spot_imgspot_img
5.3 C
Vaslui
19-apr.-2024

Sãrbãtoarea crestinã Adormirea Maicii Domnului, prilej de bucurie, nu de întristare!

- Advertisement -

SLUJBE… Aceastã mare sãrbãtoare este prãznuitã pe 15 august. În aceastã zi sãrbãtorim atât moartea si îngroparea Maicii Domnului, cât si înãltarea ei la cer. Biserica îi numeste pe cei trecuti în viatã de dincolo „adormiti”, termen care are întelesul de stare din care te poti trezi. Ea nu vorbeste de trecere într-o stare de nefiintã, ci de trecere dintr-un mod de existenta în alt mod de existentã. Sãrbãtoarea Sfintei Marii este consideratã ziua care desparte zilele cãlduroase de cele reci. Este sãrbãtoarea creștinã care aduce o serie de tradiții și superstiții, multe dintre ele fiind pãstrate cu sfințenie și în ziua de azi, mai ales la sate.

Potrivit Traditiei, adormirea Maicii Domnului a fost vestitã de Arhanghelul Gavriil. Sfântul Maxim Mãrturisitorul, cel care a redactat „Viata Maicii Domnului”, spune cã Arhanghelul Gavriil întinzându-i ramurã de finic, i-a grãit: „Fiul si Domnul tãu te cheamã: E ceasul venirii la Mine a Maicii Mele! Astãzi, asa cum ai umplut de bucurie pe locuitorii pãmântului, asa vei bucura ostirile ceresti prin urcarea ta, cea binecuvântatã care ai fãcut sã strãluceascã încã si mai mult sufletele sfintilor”.

Dupã ce a fost înstiintatã de Sfântul Arhanghel Gavriil cã va trece din lumea aceasta la viatã vesnicã, Fecioara Maria i-a întãrit pe cei apropiati prin cuvintele: „Nu faceti din mutarea mea pricinã de doliu, ci umpleti-vã de bucurie si mai mare. Doresc sã merg la Fiul meu, Cel ce dãruieste tuturor fiintã si viatã. Si când mã voi duce la El, nu voi înceta sã mã rog si sã mijlocesc pentru voi, pentru toti crestinii si pentru lumea întreagã, cã Cel ce o judecã în milostivirea Sa, sã se milostiveasca de toti credinciosii si sã-i întãreascã si sã-i ducã pe calea vietii, iar pe cei necredinciosi sã-i întoarcã si sã-i facã pe toti o singurã turmã a Bunului Pastor care si-a dat sufletul pentru oile Sale si le cunoaste si ai Sãi îl cunosc!”

Dupã aceste cuvinte, Maica Domnului si-a dat obstescul sfârsit. Si-a încredintat sufletul Fiului ei. În icoana Adormirii Maicii Domnului, Fecioara Maria este reprezentatã stand întinsã pe pat, în mijlocul Apostolilor, în vreme ce Hristos primeste în brate sufletul Maicii Sale, simbolizat printr-o figurã micã de copil îmbrãcat în alb. Adormirea Maicii Domnului fiind mutare la viatã, nu este zi de întristare, ci de bucurie. La multi ani tuturor celor care poartã numele Sfintei Maria.

Traditii si superstitii de Sf. Marie Mare

Iatã care sunt cele mai cunoscute tradiții și superstiții de sãrbãtoarea Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Maria:

15 August – ziua Marinei, Maica Domnului fiind patroana spiritualã a marinarilor, Sãrbãtoarea cunoscutã drept Adormirea Maicii Domnului face ca tradițiile religioase și folclorice sã se împleteascã și sã lase loc unui lung șir de rânduieli strãvechi. 15 august e zi de praznic, când se dã de pomanã pentru morti. Dar tot în aceeași zi este Ziua Marinei, Maica Domnului fiind patroana spiritualã a marinarilor.

Fetele care doresc sã se mãrite trebuie sã se spele cu apã de busuioc, icoana Maicii Domnului pentru ca Fecioara sã le ajute sã-si întâlneascã alesul;

De asemenea, ziua de 15 august este ultima zi a verii când florile pot fi culese si sã fie bune de leac. Cine se roagã, ținând post negru, la Sfânta Fecioarã, scapã de necazuri grele, de boli, de pagube și capãtã în schimb alinare și împlinire;

Traditii, legende si obiceiuri: Maica Domnului, salvatoarea sufletelor din iad

Traditia spune cã înainte de Marea Judecatã, Maica Domnului va da cu nãvodul de trei ori prin iad, sufletele de acolo putând sã se prindã de el si astfel sã se mântuiascã de pãcate. Traditia spune cã în dimineata zilei de 15 august femeile mergeau la bisericã unde împãrteau struguri, prune sau faguri cu miere. Dupã ce se împãrteau fructele, femeile mergeau la cimitir pentru a tãmâia mormintele. În trecut, în data de 15 august, se deschidea în satul traditional, un important sezon al nuntilor care tinea pânã la intrarea în postul Crãciunului. Tot în aceastã zi se organizau si târgurile si iarmaroacele de toamnã, iar perioada dintre cele douã Suntãmãrii era consideratã timp optim pentru semãnãturile de toamnã. Totodatã, la sãrbãtoarea Sfintei Marii se adunã ultimele plante de leac, putându-se afla totodatã cum va fi toamna ce se apropie si se culeg flori care se pun la icoane si care mai apoi sunt bune pentru vindecarea anumitor boli. În pãrtile Moldovei, aceastã sãrbãtoare este consideratã sãrbãtoarea „mortilor”.

În aceastã zi, se oficiazã slujbe importante și se organizeazã hramuri. În judetul Vaslui, mânãstirea cu hramul Adormirea Maicii Domnului este cea din Moreni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.