spot_imgspot_img
19.7 C
Vaslui
25-apr.-2024

Scandal pe noile cuști ale câinilor maidanezi, din padocul de la Huși (FOTO)

- Advertisement -

NEMULȚUMIRI… 11 cuști noi pentru câinii maidanezi, strânși de pe străzile municipiului Huși, sunt princină de scandal în târg! Consiliera PNL, Cătălina Popa, s-a arătat indignată de costul cu care se construiesc cele 11 cuști de către SC Ecosalubrizare Prest, amendând în recenta ședință de CL, dar și pe Facebook, faptul că s-ar cheltuit cam 2.700 de lei pentru fiecare cușcă, realizată în regie proprie. Consiliera Popa a spus, în spirit ironic, faptul că acele cuști, la prețul evaluat, par a fi “dotate cu jacuzzi, conectate la internet și cu confort de 5 stele” și, în opinia sa, mai ieftin ar fi putut fi achiziționate de pe internet. La rândul său, directorul SC Ecosalubrizare Prest, Neculai Popa, a venit cu explicații și a spus că, în acest caz, nu e vorba despre cuști făcute din câteva scânduri, ci este vizată o extindere a padocului. “Aici este o investiție pentru extinderea padocului. Construcția este amplă, nu e vorba despre cuști din acelea de se găsesc în curtea cuiva, care are un cățel. Sunt construcții făcute cu fier, cu țevi, cu ciment, cu amenajări în interior. Practic, vorbim despre etinderea padocului. Oricând poate veni doamna consilier sau oricine dorește, să vadă, că cel mai bine este să vedem la fața locului”, a spus directorul Popa.

Consiliera Cătălina Popa și-a exprimat pe Facebook nedumerirea în ceea ce privește suma de 30.151 lei, aprobată în cazul proiectul de hotărâre, care presupunea construirea a 11 cuști noi pentru câinii maidanezi, strânși din oraș. O făcuse și în cadrul ședinței online, din 27 mai, dar întrucât discuțiile nu s-au putut recepta întocmai din cauza problemelor de sunet, liberala și-a scris părerea pe Facebook. “30.151,98 lei, respectiv 2.741 lei pe o cușcă metalică ( adică peste douazeci și șapte milioane lei vechi, pentru o cușcă de câine) pe baza unui deviz estimativ întocmit foarte sumar tot de SC Ecosalubrizare, fără nici un fel de caracteristici tehnice. Și asta în condițiile în care, anul trecut, aceeași societate a cumpărat cuști metalice cu valori cuprinse între 271 lei și 400 lei per bucată! Deci avea reper de preț! Dar probabil, ăstea construite de ei sunt poleite cu aur, au jacuzzi, sunt conectate la internet și asigură un confort de 5 stele pentru câinii din adăpost. Altfel nu văd cum o cușcă de câine, construit în regie proprie, să fie mai scumpă decât un padoc (oferte pe internet, gârlă, cu transport gratuit, la aproape jumătate din prețul unei cuști ”made în HUȘI”!). Pentru aceste cuști nemaipomenite, dom’ primar a renunțat, ”de bună voie și nesilit de nimeni”, la suma de aproape 19.000 lei reprezentând dividendele ce trebuiau încasate la bugetul local de la S.C. Ecosalubrizare, iar consilierii, majoritari PSD, au aprobat fără să crâcnească această inginerie de sifonare a banului public, în timp ce, amendamentul depus de noi pentru a crea spațiu bugetar in bugetul local, respectiv ca societatea să procure cele 11 cuști prin achiziție și din resurse proprii (la fel ca anul trecut), a fost respins de aceeași majoritate!”, a scris consiliera Cătălina Popa, pe contul său de Facebook.

Directorul de la Ecosalubrizare: “sunt niște construcții destul de solide, nu sunt cuști din scânduri”

La fața locului, muncitorii lucrează deja la noua construcție. “Aici este o investiție pentru extinderea padocului. Construcția este amplă, nu e vorba despre cuști simple, cu are omul în curte. Acestea sunt făcute cu fier, cu țevi, cu ciment, cu amenajări în interior, așa cum cer nomele. Costurile sunt simplu de verificat. Avem spații ample, pentru că fiecare cușcă poate adăposti cel mult trei câini, iar fiecare câine trebuie să aibă un spațiu de 2 metri pătrați. Așa ne obligă legea. Noi trebuie să strângem câinii de pe stradă, însă suntem obligați de legea care protejează animalele, să avem anumite condiții pentru ei, pe perioada cât sunt ținuți în padoc. De aceea a fost nevoie de a se construi noi spații, care, după cum vedeți, sunt niște construcții destul de solide, nu sunt niște cuști din scânduri. Dar eu respect opinia domnilor consilieri și de aceea oricând doresc, pot veni să vadă ce facem, cum sunt realizate aceste construcții. Oricum, la padocul nostru vin zi de zi aproape, iubitori de animale de la diverse asociații, ONG-uri și chiar apreciază condițiile făcute pentru câini, curățenia. Ei spun că văd padocuri în care animalele nu sunt deloc îngrijite. Noi ne străduim să facem totul după lege. Aproape săpătmânal vin la pdocul din Huși reprezentanții asociațiilor pentru protecția animalelor, nu doar de la noi, ci și din Austria, Germania și alte țări. Oricine vrea, anunță că dorește să vină să vadă padocul”, a susținut ing. Neculai Popa.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

  1. Replica la articolul d-nei Popa Catalina
    1. Privind materialele de sedinta pt extindere padoc pt caini
    Titlul proiectului de hotarare nr. 182/20.05.2021 este : Aprobarea construirii a 11 custi pt cainii fara stapan in vederea extinderii adapostului de caini existent situat in mun. Husi , sos. Husi – Averesti . Dupa cum reiese si din titlul proiectului de hotarare , solicitarea pt construirea celor 11 custi a fost pt extinderea adapostului actual. Facem mentiunea , in cadrul adapostului public pt cainii fara stapani , conf. legislatiei in vigoare , se amenajeaza custi pt cainii capturati din mun. Husi
    2. Din referatul d-lui Popa Neculai , anexa la proiectul de hotarare , la alin. 4 , este prezentata situatia actuala , respectiv existenta a 7 custi pt caini construite pt adapostirea cainilor conform legislatiei in vigoare . De asemenea , la alin. 6 si 7 , se regasesc detalii privind construirea celor 11 custi , respectiv 4 custi vor fi construite pt femelele cu pui si 7 custi pt celelalte categorii de caini , functie de varsta , sex , bolnavi si grad de agresivitate
    3. Cainii fara stapan din mun. Husi sunt capturati , ca urmare sesizarii populatiei si identificarii acestora de catre salariatii societatii si functie de capacitatea custilor disponibile la momentul respectiv . Pt confirmarea celor mentionate mai sus , sunt invitati domnii consilieri locali care doresc sa viziteze adapostul de caini fara stapani .
    4. Referitor la constatarile Curtii de Conturi , facem cunoscut decizia ca urmare a controlului la societate , se poate regasi pe site-ul http://www.salubrizarehusi.ro .

  2. După acest articol, care cuprinde opinia domnului director de la S.C. Ecosalubrizare, ca o replică la postarea mea de ieri de pe fb, ar trebui să-mi cer scuze și o fac neîntârziat.
    Da, îmi cer ”scuze” pentru că:
    1. de la prezentarea materialului pentru ședință și până azi, cele 11 cuști s-au transformat din ”cuști pentru câini” in spații de extindere padoc pentru câini.
    2. în devizul estimativ nu era trecută nicio caracteristică tehnică sau funcțională ( dimensiuni, capacitate de adăpostire etc., iar eu nu am fost capabilă să le intuiesc .
    3. În referatul de solicitare și cel de aprobare a proiectului de hotărâre, nu a fost prezentată situația actuală, câți câini sunt cazați în prezent și la ce capacitate de cazare va ajunge adăpostul după construirea celor 11 cuști metalice, pentru a justifica necesitatea , oportunitatea și eficacitatea solicitării.
    Însă, nu-mi pot cerere scuze pentru câinii fără stăpân lăsați de izbeliște pe străzi, mai ales în perioada de înmulțire, când umblă în haită și sunt agresivi, în timp ce cetățenii plătesc taxa de ecarisaj, iar societatea Ecosalubrizare trebuie să-I captureze, tocmai pentru a preveni atât înmulțirea cât și incidentele agresive reclamate de cetățeni.
    Domnule director Popa, toate cele prezentate mai sus sunt în responsabilitatea dumneavoastră. Înțeleg că vreți să extindeți capacitatea de adăpostire a câinilor fără stăpân și asta-i foarte bine, dar cel mai bine ar fi ca atunci când solicitați resurse de la bugetul local să aveți argumente solide și bine documentate, pentru că, de prea multe ori constatările și opiniile exprimate de mine, ante factum, la proiectele de hotărâre, s-au regăsit in constatările Curții de Conturi , post factum .

  3. Nu sunteți la curent cu preturile materialelor de construcție…care toate costa in ziua de azi, fierul din care sunt făcute profilele, armatura din beton s-a scumpit cu 40 %
    Un mc de cherestea, pentru cofrat costa 1300 lei in caz că nu știați preturile.
    Prețul îl consider chiar mic in comparație cu preturile practicate în privat.

  4. Daca doamnei Popa i se pare asa mare confortul de ce nu isi paraseste imobilul in care locuieste pentru a se muta intr-o cusca din padoc?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.