spot_imgspot_img
19.5 C
Vaslui
29-sept.-2023

„Românii sunt nişte barbari”, spun ungurii. Scandalul înhumării poetului maghiar Nyiro Jozef ia amploare

- Advertisement -

Scandalul înhumării poetului maghiar Nyiro Jozsef ia amploare. Preşedintele Parlamentului a declarat că guvernul Românei a adoptat o atitudine comică si copilarească atunci când a căutat urnele cu cenuşa scriitorului prin judetul Harghita.

Victor Ponta a anunţat că Guvernul îşi menţine ferm poziţia. Totodată, premierul a spus că va discuta cu omologul său, Viktor Orban, referitor la declaraţiile făcute în aceste zile de oficialii maghiari, declaraţii care „nu sunt în linia relaţiei de bună-vecinătate dintre statul român şi cel maghiar”.

Preşedintele Parlamentului Ungariei acuză Guvernul Român de barbarie, după ce oficialii ţării noastre s-au opus reînhumării cu onoruri a poetului maghiar Nyirő Jozsef la Odorheiu Secuiesc, din cauza trecutului politic al scriitorului.

„A fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal”, preşedintele Parlamentului Ungar Kover Laszlo.

Declaraţia a fost făcută chiar la Odorheiul Secuiesc, la ceremonia de comemorare a controversatului poet.

Înainte, Ministerul Român de Externe convocase un membru al Ambasadei Ungariei şi îl atenţionase că prezenţa reprezentanţilor statului maghiar la o reînhumare ilegală nu este de dorit.

„MAE şi-a exprimat speranţa că partea ungară nu va continua demersurile, iar nicio oficialitate ungară sau reprezentant al ambasadei nu se va implica sau va participa la o astfel de ceremonie, care contravine legislaţiei româneşti şi deciziei autorităţilor române.”

Ambasada Ungariei au informat însă MAE că nu este vorba despre o reînhumare ci va avea loc doar o slujbă de comemorare.

Scandalul reînhumării s-a transformat într-unul internaţional. Încercarea de reabilitare a acestuia a fost condamnată de directorului Arhivelor Internationale ale Muzeului Holocaustului de la Washington.

Reînhumarea a fost anulată, pentru că primarul din Odorheiul Secuiesc a dat o autorizaţie greşită şi contestată de Prefectura Harghita. Urna în care se presupunea ca se afla cenuşa poetului a fost găsită în Harghita, asupra unui delegat al Parlamentului Ungariei. La controlul făcut de poliţişti s-a descoperit că recipientul era gol, deşi oficialul maghiar avea acte care atestau că în interior s-ar afla cenuşa lui Jozsef Nyiro.

www.antena3.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.