spot_imgspot_img
17.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

România s-a unit cu R. Moldova la nivel de Parlament. Parlamentarii vasluieni, martorii acestui eveniment istoric

- Advertisement -
PREZENȚI… Deputații de Vaslui, Adrian Solomon și Tudor Polak, au făcut parte din delegația României care vineri seara s-a deplasat la Chișinău pentru a participa la ședința comună a celor două parlamente.

PREMIERĂ… Pentru prima dată în istorie, Parlamentul României și cel al Republicii Moldova au avut sâmbătă o ședință comună. Principalul subiect de discuție a fost aderarea țării vecine la Uniunea Europeană în condițiile în care R. Moldova e la un pas de a obține statutul de candidată. La eveniment au fost prezenți mai mulți parlamentari din județul Vaslui, precum Raisa Enachi (AUR), Nelu Tătaru (PNL), Tudor Polak (PNL) și Adrian Solomon. „Am reușit să integrăm în națiunea română peste un milion de moldoveni, posesori ai cetățeniei române, am interconectat rețelele energetice, atât electrice cât și pentru gaz, am intensificat relațiile economice, iar România este principalul partener comercial al Republicii Moldova. Mai sunt încă multe lucruri de făcut: mai multe poduri peste Prut, mai multe eforturi de interconectare economică, socială și politic”, a declarat deputatul Adrian Solomon pentru Vremea Nouă. Ședința la care au participat parlamentarii de pe ambele maluri ale Prutului s-a încheiat cu o horă a frăției în Palatul Republicii de la Chișinău.

Comisia Europeană a decis, joia trecută, să recomande ca Ucrainei și Republicii Moldova să li se acorde statutul de țări candidate la integrarea în Uniunea Europeană, dar să li se ceară îndeplinirea ulterioară a mai multor condiții. În ceea ce privește Republica Moldova, lista conține măsuri ferme de combatere a corupției, reformarea justiției și administrației publice. Decizia finală în privința cererilor de aderare urmează a fi luată la reuniunea Consiliului European din 23-24 iunie, la Bruxelles, fiind o prerogativă a șefilor de state și de guverne din țările membre ale UE. Dar cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Mario Draghi și președintele român Klaus Iohannnis au spus pe 16 iunie, la Kiev, că țările lor vor sprijini o „decizie pozitivă” cu privire la cererile de aderare ale Ucrainei și Republicii Moldova.

Un eveniment în premieră pentru legislativele din România și Republica Moldova

Pentru a susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, zeci de parlamentari din România au mers sâmbătă la Chișinău, pentru o ședință comună cu demnitarii de pe cealaltă parte a Prutului. Evenimentul, încărcat mai mult de simbolism, a legat prietenii între parlamentarii celor două țări, prietenii care vor ajuta legislativul din Moldova în procesul de negociere și aderare la Uniunea Europeană.

Tudor Polak: „Punem temelia unui moment cu o semnificație puternică”

Printre parlamentarii români care sâmbătă au făcut deplasarea la Chișinău s-au aflat mai mulți deputați de Vaslui, printre care Raisa Enachi (AUR), Nelu Tătaru (PNL), Tudor Polak (PNL) și Adrian Solomon (PSD). La finalul ședinței, liberalul Tudor Polak a declarat că România va sprijini aderarea Moldovei la UE pentru că astfel se va face un pas important în evoluția democratică a țării vecine. „În cadrul ședinței comune a Parlamentelor, de la Chișinău, am reafirmat că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, ca etapă esențială pentru armonizarea echilibrului european. România susține Republica Moldova în demersurile sale de aderare la Uniunea Europeană, pentru că înțelegem importanța acestui pas pentru evoluția democratică a vecinilor noștri. Consolidarea democrațiilor este o necesitate pentru dezvoltarea statelor europene, garantarea stării de pace și a suportului interstatal. România o știe din propria experiență și suntem pregătiți să fim alături de Republica Moldova în procesul de integrare pe care îl va parcurge. Sunt onorat că, alături de colegii mei, punem temelia unui moment cu o semnificație puternică: unitatea, sub identitate europeană, cu cetățenii moldoveni care aspiră la un viitor sub semnul progresului, al democrației și stabilității.”

„În ultimii ani s-au făcut pași importanți către idealul unirii”

Deputatul Adrian Solomon a declarat, pentru Vremea Nouă, că obținerea statutului de candidat la UE al Moldovei trebuie să fie cât mai rapidă. “«Am fost la Alba Iulia»… spuneau și după 50 de ani participanții la Marea Adunare Naționlă de la 1 Decembrie 1918, care hotărâse Unirea Transilvaniei cu Țara. Mi-ar plăcea să cred că și ședința solemnă a Parlamentelor României și Moldovei să fie primul pas către unire. Din nefericire, contextul geopolitic de după Primul Război Mondial a fost unic în istoria noastră, iar realitățile contemporane ne împiedică încă să visăm la o unire deplină cu frații noștri moldoveni. S-au făcut pași importanți către acest ideal în ultimii ani. Am reușit să integrăm în națiunea română peste un milion de moldoveni posesori ai cetățeniei române, am interconectat rețelele energetice, atât electrice cât și pentru gaz, am intensificat relațiile economice, iar România este principalul partener comercial al Republicii Moldova. Mai sunt încă multe lucruri de făcut: mai multe poduri peste Prut, mai multe eforturi de interconectare economică, socială și politică. Poate că acestea vor fi cuceririle drumului european pe care Moldova l-a ales și Comisia UE l-a confirmat. Am declarat toți cei care am participat la ședința comună că obținerea statutului de candidat la UE al Moldovei trebuie să fie cât mai rapidă, iar evoluția împreună cu noi spre un viitor comun în interiorul uniunii să fie ireversibilă”.

George Simion, blocat pe aeroportul din Chișinău

Marele absent de la acest eveniment a fost George Simion, liderul AUR, care deși s-a îmbarcat în avionul care i-a transportat pe parlamentarii români în Republia Moldova, nu a fost lăsat să intre în țara vecină. Președintele AUR a încercat să participe la ședința comună a Parlamentelor României și Moldovei, deși are interdicție până în anul 2023. Interdicția a fost pusă de regimul Dodon, în 2018, după ce Simion a organizat mai multe evenimente unioniste, însă ea a rămas valabilă și după preluarea puterii de către Maia Sandu.

Ședința a fost încheiată cu o horă, la care au participat peste 150 de demnitari

După semnarea Declarației comune, a fost veselie mare la Chișinău, unde aleșii celor două state s-au unit într-o horă românească, pe acordurile maestrului Gheorghe Zamfir și a orchestrei “Lăutarii”, dirijată de Nicolae Botgros. Parlamentarii români au dat mâna cu parlamentarii din Republica Moldova și au dansat minute bune. Toate acestea, ca să-și arate bucuria după ședințele și declarațiile comune din ultimele zile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Vise, bani multi chieltuiti aiurea, în detrimentul contribuabilului tomân.
    Nu o sa ne unim niciodara cu ruso moldovenii si stiți de ce? PENTRU CA EI NU VOR SI NU NE VOR!
    SUNT NISTE OPORTUNISTI SI NOI NE FACEM CA NU VEDEM. Ar trebui sa ne vedem de tara noastra, de problemele noastre care nu sunt putine…Daca vor unirea cu noi, de ce nu procedeaza la fel ca la 1918? De ce Parlamentul ruso moldovean , nu voteaza unirea cu țara mama? RASPUNS…NU VOR, NU LE CONVINE.. Arentie la pisica de Maia Sandu..o sa ne parlim…sper sa nu am dreptate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.