spot_imgspot_img
8.5 C
Vaslui
19-apr.-2024

Scandal din cauza cianurilor de la fostul Vascovin

- Advertisement -

CULMEA AMENZILOR… Garda de Mediu a aplicat sanctiuni pentru douã firme care aveau în curte cantitãti importante de cianuri, otrãvuri care nu sunt cuprinse în documentele contabile ale firmelor respective! Este vorba de substantele rãmase de la desfiintarea Vascovin SA, pentru care trebuiau întreprinse mãsuri, de cãtre lichidatori, în vederea neutralizãrii. Anii au trecut si nimeni nu s-a mai ocupat de neutralizarea cianurilor, fapt pentru care Garda de Mediu a trecut la mãsuri la începutul acestui an. A amendat cu câte 100 de milioane de lei vechi cele douã firme în ale cãror proprietãti zac sutele de tone de cianuri. “Nu stiu, aceste cianuri sunt, fizic, în spatiile firmelor respective, deci le-am amendat. Nu e treaba noastrã cã nu sunt în proprietatea lor, nu trebuiau sã le preia la cumpãrare”, spune comisarul sef Jecu. Patronul uneia din firmele amendate de Jecu, Marian Neacsu, a anuntat cã a contestat amenda în instantã.

La desfiintarea Vascovin, oficialii din conducerea judetului au aflat un fapt uluitor: în depozitele unitãtii existau câteva sute de tone de cianuri, care trebuiau neutralizate cât mai repede. În octombrie 2003, directorul de atunci al DGFP Vaslui, Alec Bujorianu, si directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului, Constantin Dorobãt, încheie o minutã cu noul cumpãrãtor al activelor de la Vascovin, Marcela Butnaru (în numele si pentru Agrimex Company SRL), alãturi de conducerea Vascovin, prin care ultima se obligã sã neutralizeze peste 500 de tone de cianuri, substante care erau folosite la prepararea vinurilor si coniacurilor, în perioada în care Vascovin producea pentru piata internã. Iatã ce continea minuta respectivã: “SC Vascovin va continua realizarea mãsurilor din programele de conformare anexã la autorizatiile de mediu nr. 256 si 257/2001. (…) SC Vascovin SA Vaslui are obligatia sã solicite autorizatie de mediu pentru activitatea ce o desfãsoarã, în baza unei documentatii tehnice care va contine si proiectul de program de conformare cuprinzând mãsurile privind deshidratarea slamului de Albastru de Prusia, depozitarea într-un spatiu amenajat corespunzãtor si eliminarea lor, cu respectarea legislatiei de mediu. Deseurile supuse acestei proceduri au fost produse de Platforma Industrialã a Vascovin SA Vaslui si sunt depozitate astfel: la unitatea de vinificatie Vaslui 417.455 litri deseu lichid, 101.095 litri deseu lichid în platforma industrialã a SC Vascovin SA Vaslui (activ cumpãrat de SC Agrimex Company SRL Vaslui) si 18.955 litri deseu rezultat în urma filtrãrii în Unitatea de Vinificatie Codãesti. În contextul stabilit SC Vascovin SA Vaslui va proceda la cuantificarea cheltuielilor necesare pentru procesare slam, depozitare temporarã si, ulterior, distrugere”.

Lichidatorul Vascovin a sters-o, lãsând 500 de tone de cianuri în voia Domnului

Anii s-au scurs si sutele de tone de cianuri nu au mai fost neutralizate. Lichidatorul Vascovin a uitat care-i sunt îndatoririle si s-a multumit cu banii luati de pe vânzarea activelor, desi peste 500 de tone de slam de Albastru de Prusia trebuiau distruse, înainte de a se produce un dezastru ecologic. Cu câtiva ani în urmã, o firmã din Iasi a fãcut o ofertã de neutralizare a cianurilor, pentru care cerea peste 1 miliard de lei vechi, numai pentru cantitãtile de deseuri de la unitatea centralã de vinificatie. Ori, cantitãtile nu figurau în bunurile societãtii Agricom Company, proprietara activelor, deci nu putea plãti niciun leu pentru distrugerea cianurilor. În februarie 2011, Garda de Mediu Vaslui a venit sã vadã în ce conditii sunt stocate cianurile de la Vascovin, în cele douã locatii (fostul sediu central si unitatea de vinificatie din zona Motor Grup, la iesirea spre Bacãu). În mod ciudat, desi stiau cã firmele în cauzã nu detin cianurile în proprietate, comisarii Gãrzii de Mediu au aplicat amenzi de câte 100 de milioane lei vechi pentru fiecare firmã, spre uluirea patronilor. “Cum sã eliminãm cianurile, când ele nu sunt prinse în inventarul bunurilor noastre? Societatea noastrã s-a înteles cu fostul Vascovin sã tinã aceste deseuri lichide, peste 100 de tone, într-un spatiu în care nu am putut face nimic, iar acum am fost amendati cu 100 de milioane. Când am cumpãrat activele, DGFP nu ne-a spus cã în depozite sunt aceste cianuri. Conform legii, nu aveau voie sã vândã active care contineau substante toxice. Am discutat si cu Prefectura, s-a încheiat minuta, iar Vascovin trebuia sã se ocupe de distrugerea acestor substante. Ori, au trecut ani de zile si nimeni nu a fãcut nimic. Colac peste pupãzã, vine Garda de Mediu si mã amendeazã cã nu am grijã de cianuri sau cã nu le-am distrus, desi nu le-am prins în inventarul meu. Nu sunt ale mele, sã fie clar! Proprietarul cianurilor este Vascovin, nu societatea mea, si mã amendeazã pe mine. Am contestat amenda, nu este normal ce au fãcut cei de la Garda de Mediu”, a spus Marian Neacsu, patronul Agricom Company, proprietarul activelor de la sediul central al defunctului Vascovin.

Adrian Jecu: “I-am amendat pentru cã, fizic, sunt pe teritoriul firmelor respective”

“E o poveste veche. Dumnealui (Marian Neacsu, n.r.) a luat amendã pentru cã acele cianuri sunt în interiorul activelor sale si legea spune cã dacã, fizic, astfel de deseuri sunt în curtea unei firme aceasta este rãspunzãtoare pentru neutralizarea substantelor. Cei de la firmele amendate nu pot sã justifice prezenta acelor substante si cã nu le apartin, câtã vreme sunt pe teritoriul lor. Dacã stiau cã nu sunt în proprietatea lor, nu trebuiau sã le accepte, atunci când au cumpãrat activele respective. Trebuie sã-i oblige pe cei de la Vascovin sã le neutralizeze. Sã meargã în justitie, sã-si rezolve problemele”, spune Jecu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.