Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi-Învăţământ Preuniversitar sunt îngrijoraţi de slabele rezultate ale examenului de bacalaureat şi apreciază că sunt cauzate în primul rând de „atitudinea de discreditare a învăţământului românesc, atât a cadrelor didactice, dar şi a elevilor, de către autorităţile statului şi a lipsei măsurilor coerente care să conducă la îmbunătăţirea reală a procesului instructiv-educativ”.
„Copiii sunt produsul acestui sistem de educaţie hulit de însuşi Ministrul Educaţiei! MECTS s-a mulţumit să instaureze măsuri pentru eliminarea posibilităţilor de fraudă în sălile de examene, lucru lăudabil, dar fără a asigura un climat unitar la nivel naţional. Acest lucru era posibil a fi făcut discret, fără a instaura stresul asupra copiilor şi fără ca aceştia să fie trataţi din start ca infractori. Din păcate, în acest mod s-a procedat şi cu unele cadre didactice care au asigurat desfăşurarea examenului: fie au fost tratate ca şi elevii, infractori, fie gardieni”, se arată într-un comunicat de presă al asociaţiei remis duminică AGERPRES.
FNAP-ÎP susţine că a atras atenţia în repetate rânduri reprezentanţilor MECTS asupra necesităţii unei reforme „reale, coerente, planificate, ancorate în realitatea societăţii care să conducă la îmbunătăţirea efectivă a sistemului şi care să nu înceapă cu finalul-evaluarea elevilor, dar care să aibă în vedere finalitatea”.
Totodată, asociaţia cere reconsiderarea atitudinii faţă de cadrele didactice şi motivarea reală a acestora, diferenţierea programelor de bacalaureat pentru fiecare profil de liceu, în special la Limba şi Literatura Română, reducerea numărului de discipline ţinând cont de profilul şi specializarea pe care copilul şi-a ales-o, cel puţin în ultimile două clase de liceu.
FNAP-ÎP critică extinderea „fără discernământ” a claselor de matematică-informatică în licee cu profil tehnologic, impunând astfel unui număr mare de elevi susţinerea unor probe cu grad de dificultate crescut.
„Aşa cum domnia sa a făcut anterior menţiuni cu privire la faptul că trebuie să îşi asume responsabilităţi ca orice conducător de societate comercială, a venit momentul ca acţionarii să-i ceară socoteală. În consecinţă, aşteptăm punerea în practică a asumării responsabilităţii ineficienţei sale la conducerea sistemului. Apreciem că rezultatul acestui examen este de fapt rezultatul politicii duse de Ministrul Educaţiei, care trebuie să îşi asume responsabilitatea eşecului şi să facă singurul lucru onorabil în acest caz: demisia”, afirmă conducerea FNAP-ÎP.
AGERPRES.ro