Daca se vrea, se poate
INITIATIVÃ LÃUDABILÃ Scoala cu clasele I-IV din satul Ciortolom, comuna Tutova, a fost renovatã la initiativa localnicilor si cu sprijinul primãriei. Dacã înainte copiii învãtau într-o camerã în spatele barului din sat, acum se bucurã într-o locatie frumoasã, modernã, unde se bucurã de toate utilitãtile.
Satul Ciortolom din comuna Tutova numãrã doar câteva zeci de gospodãrii, iar scoala, era de mai bine de 50 de ani nefolositã. În 2003, la initiativa oamenilor din sat, si cu sprijinul primãriei, a fost renovatã, s-a construit toaleta, s-a montat centralã termicã, ba mai mult, s-a forat chiar lângã scoalã un put, iar acum micutii au si apã curentã. Pânã atunci, elevii erau gãzduiti într-o camerã în aceeasi clãdire cu magazinul si barul din sat, iar iarna învãtau ghemuiti pe scaune în jurul unui godin. Primãria primise nenumãrate promisiuni cã ori se va reabilita scoala veche, ori se va face una nouã, ori copiii vor fi relocati la scoala din Tutova, la mai bine de 4 km depãrtare. “Împreunã cu mai multi oameni din sat, folosind si personal de la legea 416, ne-am hotãrât sã facem ceva mãcar pentru copiii din clasele mici, care nu aveau unde învãta în conditii civilizate, si am încercat sã reparãm cât de cât vechea scoalã. Actualul primar, Corneliu Secãreanu, pe atunci viceprimar, trecând prin fata scolii, si vãzând cã noi vrem totusi sã facem ceva cu clãdirea veche, aproape dãrãpãnatã, ne-a promis cã ne va ajuta sã refacem scoala. S-a zbãtut, s-au alocat fonduri de la bugetul local, iar noi, oamenii de aici, din sat am fãcut toate reparatiile, doar centrala termicã si apa a fost trasã de o societate, în rest, noi am fãcut tot, si toaleta, si acoperisul, si reparatiile, si vãruiala, tot. Acum, cei opt copii care învatã aici se bucurã când vin la scoalã, pentru cã e frumos, e curat, e cald…”, a dcelarat consilierul local Ion Dragomir.
“Depinde doar de noi sã continuãm”
Cu bani putini, si în timp scurt, în doar 8 luni, scoala din Ciortolom a fost finalizatã fãrã a se mai astepta ajutor financiar din afara comunei. “Noi trebuie sã ne gospodãrim în primul rând pe plan local, sã folosim toate resursele pe care le avem, fãrã sã asteptãm doar bani de la stat. În primul rând trebuie sã avem sprijinul comunitãtii, si, gestionând resursele proprii cu chibzuintã, vom reusi sã modernizãm toatã comuna. Deja primii pasi, cei mai importanti, sunt fãcuti, depinde doar de noi sã continuãm.” a declarat si primarul comunei, Corneliu Secãreanu