Scandalos: doi social-democrați din Huși au renunțat la mandatul de consilier, pentru funcții în Primărie, “gras” plătite!

SFIDARE… Frăsuială mare în grupul PSD din Consiliul Local Huși, unde încă un consilier, Sergiu Boeru, și-a dat demisia, după ce inginera Liliana Catargiu, fost viceprimar, a făcut același gest, în luna decembrie. Motivul pentru care cei doi aleși social-democrați, spun colegii de mandat, au lăsat baltă, rând pe rând, Consiliul în care au fost trimiși de alegătorii din oraș, este unul scandalos: ambii vor primi, în schimb, funcții în Primărie, incomparabil mai bine plătite decât indemnizația unui simplu membru al CL Huși. Cadorisirea celor doi este una consistentă. De pildă, Liliana Catargiu urmează să fie city-managerul Primăriei Huși, drept alinare pentru pierderea funcției de viceprimar, iar Sergiu Boeru va deveni consilierul personal al primarului Ioan Ciupilan, spun colegii de mandat, ca o recompensă pentru serviciile aduse victoriei partidului, de anul trecut. Tot moftul acestor numiri va costa bugetul Primăriei, mai exact hușenii contribuabili, aproape 300.000 de lei, pe an, întrucât atât doamna Catargiu, ca city-manager, cât și domnul Boeru, în calitate de consilier personal al primarului Ciupilan, vor avea o leafă de, atenție!, 12.000 de lei, pe lună! Sigur că este frustrant pentru mulți hușeni, care muncesc pe salarii foarte mici și aleargă la Primărie să își achite la timp taxele și impozitele, să știe că din banii lor se vor achita celor doi oameni care nu vor face absolut nimic în funcțiile sus-amintite (city-manager și consilier personal al primarului, n.r.) și vor lua salarii atât de grase.

Fără nicio discuție, în situația dată, nimeni nu are nimic personal cu cei doi consilieri demisionari – Liliana Catargiu și Sergiu Boeru, care, altminteri, în CL Huși nu au epatat în vreun fel. Problema scandaloasă este aceea că cei doi, brusc, vor fi cadorisiți cu niște funcții despre care colegii de mandat spun că sunt “doar sinecuri”, acordate de primarul Ioan Ciupilan. Și, în cele din urmă, nu ar fi nicio problemă dacă primarul Ioan Ciupilan ar vrea să fie generos cu apropiații din partidul său, însă, când acest lucru se întâmplă pe banii Primăriei Huși, ai cetățenilor, atunci situația nu poate să nu devină sfidătoare… “Dumneavoastră vă gândiți că din banii oamenilor se vor da aproape 3 miliarde de lei vechi pe an, adică 120 de milioane de lei pe lună, salarii la fiecare din cei doi foști consilieri, Boeru și Catargiu? Ce nevoie avem de city-manager? Cum a fost trei mandat primar domnul Ciupilan fără “consilier personal”, iar acum îl ia pe acest tânăr, pe care noi trebuie să-l plătim cu 12.000 de lei noi pe lună? Ca să ce? Ce sfaturi îi va da acest domn Boeru domnului primar, ca noi să suportăm din bani publici asemenea salarii grase? Sunt atât de mulți hușeni care nu au loc de muncă sau care muncesc pe salariul minim pe economie ! Iar în Primăria Huși se dau asemenea salarii, la unii care, efectiv, nu vor face nimic?!”, se întreabă, supărați pe bună dreptate, colegii de mandat din CL Huși.

Primarul Ciupilan și-a “miruit” cei doi colegi de partid cu funcții de mii de lei pe lună!

Inginera Liliana Cataragiu a rămas în acest mandat fără funcția de viceprimar, iar, ca o mângâiere, primarul Ioan Ciupilan i-a găsit dregătoria din fruntea Primăriei și anume, aceea de… city-manager. Dacă ar fi rămas doar consilier local, Liliana Catargiu ar fi primit cel mult vreo 700 de lei pe lună. Foarte puțin, față de leafa pierdută de viceprimar. De aceea, primarul Ciupilan i-a găsit postul în cauză, unde va primit cam 12.000 de lei, pe lună. Diferența între sume nu mai necesită niciun fel de comentariu… La rândul său, consilierul Sergiu Boeru trebuie să fi făcut și dânsul vreo faptă bună pentru PSD sau pentru primarul Ciupilan, dacă, brusc, la nici 5 luni de la data alegerilor, acesta este “miruit” cu funcția de consilier personal, unde va încasa o leafă de 12.000 de lei pe lună. Nici nu a stat pe gânduri când și-a depus demisia, astfel că deja în locul său a fost validată de instanță o supleantă de pe lista PSD și anume Geanina Mardari.

“Este imoral să se cheltuie din banul public, din banii oamenilor, în jur de 300.000 de lei, prin înființarea a două posturi inutile”

În ședința în care s-a aprobat demisia lui Sergiu Boeru, cel care a luat cuvântul a fost liberalul Radu Bobârnat. Acesta le-a spus franc, faptul că ambele funcții, inventate în acest mandat, sunt “sinecuri politice”. “Eu le-am spus în plenul ședinței că este inadmisibil așa ceva și că hușenii trebuie să știe despre aceste funcții înființate pentru prieteni. Este imoral ca să se cheltuie din banul public, din banii oamenilor, în jur de 300.000 de lei, prin înființarea a două posturi inutile, care nu sunt altceva decât niște recompense politice sau compensații pentru pierderea unei poziții, cum e cazul doamnei Catargiu. Cu acești bani se puteau face lucruri bune pentru oraș. Le-am spus foarte clar acest lucru, însă niciun coleg consilier PSD nu a răspuns nimic. Au tăcut, pentru că aceasta este realitatea, iar ei o știu foarte bine. Asta îi lipsește Hușului? City-manager și consilier personal pentru primar?! Din aceste funcții, cei doi nu vor face absolut nimic, nu au ce, dar vor încasa, lunar, aceste salarii uriașe pentru nivelul municipiului Huși. Din păcate, domnul primar nu a fost în sală să dea dânsul o explicație”, a spus consilierul liberal, av. Radu Bobârnat.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ