ABUZ ÎN FUNCTIE… Este deja de notorietate faptul cã pentru primarul Gâfu de la Pogana câstigarea acestei functii a devenit o sansã sã se rãzbune pe consãtenii care nu si l-au dorit primar. Un tânãr femier, Bogdan Galben, venit ieri la Primãrie ca sã-si ia certificatul de producãtor s-a lovit de mofturile de jupân ale acestui primar penal. „Îti dau certificatul când vreau eu, nu când vrei tu!”. În fapt, legea spune cã acest act trebuie eliberat în termen de 5 zile. Prost cunoscãtor al legii, Gâfu a inventat termenul de 30 de zile plus alte conditii care iarãsi nu se regãsesc în lege! Cumva e normal sã fie pe lângã lege un primar care a fost prins în flagrant pentru dare de mitã! Si apoi te întrebi de ce în România nu merg lucrurile. Un astfel de edil pune piedici unui tânãr cu initiativã care munceste în comuna sa, iar asistatii social râd de el, de pe terasele crâsmelor. De ce nu încurajeazã primarul un astfel de tânãr, ba îl si blocheazã? Pentru cã acesta nu voteazã cu el, iar asistatii o fac. Nu e singurul caz. De Paste, în comuna vecinã, la Gherghesti, alt dinozaur al administratiei publice locale l-a împiedicat pe un cioban sã-si vândã mieii când aveau pret. Si tot de eliberarea unui certificat de producãtor avea nevoie si acel cetãtean. Sperãm ca Parchetul sã se autosesizeze pentru abuz în serviciu si abuz de putere.
ABUZURI… A devenit un obicei pentru câtiva primari din judet sã-si batã joc de fermieri si sã întârzie si chiar sã refuze aprobarea certificatului de producãtor. În lipsa acestui act, fermierii nu îsi pot valorifica legal produsele. Conform Legii 145/2014, atestatul de producãtor se elibereazã de cãtre primar în termen de 5 zile lucrãtoare de la data solicitãrii. Conform primarului Gâfu, acesta se elibereazã când vrea si dacã vrea el. Pentru diversiune, a mai inventat si o comisie si un termen de 30 de zile! Dacã nu ar fi fost filmat cu aceste afirmatii, ar fi greu de crezut, dar chiar asta a spus acestã persoanã votatã ca primar al comunei Pogana.
„Am respectat tot ce spune legea, dar acest primar nu o respectã”
„Eu vreau doar sã-mi valorific munca. Am respectat tot ce spune legea, dar acest primar nu o respectã. Nici legea, nici munca multor oameni din aceastã comunã. Atunci când sotia mea i-a spus cã am depus deja de peste o sãptãmânã cererea pentru eliberarea certificatului de producãtor, a luat-o în râs. I-a spus cã o sã primesc certificatul când o sã vrea el sI i-a mai spus cã dacã vrea certificatul, sã vin eu personal la primãrie. Am fost ieri la primar si s-a întâmplat ceea ce vedeti în filmare. Si-a bãtut joc de noi. Din cauza mofturilor domnului primar, deja mi s-au stricat pe câmp peste 1.000 de kilograme de pepene galben. Nu am ce sã fac cu ei atât timp cât nu am certificat de producãtor pentru a-I putea vinde legal”, ne-a declarat Bogdan Galben, fermierul faultat de cartonas rosu de primarul Gâfu.
GHID PENTRU PRIMARUL GÂFU: Cum se obține un certificat de producãtor?
CE SPUNE LEGEA… În primul rând, producãtorul trebuie sã programeze o vizitã la primãrie și sã solicite cele douã documente, atestatul de producãtor și carnetul de comercializare, aceste douã acte înlocuind certificatul de producãtor. Fiecare primãrie de pe teritoriul tãrii noastre are obligatia de a elibera aceste douã documente în termen de cinci zile lucrãtoare de la înregistrarea cererii depuse de producãtor. În situatia în care cele douã acte nu vor putea fi eliberate, din motive obiective, aceastã decizie va fi motivatã cãtre producãtorul agricol.
Pasi pentru obtinerea unui atestat de producãtor:
- Prezentarea la Biroul de Relatii cu Publicul.
- Producãtorul va completa o cerere tip, cu produsele si cantitãtile pentru care solicitã certificatul de producã Cererea va fi însotitã si de un aviz consultativ al unei structuri asociative profesionale sau sindicale din agriculturã, care s-a înregistrat la Primãrie.
- Se va face constatarea în teritoriu si, în termen de trei zile lucrãtoare de la depunerea cererii, producãtorul va fi vizitat de un consilier de specialitate care sã constate existenta culturii sau a animalelor si care sã evalueze cantitãtile de produse mentionate în cerere de cãtre solicitant.
Astfel, pentru un certificat de producãtor, actele necesare vor fi cererea tip, avizul consultativ al structurilor asociative înregistrate la Primãrie si de o chitantã într-o valoare stabilitã, achitatã la casieria Primãriei de care apartii.