INSPIRATIE… Retetele mãnãstiresti, cele care inspirã si devin, de multe ori, hranã nu doar pentru trup, ci si pentru suflet, aduc uneori si alte surprize, în afarã de faptul cã este un prilej rarisim, de a vedea cum, în linistea si cumintia bucãtãriei unui lãcas sfânt, cãlugãrii pregãtesc bucatele cu gust inegalabil. Iatã, de pildã, într-o recentã filmare fãcutã de Trinitas Tv la mãnãstirea Moiseni, lãcas ctitorit la interferenta dintre judetele Satu Mare si Maramures, husenii au putut-o vedea pe maica Anatolia, cea care a dezvãluit cã este din Husi si cã, de altfel, a spus ea, un sfert din maicile acestei mãnãstiri sunt din „orasul dintre vii”. Cu o voce caldã si un accent care pãstreazã ecoul locurilor natale, maica Anatolia a dezvãluit pas cu pas o retetã de brânzoaice dulci, cãreia i se spune „Trandafiri cu brânzã”. A povestit cã s-au fãcut deja 12 ani de când este în mãnãstire si nu ar da pe nimic linistea si bucuria acestei vieti duhovnicesti, trãite în credintã si rugãciune.
Gustul bucatelor gãtite în mãnãstiri, acolo unde totul înseamnã liniste si nimic nu se face fãrã rugãciune si binecuvântare, nu este la îndemâna oricui. Asa cã, poate de aceea, retetele mãnãstiresti, fie de mâncare, fie de leacuri naturiste, scoase de cãlugãri la ivealã din cine stie ce retetare vechi, sunt atât de cãutate de oameni. Este posibil ca, odatã cu felul acesta asezat si simplu, de a pregãti bucatele, credinciosii sã simtã si o binecuvântare anume. Unul din cele mai recente popasuri ale echipei de la Trinitas a fost la o mãnãstire de departe, de la hotarul dintre judetele Maramures si Satu Mare, mãnãstirea „Sfânta Treime” de la Moiseni. Si imaginile au adus încântare la Husi. Una din cele douã maici care au prezentat reteta „Trandafiri cu brânzã” a pomenit numele Husului. Si, mai mult decât atât, în povestea soptitã cu sfialã si bunãcuviintã, despre cum se preparã aceste bunãtãti la mãnãstirea Moiseni, maica Anatolia a inserat câteva mici detalii despre ea si drumul sãu pânã în tainicul tãrâm al cãlugãriei.
Reteta de la Husi a „Trandafirilor cu brânzã”, fãcutã la Moiseni de maica Anatolia
Un kilogram de fãinã, unul de brânzã de vaci, 500 ml lapte cald, aproape 300 grame de zahãr, 250 grame stafide, 20 de grame de drojdie, 10 ouã, sare si esente dupã preferintã. Acestea sunt ingredientele simple, pentru reteta de „Trandafiri cu brânzã”, pregãtitã adesea la mãnãstirea Moseni. „Eu si maica Anatolia avem o vechime la bucãtãrie, împreunã, de aproape 10 ani. Cumva ne este la îndemânã una cu cealaltã. Si ne completãm, de multe ori chiar si din priviri ne întelegem. Azi facem plãcinte sub formã de trandafiri, cu stafide si brânzã dulce”, spune maica Vasilisa. „Azi ne-ati surprins fãcând aceastã retetã de copturã traditionalã. Noi ne tragem din Moldova, iar eu stiu reteta de la mama. Maica Vasilisa a crescut la bunici si, probabil, o stie de la bunica. De când am venit în mãnãstire, maica staretã ne-a pus împreunã la bucãtãrie. Si am avut succes”, adaugã, zâmbind, maica Anatolia. În timp ce frãmântã domol aluatul, maica originarã din Husi a început sã îsi spunã putin din povestea sa de viatã. „Eu am, peste câteva zile, din mila Domnului, 12 ani de când sunt aici. Când eram acasã si o ajutam pe mama sã facã plãcinte, îmi atrãgea atentia sã nu rãmânã ligheanul murdar de aluat. Si asta a fost lucrarea mea de diplomã, ca sã zic asa, pentru cã atunci când am intrat în mãnãstire, maica staretã m-o pus sã frãmânt 7 kilograme de fãinã la mânã, sã fac pâine. Maica Ecaterina, maica mai în vârstã, îmi tinea ligheanul si zicea: „mãi, fatã, dar ce ti-o dat de fãcut!” Am trecut testul, l-am mai repetat la douã sãptãmâni, cu aceleasi emotii si fricã. Dupã aceea, m-a pus douã sãptãmâni la bisericã, mi-a spus du-te acolo si bate-ti capul cu rânduiala. Slavã Domnului cã stiam rânduialã, cã eram dusã la bisericã, dar nu stiam pe fiecare, despre ce e vorba, de unde sã le iau”, povesteste maica Anatolia.
Maica Anatolia: „Niciun psihoterapeut nu poate întelege un cãlugãr”
MÃRTURISIRE… Maica Anatolia a fost întrebatã când si de ce a decis sã aleagã calea cãlugãriei. „Niciun psihoterapeut nu poate întelege un cãlugãr. Am intrat în mãnãstire la 35 de ani. Si pânã atunci am încercat tot felul, am lucrat, dar nu eram în stare de multumire, nu era locul meu în lume. Si, uite asa, din mila Domnului, au trecut 12 ani, dar nici nu stiu când au trecut”. A mai spus, de asemenea, cã în lãcasul de la Moiseni trei sferturi dintre maici sunt moldovence si un sfert dintre ele sunt husence. Acest aspect, nestiut pânã acum, dezvãluie o realitate care întãreste cumva supranumele Husului de „Oras al Bisericilor”. Într-o cetate episcopalã nici nu s-ar fi putut ca sã nu se aleagã acei oameni profunzi, cu multã credintã, care au o nevoie fundamentalã de a trãi mai aproape de Dumnezeu decât ceilalti. Si-au ales însã drumul în mare discretie si poate acesta este motivul pentru care din Husi sunt destul de multi cei care au ales calea cãlugãriei, fãrã însã a se face prea mult ecou pentru o asemenea decizie. Si sunt voci relevante care spun cã toti vasluienii care aleg cãlugãria, când ajung în mãnãstiri din toatã România, se disting prin vrednicie. Unii dintre ei sunt chiar stareti la mãnãstiri foarte cunoscute din tarã.
1.Cum a deschis gura, a și spus minciuna.Adica nu știa ca se duc cei de la Trinitas sa filmeze cum fac ele Trandafiri?
2.Sunt de neînțeles, pentru ca nu știu nici cât costa o pâine.
3.Traiesc doar pentru ele, rar sunt cele care empatizeaza cu ceilalți. Se mănâncă între ele!
Știu doar de persoana 1 singular.
Ce ar fi ca intr-o zi să mergem toți la Mănăstire, să nu ne mai uitam la televizor, să nu mai auzim de creșteri de taxe, impozite, inghetari de pensii, etc? Oare ce s-ar întâmpla.
S-ar inchide si manastirea din lipsa de…contribuabili Mariana :)))