
DECIZIE… Cadrele didactice din Vaslui, care și-au dorit să devină directori, au fugit cât au văzut cu ochii de anumite posturi. Culmea, unele dintre ele se află la oraș, acolo unde, de obicei, este cea mai mare concurență. Nimeni nu a vrut să fie director, nici măcar adjunct, în școlile gimnaziale “Anastasie Panu” și “Mihail Sadoveanu”, ambele din Huși, precum nici la Școala Gimnazială “Anastasie Fătu” Berezeni. De asemenea, nici pentru Seminarul Teologic Ortodox “Sf. Ioan Gură de Aur” Huși și Centrul Județean de Excelență Vaslui nu s-a înscris nimeni la concurs. Acestora li se mai alătură câteva unități de învățământ pentru care nimeni nu a vrut să ocupe funcția de director adjunct: Colegiul Național “Cuza Vodă” Huși, Colegiul Național “Gh. Roșca Codreanu” Bârlad, Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir” Huși și Liceul Tehnologic “Dimitrie Cantemir” Fălciu.
A doua etapă a concursului pentru ocuparea posturilor de director și director adjunct în învățământul preuniversitar de stat a avut loc în perioada ianuarie-martie. Au fost scoase la concurs 87 de funcții vacante: 55 de director și 17 de director adjunct, pentru care s-au înscris 81 de candidați. Aceștia au susținut trei probe distincte, toate eliminatorii: evaluarea dosarelor, susținerea probei scrise și interviul. La interviu au participat cei 56 de candidați declarați admiși la proba scrisă. În urma acestor demersuri, s-au constituit nouă comisii de examen, fiecare fiind formată din președinte – un inspector școlar, membri – doi reprezentanți ai Consiliului profesoral din școala unde s-a depus candidatura, un reprezentant al Consiliului Local și un reprezentant din partea unei companii/societăți cu atribuții în resurse umane, la care s-a adăugat un secretar fără drept de evaluare. Toate interviurile au fost înregistrate cu sisteme audio-video. La această probă, au fost înregistrate trei contestații, evaluate într-un alt județ, două fiind declarate respinse și una admisă, dar micșorată față de nota inițială”, se arată într-o informare transmisă de Inspectoratul Școlar Județean Vaslui. De asemenea, potrivit aceleiași surse, candidații au avut, în total, 72 de opțiuni (n.r. funcții de director), dintre care 56 au fost declarate admise, șapte candidaturi au fost respinse, patru candidați s-au retras, în cinci nu s-au mai prezentat la interviu pentru că fuseseră declarați pentru alte funcții. Conform calendarului, pe data de 4 aprilie s-au emis deciziile de numire în funcție, însă vor intrare în vigoare pe 18 aprilie.
37 de funcții de conducere vacante în unitățile de învățământ preuniversitar de stat din județul Vaslui
În urma concursului, au rămas neocupate 37 de funcții de conducere în unitățile de învățământ preuniversitar de stat din județul Vaslui. Dintre acestea, pentru 32 de funcții nu a optat nimeni. Este vorba despre posturile de director și director adjunct în școlile gimnaziale “Anastasie Panu” și “Mihail Sadoveanu”, ambele din Huși, și în Școala Gimnazială “Anastasie Fătu” Berezeni. De asemenea, nici pentru Seminarul Teologic Ortodox “Sf. Ioan Gură de Aur” Huși și Centrul Județean de Excelență Vaslui nu a optat nimeni. Sunt însă și școli pentru care au fost candidați, dar au picat la proba scrisă: Liceul cu Program Sportiv Vaslui – candidatul pentru funcția de director adjunct a picat cu nota 6,20, Școala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu” mun. Bârlad, jud. Vaslui – candidat notat cu 6,20 proba scrisă, Liceul Tehnologic „Dimitrie Cantemir” sat Fălciu, jud. Vaslui – 6,60, Liceul Tehnologic „Petru Rareș“ mun. Bârlad, jud. Vaslui – 6,40, Școala Gimnazială nr. 1 sat Hoceni, jud. Vaslui – 6,60. Alte funcții de conducere vacante: Școala Gimnazială “Alexandra Nechita” Vaslui (director), Școala Gimnazială “Elena Cuza” (director), Centrul Școlar de Educație Incluzivă Negrești (director), Centrul Școlar de Educație Incluzivă “Constantin Pufan” Vaslui (director), Grădinițele cu Program Prelungit nr. 1, 10, 12 din Huși (director) etc.