spot_imgspot_img
12.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

Sã dãm pãmânt! (foto)

- Advertisement -

Începe inventarierea terenurilor

INVENTAR Conform Legii 165/2013, în termen de sase luni, se doreste inventarierea tuturor terenurilor de pe raza unitãtilor administrativ-teritoriale pentru stabilirea rezervelor de care dispun comunele sau orasele, în vederea retrocedãrii în naturã a drepturilor persoanelor îndreptãtite. Teoretic, guvernul doreste ca, în loc sã despãgubeascã financiar cetãtenii care încã mai trebuie sã primeascã teren, sã facã acest lucru în naturã, chiar dacã amplasamentele sunt altele. Practic, problema retrocedãrilor care nu s-a rezolvat în 22 de ani, se vrea finalizatã în sase luni, chiar dacã asta presupune o muncã titanicã pentru primãrii. În plus, pe lângã faptul cã, nici pânã acum, nu au apãrut normele de aplicare a legii, si nici modelul anexelor care trebuie completate la nivelul fiecãrei UAT, primãriile vor trebui sã gãseascã bani si pentru plata expertilor topografi, în cazul în care vor trebui efectuate mãsurãtori în teren. Cert este cã, pânã pe 20 iunie, la nivelul fiecãrui UAT vor trebui înfiintate comisii locale de inventariere a terenurilor disponibile. Dat fiind faptul cã, pe rolul instantelor de judecatã se aflã foarte multe procese pe rol a cãror obiect îl constituie probleme funciare, inclusiv, în ultima vreme, de delimitare a teritoriului comunelor, este posibil ca, dupã ce se finalizeazã inventarierea, sã aparã cazuri în care treaba trebuie reluatã de la capãt, pentru a se respecta hotãrârile judecãtoresti!

Toti primarii, secretarii si specialistii din cadrul Biroului Agricol au fost chemati la o instruire, care a avut loc ieri, la Casa de Culturã a Sindicatelor Vaslui, pentru a fi prelucrati cu privire la obligatiile care le revin potrivit Legii 165/2013. Conform acestei legi, se suspendã, pe o perioadã de sase luni, eliberarea de titluri de proprietate, în aceastã perioadã urmând a se face o inventariere, la nivelul fiecãrei UAT pentru a se stabili rezerva realã de teren de care dispune fiecare primãrie. Scopul principal al acestei legi îl constituie dorinta guvernantilor de a restitui în naturã terenurile proprietarilor de drept, evitâmndu-se astfel alocarea de sume importante de la buget pentru plata eventualelor despãgubiri. Este interesant si faptul cã acest lucru se petrece chiar înainte de termenul pânã la care se deschide piata achizitiilor de terenuri în România de cãtre strãini, conditie stipulatã prin aderarea la UE, si care intrã în vigoare de la 1 ianuarie 2014! Mai grav este faptul cã aceastã actiune presupune eforturi mari, atât din punct de vedere logistic, cât si financiar, din partea primãriilor, asta în conditiile în care multe primãrii au schemele de personal subdimensionate, iar bugetele pe sponci.

Sedintã…

În cadrul întâlnirii la care au fost convocati toti factorii de rãspundere de la nivelul UAT-urilor din judetul Vaslui, pe lângã explicarea Legii 165/2013, li s-a prelucrat acestora si modul în care vor trebui sã actioneze în urmãtoarele zile. Astfel, pânã maxim pe data de 20 iunie, la nivelul fiecãrei UAT ar trebui sã ia fiintã comisiile locale pentru inventarierea terenurilor, comisie din care, obligatoriu, fac parte, pe lângã primar si secretar, si un reprezentant al prefecturii, unul din partea Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliarã (OCPI), dar si un specialist în mãsurãtori topografice si în identificarea tarlalelor si parcelelor din cadrul UAT (specialist cadastru, inginer topograf, inginer agricol, subinginer agricol, referent agricol). În cazul în care primãria nu dispune de un astfel de specialist, trebuie sã angajeze unul de pe o listã furnizatã de OCPI. În plus, acolo unde situatia o impune, ceea ce este cazul aproape al tuturor comunelor vasluiene, din comisie mai trebuie sã facã parte si un reprezentant al ADS, unul din partea Directiei Silvice, ori de la Agentia Nationalã pentru Pescuit si Acvaculturã. Ulterior constituirii acestor comisii, se va trece la identificarea tuturor suprafetelor de teren nerevendicate, inclusiv cele din rezerva primãriilor sau de la alte institutii, termenul final pentru aceste lucrãri si transmiterea cãtre guvern a datelor obtinute fiind jumãtatea lunii decembrie 2013, termen pânã la care, conform legii, este blocatã eliberarea oricãrui titlu de proprietate. În plus, în termen de 120 zile de la intrarea în vigoare a Legii 165/17.05.2013, comisiile locale de fond funciar au obligatia de a centraliza toate cererile de restituire nesolutionate, si transmiterea cãtre comisiile judetene. Toate bune si frumoase, dar, pe lângã faptul cã este un volum enorm de muncã, dat fiind cã se doreste solutionarea unei probleme care nu a fost rezolvatã timp de 22 de ani, nu se stie dacã primãriile vor avea personalul necesar care sã se ocupe de aceste probleme, ori banii pentru plata specialistilor topografi. În plus, pe rolul instantelor judecãtoresti sunt nenumãrate dosare care privesc probleme de rol funciar, inclusiv între UAT-uri, care contestã, si este cazul în judetul Vaslui, delimitãrile fãcute anul trecut de cãtre comisia de fond funciar a prefecturii, delimitãri care au dus la mutarea a zeci de hectare de teren între comune. Presupunând cã inventarierea terenurilor se va finaliza înainte de luarea unor decizii judecãtoresti, lucru foarte posibil, cu cât urmeazã vacanta judecãtoreascã, în cele mai multe cazuri, urmãtorul termen de judecatã fiind în luna septembrie, munca comisiilor de inventariere va fi incompletã, respectivele decizii trebuind respectate, iar persoanele sau institutiile în cauzã puse în posesie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.