REPORTAJ în satul în care o viață valorează 5.000 de lei. La un an după ce 17 oameni au murit de la spirt contrafăcut, localnicii continuă să-l bea. „Mediul îi ține captivi”

În urmă cu un an, 17 persoane au murit fiindcă au băut alcool sanitar contrafăcut. 10 erau din județul Iași, iar dintre aceștia, patru locuiau pe aceeași uliță din satul Brătești, comuna Stolniceni-Prăjescu. Libertatea a mers în satul ieșean unde spirtul rămâne, chiar și după tragedia de acum un an, o băutură pe care oamenii o aleg fiindcă e ieftină și tare.

Familiile celor patru brăteșteni abia au avut cu ce să-i îngroape și așteaptă să se încheie procesul împotriva fabricanților care au pus alcool metilic, extrem de toxic, în loc de etilic, în sticlele cu dezinfectant.  „5.000 de lei am dat pe înmormântare, le-am zis și la polițiști că atâta vreau”, spune Agafia Teofan, una dintre văduve.  Atât valorează acum viața lui Alexe, bărbatul ei, care a locuit toată viața în casa de chirpici moștenită de la părinți, a muncit numai „cu ziua” și n-a ieșit niciodată din satul lui. Vieți mici și anonime, nederanjate de serviciile sociale și puse la zid de gura satului.

Destinul lui Alexa Teofan din Brătești se încadrează în tiparele statisticilor internaționale. Sărăcia este unul dintre factorii determinanți ai alcoolismului, iar alcoolismul este cauza a una din 19 morți la nivel european.  Un alt arată că 310.000 de oameni mor din cauza consumului de alcool în Europa și, însumat, se pierd 10 milioane de ani de viață din cauza bolilor asociate băutului excesiv. „Pe 23 martie a împlinit 49 de ani, pe 23 aprilie a murit”, oftează văduva lui Alexa. Este aceeași care spunea despre bărbatul ei, în urmă cu un an, că „a murit ca un cărăbuș de mai”. Speranța de viață în județul Iași este de 76 de ani, potrivit Institutului Național de Statistică. Așa că din cele 10 milioane de ani pierduți de consumatorii de alcool din Europa, 27 sunt ai lui Alexa din Brătești.
Citeşte întreaga ştire: REPORTAJ în satul în care o viață valorează 5.000 de lei. La un an după ce 17 oameni au murit de la spirt contrafăcut, localnicii continuă să-l bea. „Mediul îi ține captivi”

 
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ