spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Sărbătoarea cinstirii lemnului sfânt: Înălțarea Sfintei Cruci și Hramul Bârladului

- Advertisement -
SĂRBĂTOARE… În fiecare an, la 14 septembrie, creștinii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul, zi încărcată de semnificații deosebite.

DOUĂ EVENIMENTE… Înălțarea Sfintei Cruci, prăznuită pe 14 septembrie, este cea mai veche sărbătoare  închinată  cinstirii lemnului sfânt. În această zi sunt marcate două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci: aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și Înălțarea ei solemnă în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335 și aducerea Sfintei Cruci de la persii păgâni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim. În județul Vaslui, mai multe parohii sărbătoresc hramul bisericilor, iar municipiul Bârlad sărbătorește Hramul orașului. În după-amiaza zilei de luni, 13 septembrie, începând cu ora 17.00,  Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a binecuvântat lucrările de reabilitare a Capelei cimitirului „Eternitatea” din Bârlad. Pe 14 septembrie, de Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, Preasfinția Sa va oficia slujba de resfințire a bisericii din Parohia Vinețești, Protopopiatul Huși.

În fiecare an, la 14 septembrie, creștinii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul, zi încărcată de semnificații deosebite.  În credința populară se spune că cine ține cont astăzi de câteva lucruri va avea belșug și spor în casă. În popor, această sărbătoare se mai numește și Ziua Crucii și este considerată data ce vestește sfârșitul verii și începutul toamnei. “Conform tradiției populare, de ziua Crucii se închide pământul, care ia cu sine insectele, reptilele și plantele ce au fost lăsate la lumină în primăvară.  În lumea satelor încă se mai crede că, în această zi, șerpii, înainte de a se retrage în ascunzișuri, se strâng mai mulți la un loc, se încolăcesc și produc o piatră nestemată, folositoare pentru vindecarea tuturor bolilor”, spun specialiștii în etnografie și folclor.

Hramul Bârladului

Înălțarea Sfintei Cruci este una dintre cele mai importante zile de la începutul toamnei pentru bârlădeni, fiind declarată Hramul Orașului. Bârlădenii care țin la tradiția populară țin post și nu mănâncă în această zi alimente care au semnul crucii în structura lor, respectiv usturoi, pește, nuci sau prune. Bisericile din Bârlad au  slujbă specială pentru această zi.

Tradiții pentru spor și sănătate

Ziua Crucii, așa cum se numește sărbătoarea împărătească în popor, este cinstită prin post și praznice. Se postește pentru sănătatea familiei, pentru spor și pentru bunăstarea gospodarilor. De Ziua Crucii, în unele zone viticole  începe  culesul  viilor. Se mai păstrează  obiceiul ca preotul parohiei să sfințească via și butoaiele cu vin, pentru ca și în anul viitor gospodarul  să se bucure de o recoltă bogată. Strugurii din ultima tufă de vie nu se culeg; ei sunt păstrați ca ofrandă pentru păsările cerului și de aceea se numesc în limbaj popular „Strugurii lui Dumnezeu”. În această zi se bat  nucii  în gospodăriile în care ritualul nu a fost împlinit de Sfânta Măria Mică. În această zi nu se mănâncă usturoi, nuci, prune sau pepeni, alimente al căror miez se aseamănă cu crucea. Prognozele meteorologice din vechime pentru Ziua Crucii sunt verificate în timp: când cocorii se pregătesc de plecare este un semn că va fi vreme rece. Dacă tună în această zi, va fi o toamnă lungă. În schimb, dacă se adună un cârd de ciori gălăgioase, va  cădea bruma. Înainte de Ziua Crucii nu este bine să se culeagă călinele, pentru că, în acest caz,  în ajunul sărbătorii va fi o noapte geroasă.  Ziua Crucii vestește că vara s-a sfârșit și toamna își intră în drepturi. Monedele sfințite azi, păstrate în portofel, alături de o cruciuliță (chiar dacă este și de carton) aduc belșug și spor în munca de fiecare zi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.