ROBOCOP DE VASLUI: un politist din Murgeni, 28 de ore neîntrerupte la muncã

INTERES… Pare greu de crezut, dar în judetul Vaslui, unii politisti muncesc cât e ziua de lungã, uneori si mai mult. Este si cazul unui agent de la Murgeni care a fost planificat în acest weekend pentru 28 de ore de muncã neîntrerupte, 16 ore la serviciul dispecerat si alte 12 ore în stradã, în zona specialã de sigurantã. “Dovada de (in)competentã de la IPJ Vaslui” a fost fãcutã publicã de Sindicatul Politistilor din România “Diamantul”, care precizeazã cã politistul respectiv s-a obisnuit sã marcheze, cu preponderentã, zilele de repaus sãptãmânal si sãrbãtori legale (SDSL), când sporul este de 75%. Practica de a bifa SDSL-urile pe final de carierã este una des întâlnitã în toate IPJ-urile din tarã si asta pentru cã acest spor este “mostenit” toatã viata de pensionar.

Durata normalã a programului de lucru al politistului este, de regulã, opt ore pe zi si 40 de ore pe sãptãmânã, cu un repaus sãptãmânal de douã zile, de regulã sâmbãta si duminica. Durata maximã legalã a programului de lucru nu poate depãsi 48 de ore pe sãptãmânã, inclusiv orele suplimentare. Asta înseamnã cã politistii trebuie planificati proportional si echitabil în serviciu atât ziua, cât si noaptea, atât în timpul sãptãmânii, cât si în zilele de repaus. Orice planificare în serviciu a politistilor, sub diferite pretexte, numai pe timp de noapte/zile de repaus/sãrbãtori legale constituie abuz si se sanctioneazã conform legii.

Modelul lui Miticã Dragomir- “muncesc 24 de ore, uneori si noaptea”, preluat la Murgeni

Într-o postare pe retelele de socializare, Sindicatul Politistilor din Râmânia “Diamantul” atrage atentia cã la Inspectoratul de Politie Judetean Vaslui planificarea în serviciu a politistilor este fãcutã fãrã a se tine cont de Codul Muncii. Asa s-a ajuns în situatia ca la Murgeni, un politist sã munceascã 28 de ore încontinuu. Iatã ce au scris reprezentantii sindicatului referitor la situatia din judetul nostru: “La Politia Murgeni, zona declaratã specialã de sigurantã, asistãm la un forsing impresionant al unui politist planificat în serviciu, atentie, nu mai putin de 28 ore consecutive, 16 ore un serviciu dispecerat dupã care încã 12 ore un alt serviciu în stradã în zona specialã de sigurantã , fiind si conducãtor auto. Pe lângã faptul cã acest politist marcheazã cu preponderentã orele de SDSL (zilele de repaus sãptãmânal si sãrbãtori legale), pânã acum nu a punctat 28 ore consecutive, oricum are timp o sãptãmânã sã se refacã. Vã tinem la curent cu privire la starea lui de sãnãtate (dacã mai trãieste ) mâine, dupã orele 20, când iese din serviciu”, au scris sindicalistii de la Diamantul. Dupã o zi, acestia au fost abordati de politistul cu pricina, care si-a exprimat, într-un mod ironic, regretul cã nu este membru al sindicatului respectiv. “Vã multumesc pentru interesul si atentia pe care mi le-ati acordat în ultimul timp. Am trecut cu bine peste programul încãrcat din ultimul weekend. Mã bucur cã mai existã un sindicat care este atât de preocupat de sãnãtatea politistilor. Din nefericire, nu sunt membrul acestui sindicat si regret foarte mult acest lucru. Nu sunt demn de atentia pe care mi-o acordati si mã simt foarte onorat. Multã sãnãtate de la Robocop de Vaslui/Murgeni.”

Sporurile din zilele de repaus sãptãmânal si sãrbãtori legale sunt mostenite si la pensie

Asa cum era de asteaptat, disputa dintre reprezentantii sindicatului “Diamantul” si politistul din Murgeni a suscitat interesul mai multor politisti din tarã, care au condamnat practica aceasta de a bifa cât mai multe ture în zilele de repaus si sãrbãtori legale, mai ales pe final de carierã, pentru o pensie cât mai mare. “Sunt politisti care întreaga carierã au muncit numai în operativ, în ture de noapte, prin vânt si ploi si nu nu ies la pensie cu cât iese un coleg de-al lor care în ultimul an de carierã bifeazã la foc automat SDSL-urile. E o inechitate socialã pe care nimeni nu se grãbeste sã o corecteze”, a scris un politist. “Robocopi de ãstia sunt în toate IPJ-urile ! În special cei cu stelute, care dacã le scoti istoricul serviciilor, veți vedea o diferențã enormã între cum lucreazã acum si cum lucrau înainte de a fi plãtite sãrbãtorile legale. Auditul doarme?” se întreabã un alt politist. Contactat telefonic, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui ne-a declarat doar cã în acest caz “se vor face verificãri pentru a vedea dacã au fost respectate prevederile legale în vigoare”.
NICIUN COMENTARIU