3.9 C
Vaslui
05-dec.-2021

Reevaluarea dosarelor de pensii, în ritm alert la Casa Județeană de Pensii Vaslui!

SE MUNCEȘTE… La nivelul Casei Județeane de Pensii Vaslui, până la această oră au fost evaluate 8.149 dosare de pensie, iar la Casa Locală de Pensii Bârlad 4.107 dosare.

ACȚIUNE… Evaluarea dosarelor de pensie de la Casa Județeană de Pensi Vaslui e într-un curs alert de desfășurare. Cei care au fost angajați pentru această activitate la mijlocul lunii septembrie a.c. finalizează 1.000 de dosare zilnic, care sunt semnate, parafate și raportate datele în arhivă. Din primele 25.000 de dosare care trebuie evaluate (Vaslui – 14.900 dosare și Bârlad 9.700 de dosare) au fost analizate 12.256 de dosare, ceea ce reprezintă un procent de 55%, de unde se înțelege că cei care au fost angajați își fac treaba bine.

La nivelul Casei Județeane de Pensii Vaslui, până la această oră au fost evaluate 8.149 dosare de pensie, iar la Casa Locală de Pensii Bârlad 4.107 dosare. Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui, a precizat că este foarte încrezător în bine, deoarece  într-o singură lună noii angajați au evaluat circa 4.000 de dosare de pensie cu probleme.

„Sunt foarte mulțumit de activitatea prestată de persoanele care au fost angajate. În acest ritm de lucru, nu vom avea probleme pentru a finaliza acțiunea în termenul stabilit. Această activitate nu este o recalculare a pensiilor, ci o evaluare a dosarelor în vederea preluării unor date într-un program informatic. Ulterior, din luna ianuarie 2023, vom vedea care este formula de calcul pentru recalcularea pensiilor și se vor da banii la pensionari”, a spus Isabel Bogdan.

Din cursul lunii septembrie 2021 a început lucrul la CJP Vaslui personalul angajat pentru evaluarea dosarelor de pensie. În urma organizării concursului de angajare au fost primite la instituție 19 persoane, din care 12 persoane lucrează la sediul instituției din Vaslui, iar 7 persoane la Centrul Local Bârlad. Angajările s-au făcut pentru o perioadă determinată, până la data de 31 decembrie 2022. În total, trebuie evaluate peste 90.000 de dosare.

Evaluarea constă în introducerea datelor din dosarele de pensie într-o aplicație electronică unică, care va cuprinde toate informațiile stocate în sistem. Sunt introduse în sistem și situațiile unor persoane care au documente referitoare la unele sporuri, dar care nu au fost valorificate. Se preconizează că evaluarea tuturor dosarelor va fi realizat într-un an și jumătate.

Ulterior, în baza noii legi a pensiilor, se va putea trece la operațiunea de recalculare. Practic, în acel moment se va pune problema creșterii cuantumului  pensiilor, însă evaluarea dosarelor va permite ca între pensionari să nu mai fie diferențe mari în ceea ce privește valoarea pensiilor încasate.

În județul Vaslui sunt înregistrați în total 92.988 pensionari, care încasează o pensie medie de 1.068 de lei. Un număr de 81.709 pensionari sunt de stat și au o pensie medie de 1.138 lei. În schimb, cei 11.279 pensionari din agricultură beneficiază de o pensie medie de numai 558 lei.

Ultimele Știri
Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here