spot_imgspot_img
16.8 C
Vaslui
24-apr.-2024

„Rupere de nori” la Vulturesti! (foto, video)

- Advertisement -

INUNDATII În urma ploilor torentiale de duminicã seara, o puternicã viiturã a devastat centrul comunei Vulturesti. Torentul a fost atât de mare, încât a distrus un dig de colmatare construit cu 30 tone de piatrã, a format o ravenã de 20 m lungime si 8 – 10 m adâncime, a spãlat piatra de pe drumuri si a colmatat cu noroi ulitele, dar si drumul national DN15D. O comisie a prefecturii s-a deplasat ieri dimineatã la fata locului, pentru a evalua pagubele produse, dar mai grav este faptul cã, pentru pietruirea drumurilor afectate, primãria Vulturesti nu dispune de nici un fel de fonduri.

O orã de ploaie torentialã, de atât a fost nevoie pentru formarea unei viituri care a devastat o bunã parte din comuna Vulturesti, din apropiere de orasul Negresti. Practic, în urma ploii de duminicã seara, de pe versantii dealurilor din spatele satului Vulturesti s-a strâns o cantitate atât de mare de apã încât barajul de colmatare care îndiguia râpa din zonã nu a mai rezistat. Barajul, la a cãrui constructie s-au folosit peste 30 de tone de pãmânt si piatrã, a cedat în jurul orei 18, viitura formatã a distrus totul în cale, formând o ravenã de circa 20 m lungime si 8 – 10 m adâncime, umplând cu noroi si material aluvionar atât drumurile sau santurile, cât si curtile sãtenilor, afectând si drumul national DN 15D, care face legãtura între Vaslui si Negresti. Din cauza ravenei formate, mai multe gospodãrii sunt în pericol, iar, datoritã materialului aluvionar cãrat de viiturã, peste 15 gospodãrii au fost afectate, curtile si grãdinile fiindu-le pline de noroi si pietris, în unele cazuri, apa întrând în case, bucãtãrii de varã sau grajduri. „A fost rupere de nori, si, când abia se potolise ploaia, a venit viitura. Santurile nu au putut face fatã la cantitatea mare de apã, astfel încât aceasta s-a revãrsat, ca un adevãrat râu, pe strãzi si în curtile oamenilor. Am vecini cãrora le-a intrat apa în casã, altora le-au fost distruse rãsadurile din grãdinã… În urmã a rãmas potop, toatã piatra de pe ulitã a fost luatã la vale, în urmã a rãmas doar noroi, de nu puteai sã mergi pe stradã”, povestea un localnic care a filmat cu telefonul mobil puhoaiele de pe stradã (vezi filmare pe www.vrn.ro).

Dupã potop…

Primãria comunei Vulturesti a intervenit cu toate fortele de muncã pentru înlãturarea, pe cât posibil, a efectelor viiturii. A fost curãtat, în primul rând, de noroi, DN 15D, la Vulturesti si Voinesti, s-a început, cu personalul de la 416, angajati ai primãriei si voluntari din sat, degajarea strãzilor si a curtilor cetãtenilor, folosindu-se si de singurul utilaj din dotare, un tractor cu lamã. O comisie a prefecturii s-a deplasat, în cursul zilei de ieri, la Vulturesti, pentru evaluarea pagubelor, astãzi fiind anuntatã si vizita prefectului Radu Renga. Conform raportului prefecturii, refacerea digului de colmatare distrus de viiturã cade în sarcina ANIF, agentia Vaslui, în timp ce, reabilitarea cãilor de comunicatii, drumuri sãtesti sau comunale, inclusiv curãtarea santurilor de scurgere a revenit primãriei comunei. „Încã de duminicã seara, dupã încetarea ploilor, am luat mãsuri de curãtare noroiului depus pe drumul national care tranziteazã comuna. Toatã ziua de ieri (luni, 3 iunie, n. red.), peste 100 de persoane, angajati ai primãriei, cu cei de la 416, ori voluntari, au lucrat la evacuarea noroiului din curtile oamenilor si de pe strãzi. Acum, asteptãm sã se usuce terenul, pentru a trece la decolmatarea santurilor, sã refacem rigolele, si sã reparãm drumurile. Fortã de muncã avem, dorintã este, urmeazã sã gãsim si fondurile necesare pentru înlãturarea efectelor acestei viituri. Din pãcate, bugetul sãrac al comunei nu ne permite sã repietruim drumurile spãlate de viiturã, astfel încât asteptãm un ajutor financiar în acest sens fie de la prefecturã, fie, din partea Consiliului Judetean, la urmãtoarea rectificare de buget. Acest eveniment a reiterat o problemã mai veche a primãriei, faptul cã nu avem în dotare un utilaj destinat interventiilor în caz de calamitãti, fiind nevoiti sã apelãm la tractorul cu lamã care, în general, era folosit pentru deszãpeziri, utilaj care nu este destinat pentru asa ceva. Ne-ar trebui un buldoexcavator, avem chiar un proiect depus în acest sens la GAL-ul „Movila lui Burcel”, GAL unde suntem parteneri, dar, pânã la evaluaea dosarelor, si primirea finantãrii mai este…”, declara Adrian Costicã Anton, primarul comunei.


- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.