spot_imgspot_img
15.5 C
Vaslui
24-apr.-2024

Rețeaua de gaz, un fel de „Fata Morgana” pentru primăriile de pe Valea Racovei!

- Advertisement -
Edilul comunei Ivănești, Vasile Novac și Nelu Caragață, primarul comunei Poienești, așteaptă ca Guvernul să dea drumul la Programul Național de Investiții pentru a putea aduce gazul în comunitățile lor.

ÎNTÂRZIERE… A trecut aproape un an de când primăriile comunelor Pușcași, Laza, Poinești și Ivănești s-au constituit într-o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară, pentru a putea aduce rețeaua de gaz în comunitățile lor. S-au obținut avizele necesare, s-au făcut studiile de fezabilitate, însă cu toate astea proiectul bate pasul pe loc. Redactorii ziarului Vremea Nouă au stat de vorbă cu doi dintre cei patru primari implicați în acest demers, pentru a afla de ce până acum nu s-a făcut nimic concret.

Sistemul de alimentare cu gaz în comunele de pe Valea Racovei ar urma să deservească aproximativ 28.000 de locuitori, contribuind semnificativ și la dezvoltarea economică a localităților prinse în proiect. Potrivit primarului comunei Ivănești, Vasile Novac, la această oră toată documentația este făcută și toate avizele obținute, mai lipsește un singur lucru: sursa de finanțare. „Noi am format o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară, formată din comunele Pușcași, Laza, Poienești și Ivănești. Anul trecut, guvernul Orban anunța că va aloca bani pentru extinderea rețelei de gaze, motiv pentru care am decis să ne constituim în această asociație, pentru a putea atrage mai ușor fondurile. La ora asta suntem înregistrați la Judecătorie, avem o asociație cât se poate de funcțională. Mai mult, am făcut și proiect pentru aducțiunea de gaz, am făcut studiu de fezabilitate, am obținut toate avizele. Nemaifiind fonduri naționale, am fost nevoiți să refacem studiul de fezabilitate, unde am inclus o componentă pentru a-l face eligibil pentru fonduri europene. Proiectul este pregătit, îndeplinește toate cerințele finanțatorului european, așteptăm doar linia de finanțare. El este eligibil și pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, totul este pregătit, numai să se găsească fonduri” a declarat edilul comunei Ivănești. Potrivit acestuia, investiția totală se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro.

Edilii așteaptă cu sufletul la gură Programul „Anghel Saligny”

În cazul în care proiectul nu va putea fi finanțat din fonduri europene, primarii celor patru primării de pe Valea Racovei mai au o variantă de lucru: înscrierea proiectului în Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Nelu Caragață, primarul comunei Poienești, care este, de altfel, și președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Valea Racovei”, spune că tot ce mai trebuie ca lucrările să demareze este puțină Lumină de la Dumnezeu pentru cei de la Guvernare, pentru a putea pune în practică programul național de investiții. „Acum așteptăm cu sufletul la gură pentru că în Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” ar urma să fie inclusă și extinderea rețelelor de gaz. Noi avem studiul de fezabilitate pregătit pentru orice plan și program de dezvoltare. Proiectul nu poate fi finanțat din bugetul local pentru că vorbim de o sumă foarte mare, care în niciun caz nu poate fi susținută de către cele patru primării. Gândiți-vă că pentru noi a fost o cheltuială foarte mare contribuția la studiul de fezabilitate, care a fost în jur de 100.000 de lei cu tot cu TVA. Din punct de vedere al documentelor și avizelor suntem pregătiți, nu ne rămâne decât să ne rugăm ca Dumnezeu să-i lumineze pe cei din Guvern, să dea drumul la Programul „Anghel Saligny” pentru că avem multe proiecte privind modernizarea drumurilor, rețelelor de apă și canalizare” a afirmat primarul comunei Poienești.

Proiectul de aprobare al Programului „Anghel Saligny” în dezbatere publică

La începutul acestei luni, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a pus în dezbatere proiectul de OUG pentru aprobarea Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Programul prevede 50 de miliarde de lei prin care primarii pot moderniza comunitățile, iar perioada de desfășurare a acestuia este 2021-2028. Scopul proiectului este acela de a sprijini eforturilor autorităților administrației publice locale în dezvoltarea infrastructurii de bază: apă-canalizare, gaz, drumuri și altele asemenea. Conform estimărilor făcute, la nivel național, 20.000 km drumuri județene și 27.000 km drumuri comunale sunt nemodernizate, fiind estimată o valoare de 50 miliarde lei pentru modernizarea acestor drumuri. 29% din unitățile administrativ-teritoriale sunt fără rețele de apă, iar 57% din unitățile administrativ-teritoriale sunt fără canalizare, fiind estimată o valoare de 80 miliarde lei pentru realizarea acestor obiective de investiții. 2.226 unități administrativ-teritoriale sunt fără rețele de distribuție de gaze naturale, pentru acest domeniu fiind depuse cereri în număr de 174 cereri, însumând o valoare de 2.6 miliarde de lei. „Se impune intervenția legislativă de urgență pentru crearea unui cadru legislativ care să permită unităților administrativ-teritoriale promovarea obiectivelor de investiții, prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” în domeniile eligibile, astfel încât să se poată asigura accesul la servicii esențiale a întregii populații, creșterea calității vieții și evitarea riscului de depopulare în comunitățile subdezvoltate”, se arată în proiectul pus în dezbatere publică.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.