spot_imgspot_img
4.8 C
Vaslui
19-apr.-2024

Sãnãtatea noastrã este în mâinile lor!

- Advertisement -

Cine sunt directorii din spitalele judetului

POLITIC În ultimii ani, functiile de conducere din spitale au devenit o afacere politicã, identicã cu cea a posturilor din serviciile deconcentrate. Teoretic, acestea sunt ocupate în baza unui concurs. Practic, aceste concursuri sunt o formalitate, managerii fiind numiti politicienii aflati la putere. În judetul Vaslui s-a definitivat structura de conducere în cazul celor trei spitale: Ana Rinder (Vaslui), Stefan Constantinciu (Bârlad), Lucia Rotaru Ciupilan (Husi).

Prima femeie manager la Vaslui

Ana Rinder este prima femeie care ocupã postul de manager al Spitalului Judetean Vaslui. Are 38 de ani, este psiholog de profesie, având un master în Interventie psihosocialã si psihoterapie. Ana Rinder l-a înlocuit în 2013 pe fostul manager Gheorghe Dascãlu. A ocupat scaunul de manager cu ceva peripetii. La primul concurs au participat doi candidati: Ana Rinder si Dionisie Lefter. Niciunul nu a trecut de probele impuse de comisie. Abia la al doilea concurs, Ana Rinder a fost singura înscrisã si, surprizã, a câstigat! Evident, Ana Rinder vine pe filierã politicã, aceasta fiind un membru marcant al organizatiei PSD Vaslui. De altfel, ea a fost si consilier local în cadrul CL Vaslui, însã a trebuit sã-si dea demisia pentru cã devenise incompatibilã.

Finul de la Bârlad

În vârstã de 35 de ani, Stefan Constantinciu este licentiat în stiinte juridice, fiind si absolvent al Facultãtii de Farmacie din Iasi, dar si cu studii superioare în istorie. Fost jurist al Colegiului Farmacistilor, Constantinciu a fost singurul candidat pentru functia de manager al unitãtii spitalicesti, el fiind înscãunat oficial ca director începând cu data de 1 octombrie. Evident, cel mai mare merit al sãu este faptul cã e finul de cununie al deputatului Adrian Solomon. Deputatul l-a cununat pe Stefan Constantinciu în 2010. De atunci, el si-a pus în cap sã-l facã deputat (episodul fiind consumat 2012 când a vrut ca Stefan Constantinciu – care este membru PSD) sã fie candidatul USL la Colegiul Zorleni, numai cã n-a putut de „candidata” de la centru – Ana Birchall. În februarie, anul trecut, când a iesit la pensie Viorel Petcu, managerul spitalului a încercat sã îl impunã pe acelasi fin al sãu, Constantinciu, dar nu i-a mers pentru cã acesta nu avea la activ cursurile necesare pentru a ocupa functia. Asa cã i s-a prelungit mandatul lui Petcu încã sase luni, astfel cã finul deputatului a putut sã se ocupe de toate cerintele necesare pentru a fi instalat în acest post!

Sora primarului

Este de notorietate în Husi faptul cã Lucia Rotaru Ciupilan este sora primarului Jan Ciupilan. Totusi, Lucia Rotaru Ciupilan ar putea fi considerat cel mai bun manager de spital din judetul Vaslui, iar argumentul care poate sustine aceastã constatare este reprezentat de faptul cã unitatea medicalã cu 280 de paturi nu înregistreazã de multã vreme niciun leu datorie cãtre furnizori. Chiverniseala cu care bugetul a fost, an de an, organizat, în asa manierã încât aprovizionarea cu medicamente si produse necesare desfãsurãrii actului medical, curãtenia, dar mai ales salariile angajatiilor sã fie asigurate, a fost demonstratã la începutul lui 2014, când, atât spitalele din Vaslui, cât si din Bârlad, au fost la un pas de blocaj financiar, determinând salariatii sã facã proteste, pentru cã li s-au propus tãieri salariale sau disponibilizãri. În tot acest timp, la Husi, nu doar cã situatia financiarã a fost stabilã, dar spitalul nu înregistra arierate. Nãscutã pe 17 octombrie 1955, la Husi, Lucia Rotaru Ciupilan a absolvit Universitatea de Medicinã si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi în 1982. A activat în toti cei 32 de ani în cadrul spitalului Husi, fiind si medic primar de obstetricã-ginecologie. A absolvit Scoala Nationalã de Sãnãtate Publicã si Management Sanitar, dar si alte cursuri de perfectionare în managementul sanitar. Lucia Rotaru Ciupilan este manager de 10 ani al spitalului „Dimitrie Castroian” din municipiul Husi. Pe 7 martie 2014, aceasta a trecut cu note de 8,70 (proba teoreticã), 9, 37 (proiectul de management) si 9, 75 (interviul), concursul pentru postul de manager, urmând sã conducã spitalul Husi încã un mandat de 3 ani. Una dintre cele mai importante realizãri care s-a petrecut sub directoratul sãu a fost terminarea lucrãrilor la spitalul nou, considerat în acest momentul a fi unul dintre cele mai moderne din zona Moldovei. Aici, un rol important l-a avut ministrul Sãnãtãtii de atunci, liberalul Eugen Nicolaescu, cel care a înteles nevoia husenilor de a avea un spital nou si bine dotat, asigurând finantarea, ca urmare a demersurilor sustinute ale conducerii unitãtii medicale. Trebuie spus cã un alt atu pe care îl are spitalul Husi vizeazã colectivul de medici al acestuia, buni profesionisti, capabili sã rezolve cu succes pe plan local, cazuri medicale dintre cele mai complicate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.