de către polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării activității infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul pe drumurile publice fără a deține permis de conducere” și “ conducere sub influența alcoolului, peste limita legală”», a precizat inspectorul de poliție Bogdan Gheorghiță, purtător de cuvânt al IPJ Vaslui.
Beat la volan, dar și cu tupeu!
Marți, 1 noiembrie a.c., ora 16.00, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, aflați pe drumul național DN 24 D, în comuna Grivița, au depistat un autoturism înmatriculat în județul Timiș, condus de către un bărbat de 59 de ani. Întrucât emana halenă alcoolică și a refuzat testarea cu aparatul alcooltest, bărbatul a fost condus la Spitatul Municipal de Urgență Bârlad. În prezența personalului medical, șoferul domiciliat în Timișoara, județul Timiș, a refuzat prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. «Cercetările sunt continuate de către polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării activității infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”», a precizat Bogdan Gheorghiță.
Care sunt consecințele legale ale încălcării Codului Rutier
- Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.
- Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
- Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.
„Polițiștii vasluieni atrag atenția asupra importanței respectării regulilor de circulație și, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive. Nu vă urcați la volan dacă ați consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice! Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacție și de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici și auditivi. De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenția, reflexele și viteza de execuție a mișcărilor”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, inspectorul de poliție Bogdan Gheorghiță.