spot_imgspot_img
spot_img
2 C
Vaslui
09-dec.-2023

REVOLUTIA MILITARILOR

- Advertisement -

SUPÃRATI Pensionarii militari vasluieni criticã modalitatea de recalculare a pensiilor: una este pe hârtie acum, altfel au servit tara! Acestia spun cã este strigãtor la cer ce se întâmplã cu vechimea în muncã, întrucât le-au fost furati anii în care au servit tara, drept pentru care le-au fost diminuate în mod grosolan pensia!

Militarii vasluieni trecuti în rezervã se apãrã si spun cã au avut tot dreptul sã fie beneficiarii unor pensii peste medie, întrucât si veniturile lor au fost pe mãsura muncii prestate. Nu-i usor sã fii 24 de ore din 24 la dispozitia comandantului, iar în stare de calamitãti sau rãzboi sã fii expus, fiindu-ti pusã în pericol viata. Astfel îsi sustin pledoariile doi fosti comandanti de unitãti militare vasluieni, când vine de salariile “babane” pe care le-ar fi încasat. Mai mult, ceea ce-i supãrã cel mai tare pe unii dintre pensionarii militari se referã la perioadele de activitate lipsã, lipsa unor venituri cunoscute sau cuantum incorect.

“Am fost în pericol mai ales când a avut loc explozia de la Vulcani”

“Pensia mi-a fost calculatã pe baza vechimii efective în domeniul militar, la care se adaugã 60% din ultima soldã. Solda era formatã din solda de grad, plus solda de functie, plus vechimea, iar pentru cine avea îndemnizatie de conducere se adãuga si aceasta. Atât! Nu erau trecute toate meritele. Nu este adevãrat cã s-ar fi stabilit pensie în functie de ultimele luni pentru a câstiga drepturi mai mari la pensie. Eu am pierdut la toate calculele fãcute la pensie, la toate cele 14 mutatii. Am fost în pericol mai ales când a avut loc explozia de la Vulcani, când au murit aproape 60 de oameni în subteran, dar si în 1999, începând cu luna martie când s-a declarat rãzboi în Iugoslavia. Atunci nu am câstigat nicio decoratie pentru o lunã de zile, niciun fel de vechime?! Pot sã spun cã pânã la 1 ianuarie 2001 am avut salariu de 1600-1800 de lei, dar calculul la pensie a fost realizat în baza unui salariu de 1200 lei. Nu mi-a fost calculat cu media salariilor ultimelor 6 luni înainte de pensionare, asa cum gresit se induce în mentalul colectiv. Iar plãti compensatorii nu s-au dat asa cum s-a zvonit, ci s-au dat doar câte douã solde pentru fiecare an rãmas pânã la pensie. Dupã cum mi-a fost recalculatã pensia ar rezulta cã am lipsã din vechime 1 an si 8 luni. Dar cum se putea întâmpla acest lucru în conditiile în care am fost la dispozitia statului 24 de ore din 24, si dacã dispãream trebuia sã fiu considerat dezertor din armatã?! Este o bãtaie de joc la adresa celor care au servit tara!” , ne-a declarat col.R. Ioan Zamfir.

Pensie înjumãtãtitã

Unui alt vasluian care a servit patria, i-au fost furate din pensie 69 de luni, drept pentru care este hotãrât sã actioneze Ministerul Apãrãrii în judecatã la instantele internationale. “Am intrat în armatã la 25 decembrie 1950. Am plecat la scoala militarã si am iesit ofiter cu grad de locotenent la 23 august 1952. Am fost repartizat la diferite unitãti militare din tarã, iar la 5 mai 1992 am fost trecut în rezervã, cu drept de pensie. Am iesit la pensie la 60 de ani, cu o vechime completã în muncã, de 40 de ani. Cât timp am fost în armatã am luat si 3000 de lei si 5000, dar si 7000 de lei salariu, în raport cu functia detinutã. Dar mi-a fost foarte greu, mi-a fost pusã în pericol viata în nenumãrate rânduri, mai ales când am îndeplinit functia de comandant de campanie la o unitate militarã de cazematã în Constanta si aveam în primire 53 de cazemate cu simplã, dublã si triplã flancare. Eram în perioada ’52 – ‘57 în perioada revizionismului iugoslav. Dacã era odatã o noapte seninã, nu aveam voie sã iesim din cazematã, eram spionati. Este strigãtor la cer ceea ce se întâmplã cu pensiile militarilor. Am rãmas socat sã vãd cã în cont mi-a fost viratã doar jumãtate din pensia de pânã acum: de la 2645 lei la 1800 lei. Decizia nu a apãrut si asta e hotia si mai mare. Vreau sã fac contestatie la decizia de recalculare a pensiei. Îl acuz pe ministrul Apãrãrii cã nu a fost consecvent când a zis cã-si va da demisia dacã ne vor fi reduse pensiile mai mici de 3000 de lei. Avem decoratii de serviciu, cu efecte, din care ne-au luat si 90%. Eu detin 8 medalii si ordine pentru servicii deosebite. Îmi lipsesc 69 de luni în serviciu, aceasta fiind o actiune premeditatã din partea unor organisme. Vreau sã ajung la Tribunalul International pentru a-mi recâstiga drepturile!”, ne-a declarat un alt colonel în rezervã vasluian.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.