Reacția Episcopiei Hușilor față de reținerea celor doi clerici, Onilă și Jitaru


Episcopia Hușilor a reacționat în scandalul provocat de Onilă și Jitaru. Instituția a transmis un comunicat de presă în care precizează că regretă “sminteala creată de acest caz, precum și implicațiile morale care nu fac cinste nimănui”.

“Întrucât au fost mai multe solicitări din partea presei privind formularea unui punct de vedere referitor la reținerea pentru 24 de ore a fostului episcop Corneliu Onilă, Episcopia Hușilor menționează că a luat act de această reținere și de natura juridico-penală a faptelor puse în sarcina acestuia, fapte de o mare gravitate, care au menirea de a tulbura pe oricine, sub toate aspectele. Cazul, fiind de natură penală, ține de competența organelor abilitate ale Statului, iar Episcopia Hușilor, neputându-se substitui acestora, așteaptă finalizarea procesului. După ce va fi emisă o hotărâre de necontestat în acest caz, forurile prevăzute de Statutul și Regulamentele bisericești sunt abilitate să ia măsurile care se impun”, se arată în comunicatul de presă transmis de Episcopia Hușilor.

“Biserica trebuie să fie, prin excelenţă, un exemplu de moralitate”

De asemenea, instituția a mai precizat că “începând cu luna august 2017, Episcopia Hușilor nu a mai avut niciun fel de legătură canonică cu fostul episcop Corneliu Onilă. Regretăm sminteala creată de acest caz, precum și implicațiile morale care nu fac cinste nimănui, cu atât mai puțin cu cât acestea sunt asociate imaginii unui slujitor al Bisericii, care trebuie să fie, prin excelență, un exemplu de moralitate. Nicio instituție, însă, nu poate fi confundată cu o persoană. Mecanismele de combatere a faptelor penale trebuie să funcționeze, indiferent de persoana în cauză. Prin urmare, îi îndemnăm pe toți credincioșii să nu lase ca acest caz, profund nefericit, să îi tulbure mai mult decât a făcut-o până în prezent. În spiritul celor menționate, până la o decizie finală, ne rezervăm dreptul de a nu dezvolta mai mult acest subiect, în afara celor deja precizate”, se arată în comunicatul Episcopiei.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ