spot_img
spot_img
21.8 C
Vaslui
03-mai-2025

România, arătată cu degetul pe motiv că a abandonat Diaspora prin noile reglementări privind cetățenia: Este o lege a umilinței, a discriminării și a excluderii

- Advertisement -

România care a început să voteze în străinătate tocmai a adoptat, prin Legea nr. 14/2025, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 218, în vigoare din 15.03.2025, „una dintre cele mai nedrepte și umilitoare reforme ale regimului cetățeniei române de după 1989, aspect desăvârșit prin Ordinul Președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie nr. 85/2025 prin care s-au publicat actele necesare obținerii cetățeniei române, acte care sunt imposibil de procurat, nu țin cont de realitățile istorice și care, prin absurd, dacă ar fi obținute, ar presupune mii de euro pentru cei deportați și nu numai”, după cum acuză „Institutul Frații Golescu pentru relații cu românii din străinătate”, o asociație care îi ajută persoanele care vor să obțină cetățenia țării noastre. Institutul enumeră, punctual, dificultățile, pe care le consideră scandaloase, ridicate de statul român în calea celor care doresc să obțină cetățenia.

Modificările aduse Legii nr. 21/1991 nu reprezintă o simplă ajustare tehnică: ele sunt o lovitură directă dată sutelor de mii de descendenți ai foștilor cetățeni români – urmași ai victimelor deportărilor, războaielor, exproprierilor și pierderilor teritoriale din secolul XX, fiind prevăzut expres în lege, pentru prima dată în istorie, faptul că urmașii etnicilor români nu au un drept la cetățenia română, ci doar o vocație.

În primul rând, legea transformă un drept moral într-un lux. Noile proceduri de redobândire a cetățeniei cer solicitantului să aducă acte din țări unde accesul la arhive este extrem de greu sau chiar imposibil, chiar dacă aceste acte au fost anterior perfectate de un membru de familie, impunând inutil condiția ca actele să fi fost eliberate nu mai mult de doi ani anterior datei de depunere, deși ulterior oricum verifică autenticitatea actelor.

Să ceri unui urmaș al unui deportat basarabean, bucovinean sau herțean să prezinte certificate de stare civilă autentificate și apostilate de state care nici măcar nu mai există în forma lor originală este nu doar absurd, ci și inuman.

Costurile financiare pentru perfectarea acestor acte sunt adesea uriașe și copleșitoare pentru solicitanți, ajungând și până la 10.000 de euro pentru cei deportati. Se creează astfel un sistem elitist, în care doar cei bogați își pot permite să-și revendice apartenența la națiunea română”, începe mesajul-manifest al organizației, o lungă și dură luare de poziție trimisă redacției…https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/romania-aratata-cu-degetul-pe-motiv-ca-a-2440080.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.