spot_imgspot_img
7.4 C
Vaslui
19-apr.-2024

„Scoala altfel” la Bârlad, la Observatorul Astronomic

- Advertisement -

Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad asteaptã propuneri de la cadrele didactice pentru urmãtoarele activitãti care vor avea loc în sãptãmâna „Scoala altfel”, în perioada 07 – 11 aprilie 2014. Elevii sunt asteptati la Observator, unde, contra unei sume modice de 2 lei/elev, vor putea face observatii astronomice si vor urmãri filme documentare de astronomie.

În perioada mentionatã, observatorul astronomic va avea program cu publicul în fiecare searã, în intervalul orar 20.30 – 22.30. Cei care vor dori sã participe la observatii astronomice vor avea ocazia sã afle mai multe informatii despre instrumentele optice din dotare si, în acelasi timp, vizitatorii vor putea observa Luna, planetele Jupiter si Marte, dar si alte obiecte ceresti vizibile în perioada respectivã. În acelasi timp, în Sala de programe educationale a Observatorului Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, se vor difuza filme documentare de astronomie. Dacã conditiile meteo nu vor permite observatiile astronomice, se vor urmãri doar filme documentare de astronomie. Pretul este 2 lei de persoanã, iar cadrele didactice care doresc sã meargã cu elevii la Observator pot face programãri la telefon 0335 404747 sau 0729 074193, muzeograf Cirpian Vântdevarã. Tot aici se pot face programãri si pentru Planetariu, unde elevii pot urmãri documentare exceptionale despre corpurile ceresti, Terra etc. Este singurul planetariu digital din judetul Vaslui si printre putinele planetarii digitale din tarã. Este dotat cu echipamente de ultimã generatie pentru simularea boltii ceresti, dar si pentru proiectii de filme documentare de astronomie ce se adreseazã unei largi categorii de public.

Observatorul Astronomic din Bârlad, unul dintre cele mai dotate din tarã

Istoria observatorului astronomic din Bârlad a început în anul 2006, când a fost achizitionat primul telescop pentru observatii astronomice, Meade LX 200 cu diametrul oglinzii principale de 250 mm. În aceeasi perioadã s-a construit si platforma metalicã, ce este folositã la observatii astronomice. Toate aceste achizitii au fost realizate din fondurile proprii ale Muzeului „Vasile Pârvan”, la initiativa domnului director, Mircea Mamalaucã si cu sprijinul Consiliului Judetean Vaslui. Ideea constructiei unui observator astronomic a venit la data respectivã din partea Asociatiei Astronomice „Sirius”, reprezentatã de domnul profesor Ioan Adam si este una din cele mai importante asociatii de astronomie din tarã, ce formeazã în fiecare an tineri olimpici la nivel national si chiar international. În altã ordine de idei, este usor de înteles de ce orasul Bârlad a avut nevoie de un observator astronomic. A urmat o perioadã (2008 – 2010), când vizitarea la observator era limitatã si se organiza în conditii dificile, din cauza lipsei unui specialist în domeniu. Tocmai din anul 2010, observatorul astronomic si-a deschis larg portile spre vizitare, atât cu ocazia unor fenomene sau evenimente astronomice, cât si observatii astronomice sãptãmânale cu publicul si clubul de astronomie. La finalul anului 2009, s-a construit o cutie culisabilã pe sine pentru protejarea telescopului principal. În anul 2010, tot din fondurile Muzeului „Vasile Pârvan”, s-a achizitionat o camerã specialã pentru videoastronomie (MINTRON). În perioada 2011 – 2013, observatorul astronomic a intrat într-un proces intens de modernizare. În tot acest interval de timp s-au realizat douã proiecte în valoare totalã de 10.000 de euro. Ambele proiecte au fost câstigate prin programul „Tara lui Andrei” de la Petrom. Primul proiect a fost câstigat în octombrie 2011 si cel de-al doilea, în noiembrie 2012.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.