spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Scoala Gimnazialã „Iorgu Radu” din Bârlad – 100 de ani în slujba educatiei! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

CENTENAR… Mare sãrbãtoare pentru o institutie de elitã a învãtãmântului bârlãdean – Școala Gimnazialã „Iorgu Radu” din Bârlad, fostã Scoala Generalã nr.1 si fost Liceu de fete, în ziua de 4 decembrie. Si pentru mine a fost o mare bucurie sã cãlãtoresc în timp, în perioada anilor 1965-1972, când am fost eleva acestei institutii de seamã. În acea perioadã, scoala era condusã de director prof. Constantin Clisu, profesor de limba si literatura românã. A fost un distins profesor, director, inspector scolar, scriitor, om de culturã, care si-a pus amprenta profund asupra scolii si culturii bârlãdene. La marcarea celor 100 de ani de la înfiintare a fost organizatã o manifestare unde au fost invitati oficiali ai urbei, printre care si primarul Dumitru Boros, fosti si actuali profesori ai acestei scoli, elevii si pãrintii acestora. S-au spus multe vorbe despre aceastã scoalã, o istorie vie a învãtãmântului bârlãdean, s-au dezvelit plãci comemorative cu numele tuturor directorilor din cei 100 de ani de existentã, s-au dat flori precum si o Diplomã de Excelentã acordatã de Primãria Bârlad. La final, elevii au lansat în aer 100 de baloane, pentru a marca cei 100 de ani de învãtãmânt bârlãdean în aceastã scoalã.

Marcel Proca, un renumit profesor de istorie, vicepresedinte al Societãtii Române de Istorie, Filiala Bârlad, a prezentat la începutul manifestãrii un scurt istoric al Scolii Gimnaziale „Iorgu Radu” înfiintatã în 1921.

„Înfiintarea unui liceu de fete devenise o necesitate obiectivã dupã Primul Rãzboi Mondial în orasul Bârlad, oras cu o intensã viatã culturalã si apreciat de George Cãlinescu ca fiind un adevãrat „Weimar” al Moldovei.
Modificãrile de mentalitate privind statutul femeii în societatea româneascã în epoca respectivã impunea posibilitatea accesului la forme de instructie superioarã pentru a putea activa în aparatul administrativ si de a promova în învãtãmântul universitar. În acest cadru si ca urmare a contributiei activitãtii profesorilor Ursu Cezar, N.D. Nestian, scriitorul G. Tutoveanu, avocatul Georgescu Vasile, la 10 iulie 1921 s-a tinut o consfãtuire publicã în imobilul Școlii nr. 1 de bãieti (actuala Scoalã nr. 5 „Elena Bibescu”) unde au participat cele mai importante personalitãti ale orasului precum si multi pãrinti. G. Tutoveanu a fost delegat sã alcãtuiascã o petitie colectivã a bârlãdenilor si sã o sustinã la Ministerul Instructiunii. Ca urmare a rãspunsului favorabil al Ministerului, liceul si-a deschis cursurile la 11 octombrie 1921 în conditii dificile, functionând temporar dupã-amiaza în localul Liceului <<Gh. Rosca Codreanu>> si din 1923 în cel al Scolii primare de bãieti nr.1. Noua institutie de învãtãmânt nu dispunea nici de un corp didactic stabil, mobilier sau material didactic propriu. În aceastã situatie, s-a format un comitet ce avea ca obiectiv strângerea de fonduri pentru o clãdire proprie. Printre donatori s-au numãrat: Iorgu Radu, Dr. C. Angelescu, N.D. Nestian, G. Tutoveanu etc. Constructia localului începutã în anul 1925 a fost partial terminatã în 1928, inaugurarea noului imobil având loc într-un cadru sãrbãtoresc la 11 octombrie 1936, tot în aceeasi zi având loc si deschiderea festivã a internatului cu denumirea <<Dr. C. Angelescu>>. Odatã cu trecerea timpului, Liceul de fete „Iorgu Radu” din Bârlad a cunoscut o serie de transformãri: de la liceu de fete s-a trecut la forma de Scoalã elementarã de 7 ani si Liceu de fete (1948) pânã la transferarea tuturor elevilor de liceu în cadrul Complexului scolar inaugurat în 1958. Învãtãmântul bârlãdean a suferit importante transformãri pe parcursul anilor ca urmare a mãsurilor luate de regimul comunist. Din anul 1996 s-a revenit asupra numelui scolii, respectiv Șc. nr. 1 <<Iorgu Radu>>. Scoala nr.1, ca si întregul învãtãmânt bârlãdean, a activat constant în vederea realizãrii obiectivelor reformei. În prezent sunt dezvoltate proiecte de activizare a învãtãrii si de introducere a noilor tehnologii de informare si cunoastere.”, a precizat prof. Marcel Proca.

Mesajul ISJ Vaslui, transmis de inspectorul George Alexandru Ticãu

„Îmi face o deosebitã plãcere sã adresez în acest moment aniversar un omagiu si un cuvânt din partea Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui cu ocazia acestei zile. Scoala este locul unde începe totul, scoala este locul unde începem sã învãtãm, scoala este locul unde începem sã interactionãm, scoala este locul în care  putem sã ne legãm primele idei. Aceastã scoalã s-a nãscut dintr-o necesitate, iar din punctul meu de vedere, aceastã necesitate încã existã. Doresc sã aduc gândurile noastre sincere de recunostintã tuturor cadrelor didactice care au slujit pe altarul acestei scoli. Le aducem un elogiu din suflet atât profesorilor cât si învãtãtorilor care au trecut prin scoala dumneavoastrã, unii aflati acum la pensie dupã o neobositã muncã, altii plecati la alte scoli, dar poate cel mai mult ar trebui sã ne îndreptãm gândurile spre dascãlii care astãzi nu mai sunt printre noi, ne înclinãm cu admiratie si respect multumind pentru contributia lor în slujba educatiei. Vã multumesc pentru cã nu ati încetat sã dãruiti din ceea ce sunteti; si cã – indiferent de situatie – ati apreciat inteligenta, creativitatea, onestitatea, cãldura si spiritul viu al tinerilor nostri elevi. La multi ani de ziua scolii, la multi ani tuturor celor care îsi desfãsoarã activitatea zi de zi în aceastã scoalã! Urez succes în continuare întregii echipe si sãrbãtori binecuvântate cu sãnãtate tuturor!”, a precizat, în numele ISJ Vaslui, inspectorul coordonator al activitãtilor extrascolare din scolile judetului nostru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri