18.2 C
Vaslui
03-oct.-2022

S-a incheiat depunerea de cereri la APIA

- Advertisement -

SFÂRSIT Atât în ceea ce priveste cererile depuse de crescãtorii de ovine si caprine, dar si cele din domeniul vegetal, se observã un fapt îmbucurãtor. La nivelul judetului Vaslui, a crescut atât efectivul de animale pentru care s-a solicitat subventii, cu mai bine de 30 mii capete, dar si a suprafetei de teren agricol cultivatã de minim 0,5 ha. În ultimul caz, fatã de anul trecut, daja au fost depuse cereri pentru o suprafatã de peste 230.000 ha, cu peste 4000 ha mai mult ca anul trecut. Si mai este timp, pentru culturile vegetale, pânã pe data de 11 mai, sã se mai depunã alte cereri, chiar dacã respectivii fermieri vor fi penalizati cu 1% pe zi din suma pe care ar avea-o de primit.

Pe data de 18 mai s-a încheiat campania de primire a cererilor de subventii pe cap de animal la speciile ovine si caprine. Conform datelor furnizate de Agentia de Plãti si Interventii pentru Agriculturã, centrul judetean Vaslui, în campania din acest an au fost depuse cu 235 cereri mai mult, corespunzãtoare unui efectiv suplimentar de 30773 animale fatã de anul trecut, fapt ce denotã cã din ce în ce mai multi vasluieni, constienti de beneficiile financiare posibile, se apucã de cresterea animalelor. Astfel, la nivelul judetului Vaslui, în acest an, au fost depuse 1690 cereri de subventie pentru un efectiv total de 225009 ovine si caprine. Pentru fermierii care au un efectiv de animale în exploatatie de minimum 50 capete ovine femele, respectiv de cel putin 25 capete caprine femele, subventia primitã anul trecut a fost de 40 lei/animal.

Rezultate bune la depunerea de cereri pentru SAPS 2012

Pentru cultivatorii care au solicitat subventii în cadrul programului SAPS 2012, data de 15 mai a fost termenul final pentru depunerea cererilor fãrã plata de penalitãti. La nivelul judetului Vaslui, conform datelor furnizate de APIA Vaslui, pânã în acest moment, în acest an, au fost depuse circa 29000 cereri pentru o suprafatã de peste 230.000 ha. Astfel au fost depuse cereri aferente unei suprafete mai mari cu peste 4000 ha. „Asa cum ne asteptam, de la an la an creste suprafata cultivatã, la nivelul judetului Vaslui, pentru care se solicitã subventiile. În acelasi timp, mai este un fapt îmbucurãtor, respectiv cã se depun din ce în ce mai putine cereri, respectiv creste, prin arendare sau vânzare, suprafata agricolã folositã de agricultori, conditie esentialã pentru efectuarea de lucrãri agricole de calitate, si de obtinere a unor recolte bune”, a declarat Petru Botez, directorul APIA Vaslui. În anul 2011, la nivelul judetului Vaslui, au fost depuse 32610 cereri pentru domeniul vegetal, pentru o suprafatã totalã cultivatã de 252 mii ha. Fiecare solicitant a beneficiat de subventii din partea UE, pentru programul SAPS 2011, de suma de 91,45 euro/ha, la care s-au adãugat alti 32,45 euro/ha, drept plãti complementare din partea guvernului României. Agricultorii care nu au reusit sã depunã, pânã pe data de 15 mai, cererile de subventie, mai au timp, sub sanctiunea unor penalitãti de 1% pe zi, pânã pe data de 11 iunie, datã la care se încheie oficial campania de primire a cererilor de subventie în cadrul programului SAPS 2012.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.