Scandalul de la Murgeni, doar începutul? Bastoane cu electrosocuri si telescopice pentru politisti, pistoale pentru jandarmi

ÎNARMARE… Inspectoratul General al Politiei Române pare sã se pregãteascã de adevãrate lupte de stradã. IGPR-ul se pregãteste sã achizitioneze 21.000 de bastoane cu electrosocuri si telescopice. Dintre acestea, 12.000 sunt bastoane cu electrosocuri, iar 9.000 sunt bastoane telescopice, potrivit Bugetul.ro. Valoarea estimatã a licitatiei este de 4.320.000 de lei  fãrã TVA, adicã aproximativ 900.000 de euro. Recent, Politia Românã a semnat un contract pentru achizitia de pistoale de calibrul 9x19mm si munitia aferentã, în valoare de 10 milioane de euro. Si Jandarmeria Românã a semnat de curând un contract pentru cumpãrarea a 900 de pistoale de calibru 9×19 mm. Valoarea contractului este de 251.204,69 euro.

În ultimele luni, din cauza pandemiei de coronavirus, sute de clanuri de rromi au revenit acasã din diaspora, crescând rata infractionalitãtii. Acestia refuzã sã respecte legile tãrii si comit acte de violentã, spargeri, tâlhãrii. Nu mai departe de sfârsitul sãptãmânii trecute, aproximativ 250 de rromi din Murgeni s-au bãtut pe strãzile orasului, spãrgând masini si vandalizând magazine. Totul ar fi pornit dupã ce mai multi membri ai clanului Murui, reveniti joi din Franta, au intrat în conflict cu clanul lui Flagãra Sandu. În timpul bãtãii, protagonistii s-au folosit de bâte, topoare si furci, iar unii dintre ei s-au urcat pe stâlpii din oras, pentru a muta camerele de supraveghere în asa fel încât sã nu fie filmati. Primii politisti trimisi la fata locului nu au putut face mare lucru din cauza lipsei armamentului din dotare. Linistea în Murgeni a fost restabilitã abia dupã sosirea trupelor de interventie rapidã.

Achizitie importantã de bastoane telescopice si cu electrosocuri

Conform unui anunt de participare publicat în Sistemul Electronic de Achizitii Publice, la 28.05.2020, Politia Românã se pregãteste sã achizitioneze “Bastoane telescopice si bastoane cu electrosocuri“. Astfel, IGPR plãnuieste sã achizitioneze 9.000 de bastoane telescopice, în schimbul cãrora vrea sã plãteascã 2.160.000 de lei fãrã TVA. De asemenea, sefii Politiei Române doresc sã cumpere si 12.000 de bastoane cu electrosocuri, pentru care estimeazã cã vor plãti aceeasi sumã: 2.160.000 de lei fãrã TVA. Bastoanele ar urma sã fie furnizate Politiei Române în maximum 90 de zile de la parafarea întelegerii, potrivit Bugetul.ro.

Arme în valoare de 10 milioane de euro, achizitionate în ultima zi a stãrii de urgentã

La data de 14 mai, Politia Nationalã a cumpãrat în secret si de urgentã armament în valoare de 48 de milioane de lei, contractul fiind negociat fãrã vreo licitatie. Practic, în ultima zi a stãrii de urgentã, politia a achizitionat arme si munitie ca si când s-ar pregãti de rãzboi. Toate cele 10 milioane de euro s-au dus pe achizitionarea de pistoale de calibrul 9x19mm si munitia aferentã. Pe 9 aprilie 2020, în plinã stare de urgentã, si Jandarmeria Românã a semnat un contract de achizitie publicã de “Pistol cal. 9×19 mm”. Firma cîstigãtoare este Transcarpat Sportours International SRL. În schimbul a 1.210.050 de lei fãrã TVA, furnizorul si-a luat angajamentul sã ofere Jandarmeriei Române 900 de pistoale de calibru 9×19 mm.

“Dacã nu lãsãm politia sã actioneze acum, peste sase luni va fi prea târziu”

Fostul presedinte Traian Bãsescu a avertizat, duminicã, asupra pericolului ce îl reprezintã clanurile de rromi revenite acasã din diaspora si care refuzã sã respecte legile tãri. Potrivit fostului parlamentar de Vaslui, “dacã acum nu cerem si nu lãsãm Politia si Jandarmeria sã neutralizeze fãrã menajamente grupãrile de crimã organizatã, folosind mijloace proportionale cu rãul fãcut victimelor, pentru a instaura legea si ordinea publicã în stradã, peste sase luni va fi prea târziu”. În acest context, Bãsescu subliniazã cã “politiile locale trebuie sã devinã un partener al Politiei Nationale” si sã transmitã zilnic Inspectoratelor de Politie informatii despre grupãri infractionale din comunitate, despre distribuitorii de droguri care circulã prin cartiere mai ceva ca postasii, trebuie sã se implice în asigurarea sigurantei cetãteanului. “Dacã Ministerul de Interne va continua sã rãmânã desprins de informatia din teritoriu, în lipsa cãreia nu poate actiona, este posibil ca peste 6 luni sã ne fie fricã sã iesim pe stradã dupã cãderea întunericului, sau sã avem teamã a ne pãrãsi ziua locuinta de frica spãrgãtorilor”, a subliniat fostul sef al statului .
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ